Sinterklaas: geachte toekomstige burgemeester

Op de laatste dag van zijn verblijf in Nederland heeft hij een herderlijk schrijven in de molière van de Commissaris van de Koning gedaan. Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat onze goedheiligman een tikje emotioneel was. 

Sinterklaas laat het maanlicht door de bomen schijnen over de toekomstige burgemeester van Zaanstad.

Geachte toekomstige burgemeester,

Dit jaar heb ik de Zaanstreek verlaten met een brok in mijn keel. Geen brok van speculaas – dat spul komt me al jaren de strot uit – , maar van pure emotie. Ik zal haar schoentje enorm missen. Mijn boek is al ingepakt en zonder boek ken ik geen namen. Ik ken alleen maar schoentjes.  Ik bedoel natuurlijk de burgemeester van Zaanstad, die net voor mijn verjaardag is vertrokken. In mijn bestaan zijn burgemeesters even belangrijk als het net voor de kaatsenballen. Ik ben de hele dag bezig met kinderen en de indruk wekken dat ik daar veel plezier aan beleef. Maar het is gewoon een baan en allang geen roeping meer. Wanneer heb in een concilie bezocht en welke paus heb ik als laatste gekozen? De Lieve Heer mag het weten. Ik kan het me niet meer herinneren. In zo ’n bedrijfscultuur is elk contact met gelijk gestemde autoriteiten een verademing als de roe voor liefhebbers van een lekker pak slaag.

Zaanstad is voor mij het Rome van mijn bedrijfsvoering. Hier zijn op mijn verzoek vele, vele miljoenen chocoladeletters, speculaas- en taaipoppen gemaakt. Hier wordt makkelijk te reinigen vloerbedekking geproduceerd waarop het lekker zacht landen is.  Hier zetelt het grootwinkelbedrijf dat mij logistiek veel werk uit handen neemt. Ik kan u verzekeren dat het efficiënt onderhandelen is met geharde inkopers in een zak vol oud, maar biologisch verantwoord pepernotenkruim (het zogenoemde pepernotenboarding).

Ik hoop oprecht dat de nieuwe burgemeester zich sterk blijft maken voor deze voor mij onmisbare faciliteiten. Voor mij en mijn vaarpieten zou het wel prettig zijn als de nieuwe sluis in Zaandam op korte termijn in gebruik kan worden genomen. Gezien het toenemende consumentisme, houd ik er rekening mee dat ik binnen afzienbare tijd per cruiseschip naar Zaanstad moet afreizen.

Natuurlijk dacht ik meteen aan mezelf toen ik het verzoek kreeg om kenbaar te maken wie naar mijn oordeel een goede burgemeester zou zijn voor de onvervangbare, eh…. Maar toen herinnerde ik mij de raadsleden die vinden dat Zaanstad al langer voor Sinterklaas speelt. Wat zou mijn toegevoegde waarde dan nog kunnen zijn?  Ja, ik kan leuke gedichtjes maken bij de raadsvoorstellen, maar dat kunnen jullie natuurlijk rustig aan de Stadsdichter over laten.
Na conclaaf met mijn Pieten mag ik – c.q. moet ik – zeggen dat Zaanstad toe is aan een z****e burgemeester (m/v).

sinterklaas-burgemeester-slider

Sint 1949. Foto Gemeentearchief Zaanstad

Een bijdrage van Jaap de Jong.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *