Station Koog-Zaandijk bestaat nog steeds!

Op 8 december 2016 kregen de NS-station Koog / Zaandijk en Koog-Bloemwijk beide een nieuwe naam: “Station Koog Zaandijk heet voortaan station Zaandijk Zaanse Schans. Station Koog-Bloemwijk gaat station Koog aan de Zaan heten” schreven we destijds.

Het is nog niet tot iedereen doorgedrongen. De abri bij station Koog Zaandijk (pardon: Zaandijk Zaanse Schans) heet nog steeds Koog Zaandijk zoals op de (recente) foto te zien is.

Bert Versteeg viel het op:

“Ik liep met de fiets in de hand over het trottoir tussen het Stationsplein en de Guisweg toen ik halverwege, tegenover station Zaandijk-Zaanse Schans, langs een de bushalte met een abri liep.

Tot mijn stomme verbazing stond er op de abri “Station Koog/Zaandijk terwijl het station al enige tijd Zaandijk – Zaanse Schans heet.

‘Enige tijd’ moet dus ‘ruim 6 jaar zijn’.

Volgens Bert is gemeente eigenaar van alle bushokjes in Zaanstad:

“dus het is wel vreemd dat ze jaren bezig zijn geweest om van station Koog/Zaandijk station Zaandijk Zaanse Schans te maken en Koog Bloemwijk te veranderen in Koog aan de Zaan maar dat ze vervolgens de oude naam op de abri`s laten staan. Ook het bushokje aan de andere kant van de Provincialeweg, langs het fietspad, heeft nog de oude naam.”

Foto: Bert Versteeg
Deel dit artikel:

6 reacties

 • Peter de Vries

  Opdat we het niet vergeten, ha! ha!

 • hans van rheenen

  Zaans Erfgoed informeren …

  en meteen lid worden voor het behoud van de Zaanse geschiedenis … dus NIET slopen.

  https://www.zaanserfgoed.nl/home/over-zaans-erfgoed/

 • Yede bruinsma

  We benne zuinig in Zaanstreek. Die naamsverandering koste ruim €600.000 . Dus vast de goedkoopste versie om de bushalte niet mee te nemen. 🙂

  Dus over 6 jaar eindelijk veranderd 🙂

 • Robby Son

  Arme toeristen. Stappen uit op station Zaanse Schans. En dan er achter komen dat ze nog 20 minuten mogen lopen. Zou er in Amsterdam bij de pont naar de Hemkade ook een bord staan: ‘Pont naar Zaandam station’? Dat is ook zo’n 20 minuten lopen.

 • Dit station staat op de grens van Koog aan de Zaan en Zaandijk en niet op de grens met de Zaanse Schans. Naar de Zaanse Schans ga je vanuit Amsterdam met de bus, en noem het station maar weer snel Koog-Zaandijk.

 • Cees Viergever

  Nu weten toeristen tenminste waar ze uit moeten stappen om op de zaanse schans te komen voorheen stapte ze vaak op koog bloemwijk uit. Daarbij is het gewoon een toevoeging je moet het meer zien als dat er staat station zaandijk en station koog aan de zaan wat beter is omdat dat de plaatsnamen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *