Spelt, Gerst, Maïsstraat… de namen van het Zaankwartier

De Commissie Straatnaamgeving heeft een voorstel gedaan voor de nieuwe straten die in het Zaankwartier worden aangelegd. De wijk komt op de grond van de fabrieken van Wessanen en Laan, en die geschiedenis wordt vernoemd.

De namen die worden voorgesteld zijn: de Wessanen en Laanstraat, de Boekweitstraat, de Gerststraat, de Maïsstraat, de Risweitstraat, de Speltstraat en de Tarwestraat. 

Wessanen en Laan zijn de namen van de grondleggers van de fabrieken. De andere straatnamen verwijzen naar de grondstoffen die er verwerkt werden. 

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Rob Kox

  Wat een creativiteit bij deze commissie! Als oud gladoor ben ik blij dat ik niet hier meer woon. Deze namen refereren op geen enkele manier aan het verleden van wat ooit een prachtige industrie was. De handreiking om samen met de historische vereniging Wormerveer om tot goede en leuke straatnamen te komen was veel beter geweest en zou recht doen aan het verleden.

 • Aaf Aafjes

  Ik vraag mij af of er ooit een maiskorrel is gelost bij Wessanen. Wormerveerders praten al meer dan 200 jaar over de meelfabriek. Gek dat het woord MEEL helemaal niet voorgedragen is. Daarvoor stond dit complex er juist om miljoenen tonnen van te produceren voor honderen bakkerijen in binnen en buitenland. Het woord GRAAN mis ik eigenlijk ook. Is wel een verzamelwoord voor tarwe, haver, gerst gierst. Maar mijn opa voer zijn hele leven graan en meel met zijn schip voor Wessanen. Mijn vader, zeeman, laadde altijd GRAAN bij de grote meren in Canada of graan aan de graansilo’s aan de Missisippi in VS voor Wessanen. Binnenschepen kwamen met GRAAN uit Frankrijk naar Wessanen. Er werd gelost in de GRAANSILO’S die nu gesloopt zijn.
  Tenslotte: Na het malen van het graan werd het afgevuld in zakken, witte meelzakken of te wel MEELBALEN. Geladen in binnenschepen en op vrachtwagens (later los in meeltankauto’s).

  Ik vind dat de kernwoorden MEELFABRIEK, MEEL en GRAAN niet mogen ontbreken in de straatnamen van een nieuwe wijk die verrijst op de plek van DE MEELFABRIEK, een complex dat Broodnodig was, waar veel mensen hun Brood verdienden zodat zij ook in oorlogstijd niet Broodmager waren.
  Was getekend Herman Brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *