Het ontwikkelteam van ‘Zaankwartier’, de nieuwbouw die op de plaats van het voormalige Meneba-complex in Wormerveer moet komen, meldt dat er ‘serieuze vertraging’ is opgelopen. Zaanstad zou daarvoor verantwoordelijk zijn omdat de vertraging het gevolg is van de ‘vergunningverlening t.b.v. de eerste woongebouwen’.

De verwachting is nog wel in 2024 te starten met de bouw van sociale huurwoningen, “in de volgende fasen volgen de middenhuur- en koopwoningen en alle geplande voorzieningen.”

De nieuwe vertraging is niet het eerste uitstel. Begin 2023 werd het bestemmingsplan ter inzage gelegd, maar in 2023 kwam de sloop stil te liggen vanwege de gestegen bouwkosten. Start bouw werd eerder voor eind 2022 aangekondigd. Later was dat 2023 en daarop werd ingezet op 2024.

De bouw zou vanwege de tegenvaller bij de bouwkosten ook ‘gefaseerd’ plaatsvinden. Het project zou begin 2026 klaar moeten zijn als de originele planning zou zijn aangehouden, er is geen nieuwe einddatum aangegeven.

Het plan is inmiddels wel opgeplust van 550 naar ruim 700 woningen.

tijdlijn:

Door Piet Bakker. Bronnen: nieuwsbrief en website Zaankwartier, eerder nieuws op De Orkaan. Afbeelding: impressie van de nieuwbouw vanaf de Zaan gezien (Zaankwartier).