Solaroad: €3 miljoen voor stroom voor 3 huishoudens

Het is natuurlijk wel een wereldprimeur: het energie-opwekkende fietspad van Solaroad. Eind juni schreef De Orkaan er voor het eerst over.

Het bericht haalde vervolgens ook de nationale en internationale pers. Vandaag schreef het toonaangevende Duitse tijdschrift Der Spiegel over de “zukunftsweisenden Hightech-Radweg“.

Het magazine was vol van de high-tech maar iets minder te spreken over de efficiëntie. Het project – van drie miljoen euro, deels opgehoest door de provincie Noord-Holland – zou slechts stroom opleveren voor drie huishoudens.

Ook zou het 30% minder efficient zijn dan een dakoppervlak van dezelfde omvang, omdat het anders ten opzichte van de zon stond. En de aanleg is natuurlijk ook veel minder duur bij een dak (om over de verkeersoverlast maar te zwijgen).

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Carel Prins

  Prima initiatief!! Dat is pas innoveren, er liggen kilometers fietspad in het land. De opbrengsten zijn nu nog laag, maar als je niks probeert heb je helemaal geen opbrengsten. Dit is het begin!!

 • vince

  Voor 3 miljoen euro, hadden we dus ook 1700 woningen kunnen voorzien van ieder 6 panelen. welke per set 1.500 kWh op leveren, en in totaal over die 1700 woningen te samen 2.550.000 kWh aan stroom generen waarmee we dus weer 700 huishoudens hadden kunnen voorzien van stroom.

  Prachtig voorbeeld voor een programma als geld over de balk.

 • Erik

  de eerste drie zonnepanelen hebben waarschijnlijk ook drie miljoen gekost voordat ze op het eerste huis geplaatst zijn. Uiteindelijk heb je innovatie en ontwikkelkosten nodig voor elke nieuwe ontwikkeling. Straks worden wegen misschien standaard ingericht hiermee en is de opbrengst wel noemenswaardig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *