Dit weekend werden de Zaanse derby’s niet echt spannend, zetten de heren van Compaen volleybal in Dordrecht een belangrijke stap richting de titel, was er een laatste speelronde in het korfbal, gingen de handballers voor punten in eigen huis en speelden de Kraaien twee keer gelijk.

Dit zijn de sportuitslagen van het afgelopen weekeinde.

Zaterdag 16 maart

Korfbal (Zaal)

Op KZ – Groen Geel in de voorlaatste ronde van de Korfballeage stond niet veel druk meer. De Wormers zijn al gedegradeerd en KZ heeft de play offs om het landskampioenschap binnen. De voorlopig laatste Zaanse derby in de League werd nog onnodig spannend. Lees ook het verslag dat Dennis Dallinga schreef over de wedstrijd.

In de overige competities stond dit weekend de laatste speelronde op het programma. De stand van zaken is als volgt:

Overgangsklasse: KVZ ’23 is met een laatste plek gedegradeerd na een teleurstellend debuutseizoen als fusieclub.

1e Klasse: Roda Westzaan stond al onderaan en is gedegradeerd met vier punten. Er werd nog wel afscheid genomen met een overwinning.

2e Klasse: Furore speelde nergens meer om en eindigde 5e op de ranglijst.

3e Klasse: OKV eindigde het seizoen als 2e na een wedstrijd tegen de nummer 3. Zaandam Zuid blijft 7e van de acht ploegen met zeven punten.

WedstrijdUitslag
KorfballeagueKZ – Groen Geel25-19
Overgangs klasseExcelsior – KVZ ’2318-11
1e klasse DRoda Westzaan – Refleks18-12
2e klasse FFurore – Haarlem15-17
3e klasse GOKV – HBC18-18
Zaandam zuid – ADOS15-19
KZ versloeg Groen Geel.

Volleybal

In het volleybal komt het einde van de competitie langzaam in zicht met nog drie wedstrijden te gaan. Zaanstad heren 1 staat 5e (die plek geeft nog mogelijkheden tot promotie) met een punt voorsprong op de nummer 6.

Compaen zet een grote sprong richting het kampioenschap in de Eerste divisie door directe concurrent Dordrecht te verslaan in een pittige uitwedstrijd. Drie wedstrijden voor het einde is de voorsprong zes punten. Tjerk Laan stuurde ons de ontladingsfoto en een wedstrijdverslag:

Kolossale kampioenspanelen sieren de wanden van sporthal de Dijk. Drie keer het bewijs van een titel voor Next Volley in de eerste divisie. Compaen voorkwam deze zaterdag na een volleybalthriller in vijf sets vrijwel zeker dat er een vierde exemplaar komt. Sterker nog, er moet waarschijnlijk in Sporthal Oostzaan een plekje voor een dergelijk eerbetoon worden gevonden. Via een zege van 2-3 vergrootte de koploper de marge met de directe achtervolger tot zes punten met nog drie duels te gaan. De voorsprong op nummer drie groeide naar zeven punten. Bij een zege zaterdag op De Burgst kan het eerste doel – promotie naar de topdivisie – al bereikt worden. 

Het zou een geweldige prestatie zijn voor een ploeg die aan het eind van het vorig seizoen door een vertrek van een groot aantal sterkhouders uitgekleed werd. Aanvulling kwam van lagere teams van de club (Koen van de Wetering, Evert Hankes, Bram Bekebrede en Yanick de Rooij), de terugkeer van Jasper Geerdink en de komst van Nikita Artamonov en Jelmer de Jong. Alleen David Bes, Sjoerd van Tol en Milan Muijs maakten van het huidige team de degradatie uit de topdivisie mee. Er zijn ongetwijfeld in de eerste divisie clubs met volleybaltechnisch gezien betere selecties, maar zij hebben nu al negentien wedstrijdrondes het nakijken op Compaen. Een unieke mix van vechtlust kameraadschap, enthousiasme, veelzijdigheid en vernuft blijken de succesformule.

Die facetten waren zaterdag in de confrontatie met de naaste belager allemaal nodig. Verpersoonlijking van die capaciteiten was in deze topper Jasper Geerdink. Hij stond op toen het hoognodig was. De zeerovers dreigden aan de boorden van de Biesbosch na een achterstand van 2-0 in sets in een moeras te verzuipen. Coach Mark Schoonen toverde toen maar weer eens zoals vaker deze competitie een konijn uit de hoed door de Zaandamse alleskunner als passerloper te posteren. Het was een gouden zet. 

Jasper Geerdink maakte weer met een vriendelijk gezicht ruzie met iedereen om zo de boel op scherp te zetten. Als midachter haalde hij onmogelijke ballen van de grond, hetgeen op zijn teamgenoten aanstekelijk werkte. Hij zette met zijn strakke service de passlijn van Next Volley onder druk, maar het mooist bewaarde hij voor de finales van de vierde en vijfde set. 

Met een lengte van net iets meer dan 1.80 meter weet hij dat hij alleen slim kan scoren. Hij misbruikte op magnifieke wijze de blokkering van de thuisploeg. Dat deed hij op 22-24 in de vierde set en op 15-15 en 15-16 in de vijfde set. 

Koelbloedigheid is misschien ook wel een peiler onder de prestaties. Zo werd voor de zesde keer in acht vijfsetters de winst gegrepen. Opvallend in dat verband ook dat de Zuid-Hollanders ondanks de ruime achterstand op de ranglijst gemiddeld per set maar anderhalve punt minder maken dan Compaen.

Voor de Oostzaanse zeerovers stond er een ding boven water: niet met 4-0 verliezen. In dat geval zou Next Volley langszij komen. Even na 8 uur dreigde dat doemscenario. De koploper scoorde in de eerste (25-20) en tweede set (25-18) vooral door fouten van de tegenstander. De eigen aanval kwam maar niet los. Het aantal minnetjes bleef dan wel beperkt, maar de technisch vaardige opponent wist de Zaanse smashes telkens in de rally te houden.

Uit vrijwel kansloze positie kwam dus de ommekeer. Jasper Geerdink manifesteerde zich en in zijn spoor toonde hoogvlieger David Bes zijn kwaliteiten. Met 16-25 werd zeker dat Compaen de ranglijst zou blijven aanvoeren. Het goede spel kreeg een vervolg in de vierde set en bij 10-17 en 14-19 leek de gelijkmaker nabij. Next Volley knokte zich echter terug en bij 21-22 was nog alles mogelijk. Toen het er echt om ging, bleken de Oostzaners het koelst (23-25).

De Dordrechters wisten dus dat hun coup mislukt was, maar wilden natuurlijk wel tonen in deze vijfsetter de sterkste te zijn. Onder andere door drie ketsers bij Compaen hadden zij vrijwel voortdurend de leiding. Uiteindelijk werden de aanvalspunten van David Bes, Milan Muijs en Jasper Geerdink (allen twee) en twee killbloks van Sjoerd van Tol cruciaal. Al was het uit slaan op matchpoint (14-13) van de tegenstander ook heel welkom. Na 15-17 kon het Oostzaanse feest beginnen. ‘

Vrijdag spraken we in de Orkaan podcast al met speler Jasper Geerdink.

In de 2e divisie, met drie Zaanse ploegen, staat vooral Zaanstad dames 1 op een spannende plek, namelijk plek 5 met 1 punt minder dan de positie die recht geeft op promotiewedstrijden. Zaterdag werd gewonnen in de derby tegen Compaen.

WedstrijdUitslag
Topdivisie heren BMerkala Zaanstad – Skunk3-2
Eerste divisie heren BNext volley Dordrecht – Compaen2-3
2e divisie dames CMerkala Zaanstad – Compaen4-0
Merkala Zaanstad 2 – Zovoc3-1
Jasper Geerdink viert de 2-2 tegen Dordrecht. (Foto: Tjerk Laan).

Waterpolo

De derde derby van het weekend was bij de dames in het waterpolo waar ZV de Ham slechts een enkel doelpunt wist te maken tegen de collega’s uit Zaandam.

WedstrijdUitslag
Eredivisie damesZV de Ham – ZV de Zaan1-22

Zondag 17 maart

Handbal

Dit weekend waren er huiswedstrijden voor beide eerste teams van HV Zaanstreek.
De heren verloren met nog vier wedstrijden te spelen. Wouter van Lienen, speler van heren 1, schreef ons over de partij tegen de Amsterdammers:

‘Helaas hebben we verloren van Aristos 2 uit Amsterdam. Dat wij uit bij hen eerder dit seizoen wonnen was voor ons al een behoorlijke verrassing en we wisten dat deze ervaren en kwalitatief goede ploeg het ons zeer moeilijk zouden maken. Na een 8-4 voorsprong was het helaas bij rust al 9-13 en dit hebben we niet meer kunnen herstellen met als resultaat een 22-25 nederlaag.’

De dames staan 5e van de zes teams in de 2e Klasse. Dit weekend werd er gewonnen van de nog puntloze hekkensluiter.

WedstrijdUitslag
Heren zaal 2e divisieHV Zaanstreek – Aristos Amsterdam 222-25
Dames zaal 2e klasseHV Zaanstreek – Handbal Domstad 224-16

Hockey

Het seizoen is weer in volle gang voor de hockeyers. De dames wonnen hun eerste wedstrijd met 6-0 van een directe concurrent. Nu doen ze een aanval op de top 3. Zondag was er een gelijkspel tegen de nummer 3. Speelster Sam Kingma scheef ons over de wedstrijd:

‘We begonnen de wedstrijd vol strijdlust. Het eerste kwart lieten wij merken dat wij vol voor de winst wilden gaan door de 1-0 te scoren vanuit de strafcorner. In het tweede kwart kregen wij het zwaarder en verloren wij de focus wat helaas resulteerde in de 1-1. Beide partijen werden steeds fanatieker en de spanning bouwde op. Het ging zeker niet zonder slag of stoot, beide partijen hadden veel kansen en counters waardoor het alle kanten op kon gaan. Ondanks dat we 1-2 achter kwamen, herpakten we ons in de tweede helft en creëerden we op karakter de 2-2. Hoewel er aan het einde meer in had gezeten, was het over all een terechte uitslag.’

De mannen reisden naar de hoofdstad van onze provincie. Daar speelden ze gelijk tegen de nummer 4. De mannen staan nu zelf 10e met twaalf punten.

WedstrijdUitslag
3e klasse herenHaarlem – Kraaien2-2
4e klasse damesKraaien – Woerden3-3

Rugby

Voor het eerst in de 2e fase van het rugby haalde Zaandijk een resultaat. Op eigen veld werd met 21 – 21 gelijkgespeeld tegen Hilversum.

Door Edwin Kleiss.