Al 40 jaar zit de Tennisvereniging Zaanstad Zuid (TZZ) op sportpark Poelenburg. Maar als de plannen voor tijdelijke woningbouw daar doorgaan, vreest de vereniging voor haar voortbestaan.

De hoop van TZZ is – net als bij veel andere tennisclubs – gevestigd op padel, de populaire kruising tussen tennis en squash. Dat levert nieuwe en jonge leden op.

Omdat de banen ver weg van de bewoonde wereld liggen, is de meest voorkomende klacht tegen de nieuwe sport: het permanent harde getik van de ballen tegen de wanden, hier niet van belang. Dat wil zeggen: zolang er geen woningen zijn. Maar die komen er wel: tijdelijk moeten daar zo’n 170 flexwoningen komen. En ’tijdelijk’ betekent in dit geval maximaal 15 jaar.

Failliet

Saskia Hoogenhoud, secretaris van TZZ, sprak in bij het Zaanstad Beraad: “die woningen komen vlak naast onze banen, als er klachten komen, moet de gemeente gaan handhaven, dan moeten wij waarschijnlijk ‘vensteruren’ invoeren”. En dat zou betekenen dat de banen maar beperkt gebruikt kunnen worden. Hoogenhoud: “onze hele investering naar de maan. Een onbegrijpelijke gang van zaken. Onze toekomst staat op het spel. Als we geen padelbanen hebben, gaan we over een paar jaar failliet.”

De beachvolleyballers van Silicium die nu op Sportpark Poelenburg op de plek zitten waar gebouwd gaat worden, krijgen op kosten van de gemeente een nieuwe locatie. Dat wil TZZ ook wel: verhuizen naar de voormalige voetbalvelden, dat zou volgens TZZ maar een ‘kleine investering’ zijn. 

Lees ook: 170 ’tijdelijke’ (15 jaar) flexwoningen op Sportpark Poelenburg 

Door Piet Bakker. Afbeelding: Hoogenhoud spreekt in bij het Zaanstad Beraad. Op de achtergrond wethouders Onclin en Slegers.