Het is de dames van VV Zaanstad niet gelukt te promoveren tijdens de promotiewedstrijden die zaterdag gespeeld werden in het Gelderse Wehl. Drie ploegen streden om een plekje in de eerste divisie. Die eer gaat naar Sliedrecht sport dames 3. Die ploeg kwam als beste uit de strijd.

Nadat Zaanstad 4e was geworden in de reguliere competitie had de ploeg van coach Veikko Hansen recht op promotiewedstrijden. Die werden vandaag gespeeld tegen thuisploeg Halley, de ploeg uit de eerste divisie waarvoor dit play down wedstrijden waren, en Sliedrecht sport 3, de nummer 4 uit de andere tweede divisie.

Halley – Zaanstad (2-1, na setstanden 18-25 / 25-23 / 15-10)

De eerste wedstrijd, tegen thuisploeg Halley, begon Zaanstad goed. Op een bepaald moment was er zelfs een 4-16 voorsprong. Toen begonnen de Zaansen wat foutjes te maken en kwam Halley terug tot o.a. 14-17 en daarna 17-20. De eerste set ging nog naar Zaanstad met 18-25.

In set twee ging het echter mis, deze werd verloren met 25-23. De ploegen liepen nog wel gelijk op tot aan 14-13. Halley liep uit naar 20-16 en Zaanstad kwam goed terug tot 21-20 en zelfs voor tot 21-22. Daarna kwamen ze echter amper meer tot scoren.

In de derde set ging de wedstrijd naar Halley. Na een 8-3 achterstand kwam Zaanstad nog knap terug tot 9-8 maar zakte daarna weer in.

Zaanstad – Sliedrecht sport 3 (2-1 na setstanden 23-25 / 25-14 / 15-13)

Tegen Sliedrecht sport was het alles of niets. De eerste set werd nipt met 23-25 verloren.
Voor de tweede set richtte coach Hansen zich tot zijn speelsters:

‘Ik heb gezegd dat we niets te verliezen hadden. Anderen wel, maar wij niet.’

Tot 10-10 liep het gelijk op maar uiteindelijk won Zaanstad set twee opmerkelijk eenvoudig met 25-14.

‘We gingen meer vrijuit spelen en hebben de tegenstander goed onder druk gezet. Zo konden we weglopen in de score.’

Ook deze wedstrijd vroeg om een derde set. Dat moet vermoeiend geweest zijn maar toch trok Zaanstad deze knap over de streep. Hansen:

‘We gingen wisselen met een 3-8 achterstand en hadden niks te vertellen. We kwamen terug en het stond weer gelijk, 13-13. We speelden meer ons eigen spel en het lukte weer Sliedrecht onder druk te zetten. Zij namen een timeout. Het enige dat ik aan die meiden liet zien is dat ik de uitslag al opschreef. Dat we 15-13 zouden winnen. Als een soort bluf om te laten zien dat ik er vertrouwen in had. We wonnen met 15-13.

Sliedrecht sport 3 – Halley (2-0 na setstanden 25-22 / 27-25)

Toen was het vol spanning afwachten wat er zou gebeuren in de laatste van de drie wedstrijden van deze dag. Om 19.00 uur speelde Sliedrecht sport tegen Halley. Als die wedstrijd ook 2-1 zou worden dan was het nog spannend. Dat gebeurde niet. Sliedrecht pakte de wedstrijd met 2-0 en daarmee ook de promotie naar de eerste divisie. Schrale troost voor de Zaankanters is dat er ook komend seizoen weer de nodige Zaanse derby’s op het programma zullen staan tegen Zaanstad 2 en Compaen uit Oostzaan.

Zaanstad is wel 2e geworden. Mocht het zo zijn dat een ploeg zich terugtrekt uit de eerste divisie, dan komen de Zaankanters als eerste in aanmerking voor dat plekje in die competitie.

Door: Edwin Kleiss. Met dank aan coach Veikko Hansen. Foto: via meegereisde fans van VV Zaanstad