ROC Zaanstreek in zwaar weer

De Raad van Toezicht van het Regio College in Zaandam wil af van Bernard Franssen, de interim voorzitter van het College van Bestuur van het ROC. Franssen volgde eerder dit jaar Wim van Amersfoort op die tussentijds opstapte. 

Het tijdelijke contract van Franssen wordt niet verlengd “omdat er onvoldoende vertrouwen was” tussen Franssen en de Raad van Toezicht. Intussen stapt de volledige Raad van Toezicht onder leiding van de Wormerlandse burgemeester Peter Tange, zelf ook op, op aanraden van de Ondernemingsraad van het Regio College.

De Onderwijsinspectie onderzoekt de situatie bij het Regio College. Half november wordt het rapport van de inspectie verwacht.

Wim van Amersfoort bracht in zijn periode een nieuwe managers-laag aan, bestaande uit directeuren. Een conflict met deze directeuren zouden eerder dit jaar de aanleiding zijn geweest voor het vertrek van Van Amersfoort zelf. Wim van Amersfoort noemt zich op zijn Linkedin-profiel overigens nog steeds voorzitter van het CvB.

Diverse medewerkers, die De Orkaan gesproken heeft, melden tevens dat er problemen zouden zijn met de cashflow, de communicatie en met het personeelsbeleid bij het ROC dat vestigingen in Zaandam en Purmerend heeft.

Eric van der Burg

De Amsterdamse ex-wethouder Eric van der Burg (ooit informateur in Zaanstad) is aangetrokken om als interim voorzitter van de Raad van Toezicht een nieuwe Raad en een nieuw College van Bestuur samen te stellen. Hij begint maandag, en kan nog niet veel zinnigs melden, anders dan dat hij de problemen op wil lossen.

Naast Bernard Franssen (verzamelaar van toezichts-functies in het onderwijs) is mevrouw drs. Dorien Nelisse lid van het College van Bestuur. Nu Franssen weg moet, is dat bestuur dus gehalveerd. De honorering van de voorzitter bedraagt € 132.593 per jaar, dat van een lid € 120.576.

Volgens de website van het Regio College bestaat de Raad van Toezicht uit de heer P.C. Tange, voorzitter, mevr. M. de Rijk, vice-voorzitter, mevr. dr. L. Elffers, de heer E. Kalbfleisch, en de heer G.A. Klein Bennink. Leden van de RvT krijgen tussen de € 4.500 en € 9.000 voor hun taak.

Wij hebben contact gezocht met de voormalige voorzitter Peter Tange en overblijvend CvB-lid Dorien Nelisse.

Bij de gemeente Wormerland was de burgemeester niet beschikbaar om antwoord te geven, bij het Regio College was mevrouw Nelisse afwezig maar Emanuel von Bönninghausen, communicatieadviseur en Hoofd Bedrijfsopleidingen bij het Regio College kon wel reageren.

Interne zaak

De zaak was voor het Regio College niet naar buiten gebracht omdat het volgens hem een interne zaak was. Volgens hem ging het om een “verschil van inzicht over de aansturing van de organisatie”, waarbij OR, RvT en CvB het niet met elkaar eens waren. Maar, zo stelde hij:

“er zijn geen geen bekostigingsproblemen, geen malversaties, geen problemen met de bouw en het onderwijs gaat gewoon door”.

Het onderzoek van de Onderwijsinspectie zou ‘beperkt’ zijn en zich toespitsen op “het bestuurlijk handelen binnen de organisatie”.

Von Bönninghausen kon geen antwoord geven op de vraag waar het verschil van inzicht over gaat, “dat weet ik ook niet”. Op onze vraag of het ROC niet transparant zou moeten zijn, zoals op de eigen website wordt beweerd, luidt het fraaie antwoord: ‘Wij zijn ook erg transparant, we zijn transparant naar binnen…’

Zodra wij alsnog een – liefst transparante – reactie van Peter Tange of Dorien Nelisse krijgen, dan vullen wij dit stuk aan.

 

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Walter

    Volgens mij is het wettelijk niet toegestaan om voorzitter te zijn van 2 raden van toezicht en tevens voorzitter te zijn van een College van Bestuur. De genomen besluiten zijn dan nietig.

  • G. Lotebe

    Klas 1987 tot na 2000 docent Bouw (Youtube trailer “Class 1984”) alg. dir. Ton Paardekooper ontslag genomen (wilde geen wachtgeld proces) gevlucht naar verre provincie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *