Piet Zwikker: geachte toekomstige burgemeester

De Zaanse koeien zijn de gelukkigste van Nederland. Bij bijna alle veehouderijen in Zaanstad lopen de koeien zomers vrij in de wei. Dat meldt Piet Zwikker in zijn bijdrage aan de rubriek ‘Geachte toekomstige burgemeester’.

Piet is zijn leven lang veehouder geweest: eerst op een boerderij aan de Westzanerdijk in Zaandam en daarna 32 jaar langs de Nauernase Vaart te Assendelft. Zijn zoon heeft de boerderij overgenomen.

geachte toekomstige burgemeester,

Zaanstad is niet alleen een oud industriegebied met fabrieken langs de Zaan, de Zaanse Schans, het stadhuis en de Gedempte Gracht met zijn (nep) geveltjes. Tweederde van de oppervlakte van Zaanstad bestaat nog uit groen en water. Daarvan is ruim veertig procent weiland. Het hart van Zaanstad wordt gevormd door het Westzijderveld en het Guisveld, waarvan een groot gedeelte door de bijzondere natuurwaarden een Natura 2000 gebied is. Het is grotendeels in onderhoud bij Staatsbosbeheer. Vrijwilligers werken mee om het gebied niet te laten verruigen en het leefbaar te houden voor flora en fauna. Als er ’s winters ijs ligt, zijn dit prachtige gebieden om te schaatsen.

zwikker-ii

Op de weilanden rond Assendelft en Westzaan zijn nog veel veehouders actief. Familiebedrijven die vaak vele generaties lang hun bedrijf uitoefenen. Deze ondernemers hebben het niet makkelijk door alle wet- en regelgeving die de afgelopen jaren van kracht is geworden. Ondanks het feit dat de meeste bedrijven vrij extensief zijn en voldoende land hebben om alle mest volgens de voorschriften kwijt te kunnen. Er zijn beperkingen door stikstofdepositie naar Natura 2000 gebieden, nu weer fosfaatrechten waarvan nog niemand precies weet hoe dit geregeld gaat worden.
Een hot item van de laatste jaren is het promoten om zoveel mogelijk koeien in de wei te laten lopen. Welnu, wat Zaanstad betreft denk ik dat bij tachtig tot negentig procent van de bedrijven de koeien ’s zomers in de wei lopen. Dit ligt boven het landelijke gemiddelde. Ik vind het nog altijd de mooiste dag van het jaar, als in het voorjaar de koeien voor het eerst weer naar buiten gaan. Tegenwoordig noemen ze dat “Koeien dansen in de wei”, een hit op You Tube. Als de toekomstige burgemeester in de mooie dorpen Assendelft en Westzaan een kijkje komt nemen, kan hij/zij daarvan genieten.

Hierbij alvast de uitnodiging om eens in Assendelft bij de koeien te kijken en te zien hoe het boerenbedrijf tegenwoordig reilt en zeilt.

Weer een staatssecretaris

Als burgemeester werk je samen met de wethouders en heb je te maken met een gekozen gemeenteraad. Dat is in Zaanstad een heel gemêleerd en divers gezelschap. Dingen worden soms recht voor zijn raap gezegd. Zo is de Zaankanter. Het is de kunst om daar op een goede manier mee om te gaan. Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan. Dus gewoon uw nuchtere boerenverstand gebruiken, dan komt u een heel eind.

Wat betreft kandidaten voor het burgemeesterschap schiet mij de naam van Henk Bleker te binnen. Evenals Geke Faber is hij staatssecretaris van Landbouw geweest. Hij durft knopen door te hakken, is een nuchtere Groninger en kan zeggen waar het op staat. Maar of hij vanuit Groningen zijn schapen en paarden in de steek wil laten, betwijfel ik. Misschien een andere ex-staatssecretaris van Landbouw – of van economische zaken zoals dat tegenwoordig heet – en wel Sharon Dijksma (ook  al uit Groningen). Zij heeft een goede  dossierkennis en voelt goed aan of iets wel of niet realistisch is.  Zij functioneerde beter dan de huidige staatssecretaris Martijn van Dam, die wat landbouw betreft nog een hoop moet leren, vind ik.

Ik ben benieuwd wie het wordt.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *