Tjeerd Pietersma: “Waarom het de moeite waard is om JA te stemmen”

Morgen, woensdag 20 juni, mogen alle stemgerechtigde inwoners van Zaanstad hun stem laten horen over de komst van een Cultuurcluster naast station Zaandam.

Wordt het een ‘Ja! Graag!’ of een ‘Nee! Doe maar niet!’?

Om jou te helpen een goede afweging te maken, is De Orkaan deze week een vrijplaats voor de meningen van voorstanders en tegenstanders.

De opinie van PvdA-raadslid Tjeerd Pietersma:

Waarom het de moeite waard is om, met een JA, voor het cultuurcluster te stemmen.

De PvdA is nog steeds groot voorstander van een cultuurcluster op de Figaro locatie. Morgen op 20 juni mogen de inwoners van Zaanstad via een referendum daarover een stem uitbrengen. Er is al veel gezegd en geschreven over het clusteren van cultuur, de kosten en de alternatieven, maar er is meer.

Uiteindelijk gaat het om de vraag wat de meerwaarde is van het cultuurcluster voor Zaanstad en haar inwoners en dat dat op een verantwoorde manier gerealiseerd en beheerd wordt spreekt voor zich.

Allereerst is het een fantastisch ontwerp wat op de Figaro locatie op zichzelf al een publiekstrekker van de eerste orde zal worden en waarmee het de kroon wordt op het totale Inverdanproject.

Voor Fluxus die met haar activiteiten nu nog in 4 (deels verouderde) panden gehuisvest is ontstaan hele nieuwe mogelijkheden waarmee zij hun programma enorm kunnen verbeteren. Denk daarbij aan het gebruik van de ruimten van het te realiseren poppodium die door de week en overdag als theater gebruikt kunnen worden voor de leerlingen van de amateurkunst opleidingen. Of wat dacht je van het houden van exposities vanuit de afdeling beeldende kunst.

Zo kan ook Fluxus in samenwerking met de bibliotheek programma’s ontwikkelen waarmee zij jongeren van basisscholen en het VMBO al vroegtijdig laten kennismaken met alle facetten van cultuur.

Voor het architecten platform Babel is er geen mooiere plek dan dit fantastische gebouw om exposities te houden, lezingen te geven, conferenties te organiseren of van daaruit hun stadswandelingen te beginnen met bijvoorbeeld een film in het filmhuis over de geschiedenis van Zaanstad.

Poppodium

Het realiseren van een poppodium (annex theaterzaal) kan op brede steun rekenen. Juist in de combinatie met de overige organisaties in het cultuurcluster kan dit ervoor zorgen dat het succesvol wordt. Geen poppodium dat slechts twee of drie avonden in de week wordt gebruikt maar wat de hele week beschikbaar is en bruist van alle activiteiten.

Ook voor filmtheater de fabriek biedt het cultuurcluster weer nieuwe mogelijkheden. Het gloednieuwe theater met drie zalen maakt het mogelijk om weer vooraan mee te doen in het verkrijgen van premièrevoorstellingen in Zaanstad.

Met de aanwezigheid van RTV Zaanstad in het cultuurcluster is publiciteit vooraf en verslaggeving van alle activiteiten eenvoudig te realiseren zodat alle inwoners van Zaanstad betrokken worden.

VVV

Tot slot is iedereen het er over eens dat een aantal voorzieningen rond het station op dit moment ontbreken. Een kwalitatief goede horecavoorziening, een knappe fietsenstalling, een toegankelijke VVV-voorziening, het zit allemaal in het te realiseren cultuurcluster.

De PvdA in Zaanstad roept u dan ook op om in ieder geval te gaan stemmen waarbij wij, dat mag duidelijk zijn, een ja zullen aankruisen.

Tjeerd Pietersma, PvdA woordvoerder Cultuur


Reageren? Graag! (en volgens de regels) maar als je een uitgebreide reactie hebt kan je die ook mailen dan plaatsen wij hem in deze opinie-rubriek.

Lees hier alle bijdragen op de Vrijplaats Referendum.

Deel dit artikel:

19 reacties

 • Floris van Noorden

  Al deze samenwerkingen kunnen nu en in de toekomst ook al. En het kijken in de keuken van de anderen doet al meer inspiratie en Cultuur op. Geen duur gebouw voor nodig.

 • Katja Zwart

  “Met de aanwezigheid van RTV Zaanstad in het cultuurcluster is publiciteit vooraf en verslaggeving van alle activiteiten eenvoudig te realiseren zodat alle inwoners van Zaanstad betrokken worden.”

  Aha, vandaar de subsidieverhoging? Meneer Pietersma bevestigt hier wat ik gister vertelde in onze podcast over het Cultuurcluster.
  Blijkbaar betaalt én bepaalt de gemeente Zaanstad wat er op RTV Zaanstreek (en niet “RTV Zaanstad”, of was dat een Freudiaanse verspreking?) wordt uitgezonden?

  • Tjeerd Pietersma

   Beste Katja, ik benadruk dat het gaat om de mogelijkheid! Ik ben een zeer groot voorstander van onafhankelijke journalistiek, juist in de politiek. RTV Zaanstad behoort wat mij betreft een redactiestatuur te hebben die dat voor 100% borgt. Een subsidie relatie met RTV Zaanstad maakt het hooguit mogelijk dat zij hun rol en functie in deze kunnen vervullen. Ik heb mij in eerdere debatten over RTV Zaanstad dan ook zeer bewust weggehouden van discussies over de programmering e.d.

   • Katja Zwart

    Goed om te weten dat u voor onafhankelijke journalistiek bent. In dat geval, en wellicht omdat u raadslid bent, zou het volgens mij handiger zijn om de suggestie van een mogelijkheid überhaupt niet te doen.

    PS Ik corrigeer nog maar een keer: de lokale omroep heet RTV Zaanstreek, niet RTV Zaanstad.

 • Eelco

  Het lijkt me duidelijk waar de prioriteit ligt voor de PvdA:

  “Allereerst is het een fantastisch ontwerp wat op de Figaro locatie op zichzelf al een publiekstrekker van de eerste orde zal worden en waarmee het de kroon wordt op het totale Inverdanproject.”

  Dat is dus de hoofdreden, het gaat niet om de cultuur. Inverdan moet af, het gat moet gevuld en dat mag wat kosten. Ten koste van…

 • Tjeerd Pietersma

  Beste Eelco, ik twijfel………ik je aanbevelen om van onderaf naar boven te lezen of de zelfde tekst nog een keer plaatsen in omgekeerde volgorde van onderwerpen. Het moet je zijn opgevallen dat 80% van de tekst (misschien wel meer) over Cultuur gaat en niet over stenen.

  • Eelco

   Beste Tjeerd, Je hoeft de tekst niet andersom te plaatsen hoor. Er had dan nog steeds gestaan “allereerst”. Het maakt de boodschap niet anders. En voor mij is dat kenmerkend voor dit project. Het probleem was niet de cultuur, maar de te vullen plek. Ik zou liever zien dat de cultuur verspreid blijft over de stad in de vaak mooie oude panden. Daarmee is dan geld beschikbaar voor het opknappen en in stand houden van die panden. Nu gaan we iets nieuws bouwen en laten we ons erfgoed verwaarlozen. Zoals zo vaak hier is gedaan in de de Zaanstreek.

 • Brabozaankanter

  Bij elkaar in de keuken kijken kan ook met spreiding van de lokaties. Op de fiets desnoods..
  En zo een 3d animatie is natuurlijk nepper dan nep en een geheel virtuele autocad fantasie.
  Wel erg des PvdA, dat dan weer wel
  En sowieso lijkt mij alles ook nog gerenderd met een virtuele groothoeklens en zal een werkelijk uitgevoerd gebouw toch wat krapper qua echte beleving gaan worden het is blijkbaar ook altijd prachtig weer in het Zaanse……;-)

  Dan zie ik liever secure berekeningen hoe alles financiëel begroot is en indicaties voor entree en consumptie prijzen en zo.
  Wedden ook dat alles “pin only” wordt?

 • Martin

  Als in de toekomst de trein gaat reden als de metro dan is het prachtig als je een goed bereikbaar Cultuurhuis hebt. Waar bieb, podiumkunsten, culturele vorming, tv en radio samenkomen. Zou zonde zijn als we als Zaankanters het weer niet presteren om iets af te maken. Het zou voor veel meer mensen de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van geheel Zaanstad zo veel groter maken.

 • Paladijn

  Misschien een domme vraag, maar is het nu zo wanneer de de cultuurcluster klaar is , alle andere zalen in de Zaanstreek zoals bv de Groote Weiver gesloten worden?
  M.a.w. alles wordt in Zaandam in een groot gebouw gecentraliseerd?

  • Domme vragen bestaan niet 😉
   Het is niet zo dat ALLE culturele instellingen – zoals de Groote Weiver – naar het cultuurcluster verhuizen. En de Groote Weiver heeft inmiddels (eindelijk) een erkenning dat ze in culturele zin belangrijk zijn voor Zaanstad Noord, maar ze zullen wel op zoek moeten gaan naar een andere ruimte, want ZVH wil op die plek woningen bouwen.
   Wij vrezen echter dat door de hoge (en nog immer stijgende) bouw- en exploitatiekosten van het cult(d)uurcluster het beschikbare geld voor culturele instellingen en initiatieven elders (en trouwens ook voor andere zaken in het sociale domein) ernstig in het gedrang zal komen, zij het hoofd niet boven water zullen kunnen houden en daarom uiteindelijk tóch ten koste van dit prestige project gaan verdwijnen. En dat vrezen we trouwens ook voor voor de instellingen die er zelf in gaan zitten…
   En verhuizing naar het kul-te-duur-cluster betekent sowieso ook dat de prachtige huidige lokaties van De Fabriek, Fluxus en De Bieb gesloten en verkocht gaan worden…
   Stem dus NEE!

   • Tjeerd Pietersma

    Domme vragen bestaan niet, daar zijn we het over eens. Verkeerde informatie wel. Wanneer je in elke beslissing die genomen moet worden “vrees” leidend laat zijn dan komt er nooit meer wat van de grond in Zaanstad. Wel moeten we scherp blijven op de ontwikkelkosten en het beheer maar daar heb ik het vaak genoeg over gehad. Ten tweede, de locatie van de Bieb wordt gehuurd. Dat contract loopt in 2020 af en het moet nog blijken of (bij het niet doorgaan van het Cultuurcluster) er overeen stemming kan worden bereikt over de nieuwe voorwaarden. Ook één vestiging van van Fluxus wordt gehuurd en moet/gaat verdwijnen. Tot slot, de suggestie dat geld voor Cultuur ten koste gaat van het sociale domein is al helemaal nergens op gebaseerd. De organisaties willen graag een nieuw Cultuurhuis en staan in de startblokken om er een succes van te maken. Stem dus JA, het kan nog tot 21.00 uur. En…..ook de Groote Weiver vraagt steun en aandacht zodat het in haar bestaan behouden kan worden.

    • De Orkaan

     Volgens ons bestaan er dus wel domme vragen, we zien er met regelmaat een paar langskomen, we noemen geen namen natuurlijk…

     • Tjeerd Pietersma

      Ja….ik denk wel dat jullie een punt hebben, dat is het recht van een onafhankelijke redactie. Maar dan spreek ik iemand daar wel rechtstreeks op aan. Dat levert dan vaak ook nog een leuk gesprekje op.

 • Paladijn, Dat zou niet de bedoeling zijn, alleen een aantal instellingen in Zaandam gaan samen(De Bieb, Poppodium de Flux, kunstcentrum FluXus, Filmtheater De Fabriek, RTVI Zaanstreek, Volksuniversiteit en Babel. Ook komt er in het Cultuurcluster en werk- of studieplek, horecagelegenheid en een fietsenstalling), maar als er geld nodig is omdat het een dure plek is en niet rendabel, dan weten we niet wat er met de voorzieningen elders gebeurt.

 • Ton van Harlingen

  Niet te hopen dat die cluster tot stand komt, en nog minder dat Tjeerd Pietersma daar een vinger in de pap krijgt, want zijn hele verhaal doet mij teveel denken aan Plato’s gelijkenis van de Grot, aan het gevangen zitten in de hermeneutische cirkel en aan een filosofisch handboek uit de voormalige DDR, waarin ik weleens zit te lezen en te huiveren over zoveel stuitende onzin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *