Het productieproces van het Oreo-‘HFC Black’ koekje kan volgens SP-Statenlid Anna de Groot het beste direct worden gestopt. De Groot – ook raadslid in Zaanstad – vraagt de Provincie Noord-Holland in te grijpen bij Olam (tegenwoordig ofi).

Uit onderzoek van het Noordhollands Dagblad blijkt dat er bij Olam in Zaandijk niet alleen ammoniak vrijkomt bij de reguliere productie voor cacao, maar dat er ook ‘grote hoeveelheden giftige ammoniak’ worden gebuikt om de chocola voor de Oreo-koekjes zwart te maken (cacao is van nature bruin).

De omgevingsdienst zou op de hoogte geweest zijn van deze praktijken maar ze verborgen hebben gehouden op verzoek van Olam.

Olam behoort tot de grootste ammoniak-uitstoters van Nederland. De neerslag van ammoniak heeft negatieve gevolgen voor de natuurgebieden in de omgeving zoals het Westzanerveld en de Kalverpolder.

In het Noordhollands Dagblad geeft Olam-directeur Eric Nederland toe dat er ammoniak wordt toegevoegd om de smaak en kleur aan te passen maar wil niet zeggen om hoeveel ammoniak het in totaal gaat.

Statenlid Anna de Groot:

“Ik volg de stappen van Olam op de voet. Ammoniak is schadelijk voor mens, dier en milieu. Deze hoeveelheden zijn desastreus. Zeker voor mensen met luchtwegproblemen en voor de hoogwaardige natuur zoals de Kalverpolder. En dat allemaal om er cacaopoeder te maken voor Oreo-koekjes, die voor de mensheid absoluut niet van levensbelang zijn.

Ons Olam-dossier