The Mieters breken er uit  

Al geruime tijd timmert de Zaanse viermansband The Mieters aan de weg. Ze treden op zo veel ze kunnen, profileren zich en brengen met regelmaat muziek uit. Sixties nederbeat met een ruig randje, waarbij strikt in het Nederlands wordt gezongen, zo valt hun stijl te omschrijven.

Door: Hans van Deelen

In de eerste helft van 2022 waren The Mieters erg actief op het gebied van het uitgeven van muziek. In januari verscheen De ruit is uit (13 tracks, digitaal verkrijgbaar, maar ook op LP), in april gevolgd door Ruitschade (6 digitale tracks, te koop voor wat je er voor over hebt). Een korte staalkaart van waar The Mieters voor staan: energiek, enthousiast, puntig, humoristisch. Ze spelen met clichés, maar brengen meteen een ode aan ultieme popliedje. Kortom: lekkere muziek. 

Overigens hebben The Mieters sinds kort een nieuwe drummer, die ondertussen zijn eerste twee optredens met de band heeft gehad: Tim van der Hoorn, die ooit speelde in de lokale ska/punk band Korstkjok. Hij vervangt Kai Kanters, die nog wel op bijgaande foto prijkt.
Genoeg aanleiding om basgitarist en zanger Peter Eijk een aantal vragen voor te leggen.

De EP Ruitschade komt vrij snel na de LP De ruit is uit. Hoe dat zo?

Door de huidige drukte bij vinylperserijen duurde het lang voor De ruit is uit uitgebracht werd. Omdat we Ruitschadealleen digitaal uitbrengen hebben we die de wachttijd niet.

Zoals de meeste bands hebben we weinig kunnen optreden de afgelopen jaren. We hebben veel tijd gestoken in nieuwe nummers schrijven. Ruitschade is geschreven en opgenomen terwijl we aan het wachten waren tot De ruit is uit klaar was.

Een plaat op vinyl uitbrengen is zoals gezegd een zaak van lange adem. Muzikaal voelde het ook als een mooie extra voor de LP: een officieuze kant C als het ware. Vandaar dat we besloten dat we Ruitschade al snel uit wilden brengen. 

Loopt de LP De ruit is uit een beetje?

Ja, het gaat heel goed met de plaat. De Ruit is uit is geperst in een gelimiteerde oplage van 100, en al bijna uitverkocht, dus mensen moeten er snel bij zijn. Qua streams en downloads gaat het nu in de eerste helft van het jaar al net zo hard als de afgelopen jaren in een heel jaar. De nieuwe albums worden veel beluisterd.

Ruitschade is te downloaden voor het bedrag dat iemand er voor over heeft. Werkt dat goed? Waarom is gekozen voor enkel een digitale uitgave?

Op onder andere Spotify is onze hele discografie te streamen. Voor mensen die de muziek liever op hun eigen harde schijf hebben staan, is onze muziek op Bandcamp te koop voor een bedrag naar keuze. Mensen hebben daar best wat voor over, en het levert ook meer op dan streams op bijvoorbeeld Spotify: voor een euro aan royalties heb je al honderden streams nodig.

Loont het om muziek uit te brengen – digitaal of op geluidsdrager?

De verkoop van onze muziek is geen doel op zich. Wij halen als band veel plezier uit zowel optreden als het opnemen en uitbrengen van onze muziek. Niks zo fantastisch een fysieke plak vinyl in je handen hebben met je eigen muziek, behalve misschien optreden voor een zaal vol met mensen die uit hun dak gaan op je muziek!
Zoals zoveel bands hebben we een paar magere jaren achter de rug met weinig optredens. Gelukkig mogen we weer! We hebben inmiddels al weer een paar keer op het podium gestaan en onze agenda begint weer te vullen.

In de Zaanstreek hebben we nog een aantal optredens staan. Zondag 3 juli spelen we in de tuin van een onze bandleden in het kader van het Gluren bij de Buren festival. Zaterdag 9 juli spelen we op het Zomerfeest van de Groote Weiver. 


Muziek van The Mieters is te koop via Bandcamp. Hun hele digitale back catalogue (die terug gaat tot 2014) is beschikbaar voor iets meer dan een tientje. De LP De ruit is uit is (hopelijk nog) te koop via greyrecords.nl. Via de website van The Mieters kun je gratis vier liedjes aanvragen, in ruil voor je e-mailadres.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *