Het Slim Melden systeem kampt met problemen. Bewoners geven aan dat meldingen vaak worden verwijderd en onterecht als ‘opgelost’ worden gemarkeerd door de gemeente. De gemeente erkent deze problemen en geeft aan dat ze zullen worden opgelost in april wanneer ze overstappen naar een nieuw systeem.

Slim Melden heeft eerder al voor fronsende wenkbrauwen gezorgd; zo was er vorig jaar het geval van een melding die maar liefst 746 dagen op de plank bleef liggen voordat er iets mee gedaan werd.

Rebelse boomstronk

In november bracht een oplettende Orkaan-lezer via het Slim Melden systeem een stoepobstakel aan de Fortuinweg in Zaandijk onder de aandacht: een onstuimige boomstronk had de tegels omhoog gewerkt, waardoor de doorgang onbegaanbaar werd. Eind januari tekende het systeem het probleem af als ‘opgelost’, terwijl de stronk pas vorige week werd verwijderd (foto boven).

Het creëren van een veilige verkeerssituatie op de Fortuinweg door de gemeente Zaanstad is essentieel, aangezien deze weg het toneel lijkt van een onoverzichtelijke verkeersdans met fietsers, brommers en auto’s in de hoofdrol.

De gemeente laat weten dat inwoners nu alleen een seintje krijgen als ze een aannemer hebben benaderd om een probleem op te lossen. “Het kan dus voorkomen dat een melding van de kaart verdwijnt, voordat de aannemer ook echt aan de slag is gegaan met de melding.” Maar volgens de gemeente wordt dat in het nieuwe systeem beter ingericht:

“Wij kunnen de inwoner dan beter op de hoogte houden van de status van de melding, ook na het inschakelen van een externe partij.”

Wat is Slim Melden?

Wanneer straatverlichting niet werkt, speeltuinen beschadigd zijn, of voertuigen onrechtmatig zijn achtergelaten, biedt de gemeente Zaanstad inwoners de mogelijkheid om deze problemen te rapporteren via Slim Melden. Slim Melden stelt burgers in staat om met behulp van een digitale kaart van Zaanstad specifieke locaties van incidenten aan te duiden, waardoor de gemeente gericht actie kan ondernemen om de openbare ruimte te verbeteren.

Stoep wordt vervangen

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Foto’s: Petra Hoogkamer. Info: De Orkaan en gemeente Zaanstad.

De situatie zoals die in juli ontstond en in november 2023 gemeld werd, in februari werd er wel een waarschuwingspilon bij de struikelstronk gezet.