Oud Zaandijk blijft zich verzetten tegen groei AAK

Bewoners van Oud Zaandijk vrezen dat de leefbaarheid op en rond de Lagedijk ernstig aangetast wordt door uitbreiding van de activiteiten van het vetten- en oliën-bedrijf AAK (het voormalige Friwessa).

Via de stichting ‘Leefbaar Oud Zaandijk’ vragen omwonenden aan de gemeenteraad van Zaanstad een “grens aan de verdere groei van AAK [te stellen], teneinde de buurt leefbaar te houden.”

AAK wil de productie uitbreiden en ook ’s avonds en in de weekenden vrachtwagens door de buurt laten rijden. De revisie van de Omgevingsvergunning die dat mogelijk moet maken, ligt bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaal. Maar omdat er ook geluidsnormen verruimd moeten worden voor de realisatie van het ‘innovation center’ moet het bestemmingsplan aangepast worden. En daarvoor is medewerking van Zaanstad nodig. De raad moet daar een stokje voor kunnen steken volgens omwonenden.

Volgens de stichting wil AAK de productie verdrievoudigen van 85.000 naar 250.000 ton. Dat zou in tegenspraak zijn met ‘conserverings’-beleid van Zaanstad waarin groei uitgesloten zou zijn.

Ook houden omwonenden zich vast aan steun die wethouders Breunesse (GL) en Slegers (CDA) zouden hebben gegeven, de laatste zou een “afspraak met AAK op korte termijn betreffende een gedegen verkeerscirculatieplan en strikte eisen aan AAKs directie t.a.v. uitbreiding transport over de Zaan” maken. Maar zo voegt de stichting er aan toe: “wij hebben geen verslag ontvangen [van] wat dit overleg heeft opgeleverd.”

In navolging van de Club van Rome wil de stichting ‘grenzen aan de groei’:

“Wij rekenen erop, dat het college van B&W en de raad van de gemeente Zaanstad, in dezen verantwoordelijkheid nemen en groei op locatie zullen tegenhouden.”

Lees ook:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *