Toch terras voor Groeneveld?

Na bijna 5 jaar touwtrekken lijkt het er dan toch van te komen: een terras voor Groeneveld Eten aan de Lagedijk in Zaandijk.

De Gemeente Zaanstad heeft een wijziging van het bestemmingsplan voorgesteld waarbij er een terras (met geluidwerende erfafscheiding) op Lagedijk 13c wordt toegestaan.

Volgens Zaanstad heeft de plek van het terras de bestemming ’tuin’ en moet dat worden aangepast. Bovendien valt het onder ‘beschermd dorpsgezicht Gortershoek’.

In juli 2015 was er een heel ander verhaal. De vorige eigenaren van De Groene Smaak exploiteerden een terras, maar hadden daarvoor geen vergunning. Groeneveld Eten opende het terras maar toen bleek dat dit niet zonder vergunning mogelijk was.

Die vergunning werd aangevraagd, maar omwonenden konden bezwaar aantekenen. Geen bestemmingsplanwijziging dus.

In november van dat jaar bleek dat buren bezwaar hadden gemaakt. In 2012 was er een uitspraak van de Raad van State. In de uitspraak zou volgens de eigenaresse van Groenveld, Linda van Brederode, staan dat op de locatie detailhandel mét horeca mogelijk is. De mogelijkheid voor (ondersteunende) horeca zou niet geheel uit de bestemming geschrapt zijn.

Nu moet dus toch een bestemmingsplan gewijzigd worden. In het buurtje zijn een Spar en een bakker en terrassen bij De Kruis, Hotel Zaandijk en restaurant de Slager aan de Schans. Groeneveld heeft eigen parkeerplekken voor auto’s en fietsen.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Berry van Adrichem

  Reageerde in 2015 al dat daar blijkbaar meer aan de hand is dan eigenaresse Linda voorspiegelde… over eenzijdige berichtgeving gesproken. Zij zat er dus naast en niet de omwonenden.

  • De Orkaan

   Vooral vreemd is dat er vier jaar geleden geen sprake was van de aanpassing van een bestemmingsplan maar van een ‘vergunningsaanvraag’ en bezwaren daartegen. Dat de vorige eigenaar van De Groene Smaak (kennelijk in strijd met het bestemmingsplan) daar zonder problemen een terras exploiteerde kan de huidige eigenaar niet verweten worden.

   De SPAR heeft zitjes gemaakt voor de winkel, een soort mini-terras dus. Hetzelfde geldt voor Het Zaanse Bakkertje. De Kruis heeft een volwaardig terras. Vreemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *