Het nieuwe Sportpark Hoornseveld wordt niet alleen de plek voor zwembad De Slag en de nieuwe fusieclub FC Zaandam (Hellas en Zilvermeeuwen), maar moet ook voetbalclub Zaanlandia en de tennissers van De Gouw gaan huisvesten.

Rood-Wit Zaanstad, het voormalige ZTS, heeft al aangegeven te willen verhuizen naar sportpark Poelenburg dat daardoor een voetbalclub behoudt na het vertrek van Zilvermeeuwen.

PSZ dat bestuurlijk samenwerkt met Hellas, en de korfballers van ZKV blijven op het sportpark Hoornseveld.

Een fusie tussen Zaanlandia, Hellas en Zilvermeeuwen waar voorheen lang naar is gestreefd, is geen verplichting meer. Hellas (1990) is zelf een fusievereniging, voortkomend uit twee roemruchte verenigingen: ZFC (1904) en ZVV (1904).

Hellas speelt dit seizoen met 7 teams, Zilvermeeuwen met 15 en PSZ met 5. Zaanlandia is veel groter met 45 teams. Rood-Wit heeft ook 5 teams maar het stuivertje wisselen met Zilvermeeuwen kan voor beide clubs gevolgen hebben.

Links op de kaart de tennisbanen (roze) en korfbal (groen), rechts de 5 à 6 voetbalvelden.

In 2013 werd een fusie tussen Zaanlandia, Zilvermeeuwen en Hellas nodig geacht “om herontwikkeling vanuit stedelijk perspectief mogelijk te maken”. Sportief gezien was “de verhuizing van Zaanlandia geen noodzaak”. De club zou “de intentie [hebben] uitgesproken om te verhuizen naar sportpark Hoornseveld.”

De Gouw gaf destijds aan op de huidige locatie te willen blijven, Zaanstad: “De consequentie hiervan is dat hun toekomst onzeker is. Indien de gemeente / een ontwikkelaar het gebied een andere bestemming wil geven, zal De Gouw mogelijk weg moeten.”

In de plannen uit 2016 voor sportpark Oostzijderveld waar Zaanlandia en De Gouw nu zitten, is al woningbouw ingetekend in eerdere plannen.

De “woningbouwopgave vanuit MAAK.Zaanstad” heeft er ook voor gezorgd dat De Slag niet op dezelfde plek herbouwd wordt: “door het vrijspelen van de huidige locatie in de Kleurenbuurt komt daar extra ruimte vrij voor gebiedsontwikkeling met zo’n 130 woningen.”

De ontwikkeling van het nieuwe sportpark kan in het 1e kwartaal 2020 beginnen als er geen bezwaar- en/of beroepsprocedures komen, de gemeente: “bezwaren worden hier niet verwacht waardoor de planning gehaald wordt.” Maar:

“Voor Hoornseveld geldt een risico ten aanzien van de afspraken die met de verschillende partijen nog gemaakt moeten worden. De verschillende partijen staan echter positief tegenover de komst van het zwembad. De verwachting is dan ook dat er overeenstemming bereikt kan worden.”

De Nieuwe Slag krijgt geen buitenbad, het binnenbad wordt 38 x 25 meter.

Hier het gebied zoals het er nu uitziet (klik voor vergroting). Links van de Gouw Zaanlandia en TV De Gouw.

Aan de Sportlaan zijn ook tennisvereniging LTVZ en de Saense Handboog Skutters gevestigd. Ook Zalencentrum De Tulp zit op het complex. Naast Zaanlandia en De Gouw zit ook duikvereniging Murene op sportpark Oostzijderveld. Over Murene wordt geschreven dat deze “eventueel bij De Slag gevoegd zou kunnen worden”. VVZ vertrok al eerder.

Zelf de plannen bekijken? Dat kan via deze link.