Songül Mutluer stijgt naar 10 op PvdA-lijst

Door het terugtreden van Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de PvdA, stijgt wethouder Songül Mutluer van Zaanstad van plek 11 naar nummer 10 op de kandidatenlijst.

Asscher trad terug vanwege zijn betrokkenheid bij de toeslagenaffaire. In het vorige kabinet was hij minister van Sociale Zaken.

De lijst is nog niet definitief. Op zaterdag 23 januari vergadert de PvdA digitaal over het programma en de kandidatenlijst. Op 1 februari moet de lijst bij de Kiesraad worden ingediend.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op 15, 16, 17 maart. Ook kan er deze keer per post worden gestemd door 70-plussers.

Voorkeurstemmen

De PvdA heeft op dit moment negen zetels in de Tweede Kamer. Bij zetelwinst of regeringsdeelname zou plek 10 een zetel betekenen en dat is onverenigbaar met het wethouderschap. Voorkeurstemmen kan natuurlijk ook een directe weg naar een zetel zijn.

Als Mutluer in de Kamer komt, zou zij de derde wethouder van Zaanstad zijn die in deze raadsperiode vertrekt (na Gerard Ram en Sanna Munnikendam).

Songül Mutluer werd wethouder in 2018, bij de verkiezingen was zij lijsttrekker voor de PvdA, in de periode daarvoor was ze fractievoorzitter. Eerder verruilde Barbara Visser (VVD) de wethouderspost in Zaanstad voor een Kamerzetel, nu is ze staatssecretaris.

Op de website van de PvdA staat een bio’tje van Songül, ze is dus import (uit Enschede) en is 40 jaar (dat durfden wij nooit te vragen).

Deel dit artikel:

5 reacties

 • En heel ZNSTD gaat op haar stemmen!
  Hoop ik.

 • Mark Damman

  Mijn stem heeft ze! Ze is integer. Werkt hard voor de goede zaak en heeft veel bereikt op haar dossiers. Een topper dus!

 • Henk Timmer

  Ik snap niet dat er mensen zijn die zo positief over haar zijn. Mogelijk partijgenoten die als een soort ’trollenleger’ op de Orkaan actief zijn, maar anders snap ik het niet. Het woningprobleem is in Zaandam alleen maar groter geworden, Poelenburg is eigenlijk nog nooit zo’n onprettige buurt geweest en het is voor starters (ben ik gelukkig niet) bijna onmogelijk om een betaalbare huur- of koopwoning te vinden. Alleen maar verliezers en gedupeerden in haar ‘woonportefeuille’.

 • Het gaat Songul vast gebeuren, zoveel stemmen worden er wel gehaald door de PvdA. Meer dan verdiend, heeft zij die plek in de Tweede Kamer! Maar het is voor ons Zaanstedelingen wel een enorme aderlating…
  Zal het missen wanneer zij niet meer aan tafel zit bij het overleg van de SOS. Songul is n.l. de verantwoordelijke voor de GGD ZW, en is altijd betrouwbaar: ze komt na wat ze toezegt. Helaas krijgen wij maar niet voor elkaar dat de 87% (ernstig) gehinderde Assendelvers gemonitord worden qua gezondheid. Slapeloosheid, angst voor gezondheidsschade, gevoelens van onveiligheid, en bijv. ook overdag met oorbescherming in huis moeten lopen…
  Ja, wij hebben moedige politici nodig, zeker in Den Haag, zeker om de stem van een al 3 decennia niet gehoorde, maar wel zeer geplaagde bevolking onder de 2 vliegtuigsnelwegen boven onze hoofden te laten klinken.
  Het lijkt tijd nodig te hebben – gezondheidsstatistieken over 20 of 30 jaar – waarin de schadelijke invloed van de uitstoot van al die verbrandingsmotoren zichtbaar zal worden, eer men in Den Haag wakker wordt…

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *