Het was voor veel Zaanse sportclubs het weekend van het positieve gevoel. De korfballeague begon voor KZ en Groen Geel met perspectief.

In het volleybal werd flink gewonnen waardoor de teams naar boven kunnen kijken. Rugby Zaandijk gaat nog steeds goed in de top 3 en de hockeyers stapten met een geheven hoofd van het veld.

Dit zijn de sportuitslagen van 18 en 19 november.

Zaterdag 18 november

Korfbal

In speelronde 1 van de Korfballeague begonnen de Zaanse ploegen KZ en Groen Geel met een positief gevoel aan de competitie. Lees hier uitgebreid over hun prestaties op zaterdagavond.

De overige niveau’s werkten speelronde 2 af.

WedstrijdUitslag
KorfballeagueGroen Geel – Dos ’4612-12
Fortuna – KZ16-18
Overgangs klasseVitesse – KVZ ’2325-25
1e klasse DFiducia – Roda20-18
2e klasse FFurore – Apollo18-13
3e klasse GOKV – DKV19-10
DTS – Zaandam Zuid18-13
Feest bij Groen Geel na behoud Korfballeague in april van dit jaar

Volleybal

Na de topper in de Topdivisie heren die helaas werd verloren voor VV Zaanstad stond er zaterdag weer een (semi) topper op het programma. Ditmaal speelde Zaanstad als nummer 3 (13 punten) thuis tegen de nummer 2 (16 punten). En er werd gewonnen van de directe concurrent met 25-19, 25-24 en 25-20. Zaanstad staat nu 2e.

De top 5 in de Topdivisie.

Een niveau lager speelde Compaen in Oostzaan als nummer 2 (25 punten) tegen de nummer 4 uit het klassement (20 punten). Hen verging het minder goed en er werd met 2-3 verloren. Nu staan de mannen uit Oostzaan 2e met 27 punten. Dat is een punt minder dan koploper Numidia VC Limax 2.

In de 2e divisie dames kwam de top 2 naar de Zaanstreek.
Zaanstad dames 1 (6e) ontving de nummer 1 Sovoco en wist te verrassen door 4-0 te winnen.
Compaen ontving als nummer 8 de nummer 2 en zorgde eveneens voor een stunt.

Ten slotte speelde Zaanstad 2 in deze klasse als nummer 4 op het klassement tegen de nummer 5. Deze directe concurrent werd verslagen. Zie afbeelding voor de actuele stand in de top 9 van deze klasse.

De top 9 van de 2e divisie C bij de dames.
WedstrijdUitslag
Topdivisie heren BMerkala Zaanstad – VV Utrecht3-0
Eerste divisie heren BCompaen – Huizen 22-3
2e divisie dames CMerkala Zaanstad – Sovoco4-0
Compaen – Luba Leython3-2
Merkala Zaanstad 2 – Volevo3-1

Waterpolo

De Zaanse derby stond zaterdag op het programma. De bijna hekkensluiter de Ham (nummer 11) ontving koploper ZV de Zaan en verloor naar verwachting. Echter, het verschil was maar vijf doelpunten.

In de Eredivisie voor dames was de Zaan vrij dit weekend en speelde de Ham, na afloop van de derby bij de heren, in eigen bad. Ook de dames van de Ham hebben de punten hard nodig, zaterdag haalde zijn er eentje binnen.

WedstrijdUitslag
Eredivisie herenZV de Ham – ZV de Zaan9-14
Eredivisie damesZV de Ham – ZVL 18869-9
De Ham – De Zaan vorig jaar (november 2022)

Zondag 19 november

Badminton

Een verslag van Matchpoint 1 tegen Martinus Amstelveen 2 werd ons gestuurd door Dorien Schreurs:

‘Team 1 stond tegenover Martinus Amstelveen 2, twee plekken hoger, en een overwinning zou hun positie bij Matchpoint verbeteren. Dennis en Jasper begonnen sterk tegen Bas en Albert, maar verloren uiteindelijk in een zware derde set, 0-1. Gelukkig brachten Dorthe en Arianne het team weer op gelijke hoogte met een solide overwinning in de damesdubbel, 1-1.

De singles waren cruciaal, maar Mitchell verloor zijn eerste single, en Dorthe kon het tij niet keren tegen Natasja, waardoor het 1-3 stond. Dennis en Bas leverden een intense strijd, maar Bas trok aan het langste eind, 1-4. Arianne hield de hoop levend met een moeizame overwinning, 2-4.

In de gemengddubbels kon het team de achterstand niet inhalen. Jasper en Arianne verloren tegen Albert en Demi, waarna Mitchell en Dorthe het laatste punt binnenhaalden, eindstand 3-5. Hoewel het resultaat niet ideaal was, beseften ze dat elke punt belangrijk is voor handhaving. Op naar de volgende tegenstander na een week rust, met wedstrijden op 3 december en de laatste thuiswedstrijd van het jaar op 10 december. Supporters zijn welkom!’

WedstrijdUitslag
4e divisie afd 7Matchpoint – Martinus Amstelveen 23-5

Handbal

De vraag was: Hoe lang kunnen de heren van Zaanstreek de winning streak volhouden?
In de eerste zes wedstrijden leek de ploeg onverslaanbaar. Zondag werd er verrassend verloren van de nummer 11 Unitas 2. Speler Wouter van Lienen vertelt wat er gebeurde:

‘Door een slecht en zwak begin verliezen we voor het eerst dit seizoen. Met rust 11-16 achter en de 2e helft uiteindelijk nog teruggekomen maar helaas stagneerde het bij 23-26. We hadden collectief een te zwakke instelling en veel open kansen gemist.’

De dames wonnen dit weekend voor de tweede keer in vijf wedstrijden tijd. In eigen huis werd het nog puntloze Handbal Domstad verslagen.

WedstrijdUitslag
Heren zaal 2e divisieHV Zaanstreek – Unitas 223-26
Dames zaal 2e klasseHV Zaanstreek – Handbal Domstad21-16
Zondag weer een mooie handbalmiddag in sporthal Zaanstad Zuid.

Hockey

De Kraaien heren 1 speelden als nummer 10 van de ranking thuis tegen de koploper. Er werd knap een punt gepakt tegen de ploeg uit Delft. Ze blijven staan op plek 10.

De dames speelden een wedstrijd in de eigen regio. Als nummer 7 wonnen ze bij de puntloze hekkensluiter Uitgeest. Daardoor klimmen de meiden naar plek 5. In negen wedstrijden zijn 13 punten gehaald.

WedstrijdUitslag
3e klasse herenKraaien – Dopie2-2
4e klasse damesUitgeest – Kraaien0-5

Rugby

Zaandijk ging voor een krachtmeting in het rugby naar streekgenoot Waterland. Beide ploegen wonnen vier van de zeven eerste duels. Zaandijk blijft op plek 3 staan want won ook deze wedstrijd.
Mede-coach Walter van Ling schreef ons zijn bevindingen na afloop van de wedstrijd:

‘Vandaag de overwinning voor de poorten van de duivel weggehaald. We stonden lang 22-7 achter tegen Waterland uit Purmerend en winnen met 24-22. Was een belangrijke voor het ego van Willem van Eck (de andere coach. Red.), die vorig jaar nog trainer van waterland was. Het zou ook de eerste keer zijn dat er 2e teamspelers in actie zouden komen door een samenwerking met West Friesland. Zo kunnen nieuwe spelers op een lager niveau instromen. Die wedstrijd ging helaas door een afgekeurd veld niet door. Wel hadden we daardoor iets meer spelers. Indy schnabili speel in nl u18, speelde gisteren nog in Praag tegen Spanje voor de 3e/4e plaats op het hoogste EK niveau, en hij stond vandaag alweer bij ons in het veld.’

WedstrijdUitslag
2e klasse noord (H)R.C. Waterland – Zaandijk22-24

Door Edwin Kleiss.