We zagen het schot pas gistermiddag en konden de ontwikkelaar nog niet bellen* met de vraag of het een begin van de bouw was of een bescherming vanwege de bouwval.

Dat laatste lijkt echter het geval te zijn volgens de website van de bouwer: “Prognose voor de start bouw: 2e kwartaal 2020.”

Het voormalige bankgebouw (Twentsche Bank, ABN) en woonhuis van houthandelaar Pieter Pauw uit 1899 moet een appartementencomplex worden met 9 wooneenheden. Achter het gebouw aan de Zaan komt nieuwbouw met 19 appartementen.

De eerste plannen dateren van 4 jaar geleden: januari 2016. Daarna werd sloop overwogen maar die plannen vonden geen genade in de ogen van de gemeente.

Er is niet alleen een schot voor het gebouw neergezet, aan de gevel hangt nu ook een vlag van Vesting Bouw:

“Project in voorbereiding: nieuwbouw van 19 luxe appartementen ‘Pauw aan de Zaan’ en de verbouw van het oude ABN AMRO bankgebouw tot 9 appartementen ‘Villa Pauw’. Prognose voor de start bouw: 2e kwartaal 2020.”

Opdrachtgever is KPO Planontwikkeling, appartementen zijn en worden verkocht door Thijssen Makelaardij.


* We belden later met ontwikkelaar Cees van der Meer van KPO Planontwikkeling die bevestigde dat snel met de bouw wordt begonnen, waarschijnlijk in april. De bouw duurt zo’n 18 maanden dus het in het najaar van 2021 klaar zijn. De nieuwbouw aan de Zaan komt achter de huidige villa. De oude directeurs-bungalow wordt daarvoor gesloopt. Van de villa zelf worden de aanbouw aan de achterkant en de aanbouw aan de zijkant (waar ook de kluis onder zit) gesloopt, op die laatste plek komt een erker. “Het pand wordt in oude grandeur en luister hersteld” volgens Van der Meer.


Lees hier ons dossier van het pand (en bekijk daar ook meer artist impressions).

Bijna twee jaar geleden bezocht De Geveltoerist de bouwval en ging terug in de geschiedenis.

abn amro westzijde

Westzijde 114 - pauw Bert Versteeg
Detail in zijmuur: Pauw

640-405-westzijde-114

abn amro ban westzijde