Morgen staat in het Zaanstad Beraad het ‘project Peperstraat’ op de agenda. Niet minder dan 12 personen hebben zich aangemeld om in te spreken voorafgaand aan de vergadering.

Daaronder is een vertegenwoordiger van ontwikkelaar Accres, maar vooral veel bewoners van de Peperstraat zoals Sophia Lopes Cardozo van de klankbordgroep en Joan Kelderman namens ‘Bewoners Tegen de Sloop Peperstraat’. Ook architect Paul Carree spreekt in.

Het is duidelijk dat bewoners alles op alles zullen zetten om te sloop tegen te houden. Zo hebben ze al aangekondigd naar de rechter te zullen stappen als hun bezwaren niet worden gehonoreerd.

Uitstel?

Evert Hartog (SP) en Harrie van der Laan (POV) zullen tijdens het Zaanstad Beraad voorstellen de sloop- en nieuwbouwplannen niet in oktober in de raad te behandelen. Ze willen alleen de rapporten van Petra Boom (Bijboom) en de klankbordgroep Peperstraat (zie onder) zelf bespreken waaruit zou blijken “dat er geen sprake is geweest van fatsoenlijke participatie.”

Vrijwel de hele oppositie zou dat voorstel steunen, “eerst zal het college de verhouding met de bewoners van de Peperstraat moeten herstellen door met voorstellen te komen die de bewoners acceptabel vinden” aldus Van der Laan en Hartog.

‘De belangen van de huurders’

De klankbordgroep wilde niet meewerken aam het onderzoek van de door Zaanstad ingehuurde Petra Boom om de belangen van de bewoners in kaart te brengen. Ze twijfelden aan de onafhankelijkheid van Boom en vonden dat Zaanstad het rapport ten onrechte geheim hield. Inmiddels is het wel openbaar. Ook vreesden bewoners dat Zaanstad het rapport later bij de rechter zou gebruiken om aan te tonen dat er wel degelijk participatie zou zijn geweest. Boom interviewde 20 huishoudens.

De klankbordgroep heeft de belangen van de huurders nu zelf in kaart gebracht, Sophia Lopes Cardozo stelde het rapport samen op basis van antwoorden van 46 procent van de de huurders (37 huishoudens). De conclusies:

  1. Huurders steunen de sloopplannen niet, 83 procent van de respondenten is tégen de sloop.
  2. Huurders willen ook ander scenario (bouwen zonder sloop, renovatie) zien.
  3. Relatie tussen Zaanstad en huurders is zeer ernstig verstoord: “er heeft geen participatie van de huurders plaats gevonden in het proces”.

In het rapport wordt voorgesteld het proces ‘on hold’ te zetten, een scenario “bouwen zonder sloop” op te stellen, een echt participatieplan op te stellen en het rapport van de klankbordgroep te bespreken in de raad. Mocht de gemeenteraad toch akkoord gaan met sloop adviseert de klankbordgroep “om In gesprek te gaan met de klankbordgroep met als doel om WEL overeenstemming te bereiken over het sociaal plan.” In dat plan wordt de herhuyisvesting en eventuele terugkeer van de huidige bewoners geregeld.

Lees of download hier het hele rapport.

‘Geen contract’

In een interview met De Orkaan zei VVD-wethouder Hans Krieger dat er ‘geen contract’ met ontwikkelaar Accres was. Maar er zouden wel verwachtingen zijn gewekt tegenover de investeerder dat ze daar mogen slopen en bouwen.

Accres stelt dat er wel een ‘intentieovereenkomst’ met Zaanstad is waarin de gemeente zegt voorstander te zijn van sloop en nieuwbouw op deze plek.

De toezeggingen van Zaanstad kunnen uiteraard wel tot een claim leiden mocht de raad het plan afschieten. Iets soortgelijks gebeurde bij de Europese School toen Zaanstad rekening hield met een claim van € 2 miljoen van HSB die 120 woningen niet kon bouwen. Aan de Peperstraat moeten ruim 540 woningen komen.


De inspraak begint om 18:00, de vergadering zelf om 19:45 in het stadhuis. Op 14 oktober. Vergaderingen mogen inmiddels weer door publiek worden bijgewoond.

Hier ons Peperstraat-dossier.

Foto boven: gemeentearchief Zaanstad (1969), onder (De Orkaan, 2020).