Schuldig Zaans landschap in kaart

De jaren 40-45 zijn niet ongemerkt aan de Zaanstreek voorbij gegaan. De synagoge veranderde in een paardenstal. Op de Westzijde bewogen verzetsstrijders en nazi’s zich behoedzaam langs elkaar.

De Krommenieërweg herbergde verrassend veel collaborateurs. In Oostzaan bloeide de zwarte slacht. Rond de Zaanbrug liquideerde de illegaliteit steeds meer vijanden naarmate de bevrijding dichterbij kwam. En zelfs toen de oorlog al vele maanden voorbij was, ging papierfabriek De Eendracht in Wormer gewoon door met het vernietigen van joods roofgoed. 

Het is een bijna willekeurige greep uit de talloze Zaanse gebeurtenissen gedurende de bezettingstijd. Oorlogspad geeft aan de hand van meer dan 250 adressen en straten een indringend en soms onthullend beeld van de uitersten waarmee de Zaankanters tussen 1940 en 1945 te maken kregen. Deze door Erik Schaap gemaakte plattegrond van het ‘schuldig landschap’ in oorlogstijd is aangevuld met een uitgebreide inleiding en tientallen veelal nooit eerder gepubliceerde foto’s van bezetting en verzet, vervolging en bevrijding.

Oorlogspad. Adresboek van de bezette Zaanstreek is vanaf aankomende woensdag 6 april verkrijgbaar in elke Nederlandse boekhandel en via Bol.com.

Omslag 'Oorlogspad'

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *