Ruud Vreeman waarnemend burgemeester Zaanstad – met reacties!

Commissaris van de Koning Johan Remkes heeft Ruud Vreeman benoemd tot waarnemend burgemeester van Zaanstad. Dit is gebeurd in overleg met de vertrouwenscommissie / fractievoorzitters uit de gemeenteraad.

Vanaf 1 december vervangt hij de huidige waarnemend burgemeester, Geke Faber. Pas medio maart 2017 zal de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester worden hervat.

Onder dit bericht de reacties van diverse raadsleden die door De Orkaan via Twitter werden benaderd.

Vreeman (1947) is sinds 9 juni 2015 Eerste Kamerlid voor de PvdA, maar deze functie zal hij neerleggen.

‘Van 1997 tot 2004 was hij burgemeester van Zaanstad en daarna tot 2010 van Tilburg. In 2013-2015 was hij waarnemend burgemeester van Groningen. De fractievoorzitters van de gemeenteraad hebben te kennen gegeven dat zij zich verheugen op de komst van de heer Vreeman als waarnemend burgemeester van Zaanstad.’

In Tilburg moest hij het veld ruimen nadat hij in conflict was gekomen met raad over de overschrijding van de kosten van de verbouwing van het MIDI Theater. Hij kreeg in oktober 2009 een motie van afkeuring van de raad. Hij wilde aanvankelijk niet aftreden maar stapte in 2010 toch op.

Vreeman beschouwt zichzelf als degene die het Inverdan-plan in de steigers heeft gezet in Zaanstad.

De sollicitatieprocedure in Zaanstad is stopgezet omdat er geen geschikte kandidaten waren in de eerste ronde. De hele procedure zal opnieuw doorlopen moeten worden wat betekent dat het wel tot september kan duren voordat er een ‘echte’ nieuwe burgemeester is.

De benoeming van Vreeman betekent dat hij inclusief zijn waarneming toch langer zal zitten dan de huidige burgemeester Geke Faber (die nu ook waarnemer is). De langst zitten de burgemeester van Zaanstad is nog steeds Arie Lems.

Wat vinden de raadsleden ervan? (in volgorde van binnenkomst, de snelste bovenaan)

Daarnaast vroegen we wat de wethouders van hun nieuwe ‘baas’ vonden.

Ook niet- (en ex- en steun-) raadsleden reageerden op de benoeming.

Foto boven: De Orkaan

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Dwarsligger

  Als burgemeester van Tilburg struikelde hij over het ‘Adje-theater’ (zie op Wikipedia ‘Midi (gebouw)’. Benieuwd hoe hij het Cultuurcluster oppakt.

 • dirk

  Staat me bij als een behoorlijk eigengereid mannetje,
  die na afloop “Zaanstad”nog een schopje na gaf….

  • Boon

   En laten we wel wezen daar had hij gelijk in. Zaanstad een aantal koninkrijkjes die een ander geen zonnestraaltje gunnen. Zaankanters blaten veel maar daar is het tegenwoordig ook mee afgelopen. Die bootwerkershanden zijn er niet meer.

 • Amsterdammertje

  Saendelft#forbo… huis 2 jar later opgeleverd…. dit voorspeld veel goeds voor Inverdan….succes Zaanstad!

 • Erik Esteie

  Mooi!

  Ik ben benieuwd wanneer hij de fontein gaat laten bouwen op het echte stadhuisplein, die nissenhutten voor het stadhuis zijn een aanfluiting en dat mag wel eens opgeknapt worden….

 • Erik Esteie

  Enne, twitter moet verboden worden voor elk zichzelf respecterend raadslid

 • Huibert Latenstein

  Hij kent Zaanstad ten minste goed dat is een groot voordeel.

 • Frank van der Veen

  Ik zou zeggen,

  Niet verder zoeken!

 • Leo

  Hij heeft Inverdan in de steigers gezet, dan mag hij het nu eindelijk ook afmaken.
  Een fatsoenlijk plein bij het station zonder nissen hutten en geen schuttingen meer.
  Hopelijk ziet hij ook in dat 30 miljoen uitgeven aan een cultuur gebouw in een stad met zoveel leegstand waanzin is, er komt nog meer leegstand bij:bibliotheek, de fabriek enz

 • Jeroen

  Iedereen jubelt over de tijdelijke terugkeer van Ruud Vreeman. Terecht, maar hij zal niet meer dan een tussenpaus zijn. In maximaal een jaartje kan je nu eenmaal niets voor elkaar krijgen in de politiek. Hij komt hier gewoon zijn AOW aanvullen, zonder er zelfs te komen wonen. Maar hij is van harte welkom, hoor; het is goed borrelen met Ruud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *