St. Michaël College 60 jaar

Op zaterdag 17 september viert het Michaël College zijn 60-jarig bestaan met een reünie voor alle oud-leerlingen en -leraren.

Wij hebben ons altijd afgevraagd hoe het kwam dat de havo- en atheneum-school (genoemd naar de aartsengel Michael) op zo’n afgelegen plek in de Zaanstreek terecht is gekomen.

Dankzij ons onvolprezen Gemeentearchief weten we dat nu, de school had namelijk wel degelijk midden in een woonwijk moeten komen.

Het St. Michael College is opgericht in 1956 als katholieke school, het telde in het begin acht docenten en 72 leerlingen. Het was de bedoeling dat de school in een nieuwe woonwijk kwam te staan, die woonwijk zou in de Kalverpolder gebouwd worden, maar toen de school al klaar was, werd de rest van het bouwproject afgeslagen en op een andere plek gebouwd. De woonwijk heet nog steeds het Kalf, die is vernoemd naar de Kalverpolder, de school zelf staat nu naast de Zaanse Schans midden in de Kalverpolder.

Hieronder een foto van Bob Fleumer Aerial Photography (gemeentearchief) van 16 november 1964 waarbij de bouw van het St. Michaël College/Lyceum het hoogste punt bereikt. Het St. Michael College werd geopend in januari 1966, aanwezig was mevr. Cals, echtegenote van minister-president Cals. De school werd ingewijd door de Bisschop van Haarlem J. van Dodewaard.

michaelcollege1966

Het feest begint om 17:00 en duurt tot middernacht. Inschrijving kan via deze website. Online is dat € 10, aan de deur € 12,50.

Meer informatie is te vinden op de Facebook-pagina van de reünie.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Olof Bakker

  Voor die tijd was de school gevestigd in een oud schoolgebouw op de hoek Lagedijk/Guisweg, waar nu een bank zit. Ingang achterom aan het Schoolpad. Het parkeerterrein was toen schoolplein. Waar nu een garage zit, was toen de gymzaal. Daar heb ik nog eindexamen gedaan.

  Olof Bakker (van het eerste uur)

 • Rein Beentjes

  Destijds nog zelf mijn stoel in een stoet leerlingen van het oude maar het nieuwe gebouw gedragen.
  Nostalgie!!

 • Els van der Kleij- Schavemaker

  Ja, ik was daar ook bij, stoel op ons hoofd en lopend over de brug van onze oude lokatie( achter cafe het kruis) naar onze nieuwe lokatie. In de oude school hoorde je vaak de muizen door de zijwanden lopen.
  We deden veel aan sport o.a. hokeyen en volleyballen.

 • Peter den Herder

  Ik ben geboren in 1969 in de dienstwoning naast de school. Mijn vader was conciërge. Ik heb wat rondjes om de school gefietst als kind (jaren 70). De school nu is onherkenbaar tov toen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *