Sarah Vermoolen: Geachte toekomstige burgemeester

Dat kan toch niet waar zijn, dat bijna niemand burgemeester van Zaanstad wil worden. De Orkaan gaat zijn beste beentje voor zetten om de impasse in de benoemingsprocedure te doorbreken. Door mensen uit verschillende geledingen van de gemeente te vragen wat Zaanstad de moeite waard maakt voor een burgemeesters.

Het woord is aan Sarah Vermoolen: Kijk Zaans, organisatie stadsexpedities en eigenaar van Etc communicatie & tekst.

‘Nadat ik de vraag kreeg voorgelegd of ik een goede kandidaat wist voor het hoogste ambt van Zaanstad had ik niet direct het antwoord. In gedachte liet ik allerlei mensen de revue passeren die ik de afgelopen jaren heb leren kennen, geïnterviewd of voorbij heb zien komen in het nieuws. Verschillende personen bleven wel in mijn hoofd hangen, ik ben benieuwd of zij zich gaan melden naar aanleiding van onderstaand stukje.

Natuurlijk moet het een verbinder zijn die echt iedereen ziet staan. Iemand die oog heeft voor de gehele samenleving en niet alleen kapitaalkrachtige hoopgeleide Amsterdammers naar Zaanstad wil trekken, maar ook startende ondernemers een kans wil geven en mensen in armoede weer terug wil brengen in de samenleving. Een charismatisch persoon die veel waardering heeft voor de vele mensen die in de maakindustrie werken.

En de nieuwe Zaankanters wil zien die ook graag mee willen doen maar hulp nodig hebben omdat ze van ver komen. Iemand die snapt wat de kracht en charme van het gebied is, dat zo’n rijke historie heeft maar nog altijd zo worstelt met het imago. Bij Zaanstad past dat mensen niet graag boven het maaiveld willen uitsteken, maar we hebben juist iemand nodig die ons allen het gevoel geeft dat we bijzonder zijn en dat we het hier samen socialer, ondernemender, creatiever leuker en gezelliger kunnen maken.

Natuurlijk zou ik het leuk vinden als we weer een vrouwelijke burgemeester krijgen. Een professionele bestuurder ligt voor de hand, want daardoor wordt het leiden van een complexe onderneming zoals een stad een stuk makkelijker. Maar een creatieve ondernemer met veel ambitie en lef zou de stad ook vooruit kunnen brengen. Zodat er weer grote stappen gemaakt kunnen maken, zoals met het nieuwe stadscentrum. Van essentieel belang is dat zij de ogen richt op de gehele stad en goed luistert naar wat er speelt in de vele dorpen die zo hard ook de aandacht nodig hebben en een goede bijdrage kunnen toevoegen.

Een ondernemer dus, bij voorkeur een vrouw, een verbinder, iemand met grote ambitie en veel lef. En het liefste iemand die zorgt voor consensus maar ook stevige uitspraken durft te doen zodat we niet blijven hangen in mooipraterij.

Oh wat zou het leuk zijn als we zo iemand kunnen motiveren voor het ambt. De ervaring leert dat burgemeesters vaak over veel drempels heen moeten stappen voordat ze de keuze laten vallen op Zaanstad. Als we nu allemaal gaan nadenken en de beste kandidaat uit jouw omgeving gaan overtuigen dat je hier een verschil kunt maken, waar je kunt schitteren en waar je een bevolking treft die eerst heel kritisch naar je kijkt maar als je het waarmaakt achter je gaat staan. Dan zouden we toch binnenkort een gigantische lijst moeten hebben met kandidaten waar je u tegen zegt.

Ik heb al iemand in mijn gedachte. Het is wel een man. Weet jij aan wie ik denk?’

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *