Vrachtverkeer AAK Zaandijk van Lagedijk naar Witteveerstraat?

Bewoners van oud-Zaandijk, en dan vooral diegenen die aan de Lagedjk wonen, stellen dat er meer vrachtauto’s door Zaandijk zullen komen (ook ’s nachts) als AAK (het voormalige Friwesa) de capaciteit uitbreidt. Ze vrezen ‘levensgevaarlijke situaties’.

Uit een brief van wethouder Wessel Breunesse (GroenLinks) is af te lezen dat een mogelijke oplossing is om vrachtverkeer af te handelen via de kruising Witteveerstraat-Provincialeweg. Daar zullen de bewoners van de Witteveerstraat van op kijken.

Eind maart stuurden verontruste bewoners een brandbrief naar de gemeenteraad van Zaanstad. Ze waren tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor AAK. In de raad werd de brief behandeld waarbij wethouder Slegers (CDA) toezei “te kijken naar vervoer over water, verkeersborden en verkeerscirculatieplan rondom AAK”.

Wethouder Breunesse was zelf al wezen kijken. Hij heeft op 24 maart samen met dhr. Doornbos (de opsteller van de brandbrief aan de raad) de situatie aan de Lagedijk bekeken. Aan de revisievergunning van AAK en de verkeerstoename kan hij niks doen:

“de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied toetst de aanvraag momenteel op wet- en regelgeving. De verkeerssituatie is geen beoordelingscriterium in het kader van de revisievergunning.”

Maar dat wil niet zeggen dat hij niks wil doen:

“Ten aanzien van de verkeerssituatie is aangegeven dat de gemeente samen met AAK en de
bewoners wil bekijken welke verbeteringen er mogelijk zijn. Dit ook in samenhang met de mogelijke
reconstructie van de kruising Witteveerstraat-Provincialeweg.”

Die laatste toevoeging lijkt erop te wijzen dat gezocht wordt naar mogelijkheden om het verkeer niet meer (alleen) via de Lagedijk te laten rijden.

Rechts onder de kruising, de Witteveerstraat loopt van AAK naar die kruising. Het parkeerterrein aan het eind van de straat wordt wel voor personenauto’s gebruikt maar niet voor vrachtverkeer, dat gaat via de Lagedijk naar het parkeerterrein aan de Zaan (links)
Deel dit artikel:

5 reacties

 • p.hoogkamer

  Door de Witte Veerstraat?? Door een woonwijk
  ook snachts?!!!
  dan heeft de elite van de dijk geen last maar
  het volk zit rechtop in zn bed. als de vrachtwagens over de klinkersrijden.
  Wethouder bent u wel goedbij u hoofd om dit voor
  te stellen? Kinderen wonen ook in de wijk
  er staat in dit stukje wijk ook een brede school.
  Maar AAK en OLAM. mangelen Zaandijk.
  letterlijk tussen gemaal het leven en molen
  de Dood.

 • Gonda Kreeft

  de vrachtwagen kunnen nu al niet eens door de Valkstraat en KREEFTSTRAAT.
  ze kunnen niet eens keren, in deze smalle straat en rijden dan ook vaak de betonnen paaltjes en stoepranden stuk.

  • L keuter

   Tja, de lagendijk is 1 richting wij hopen hier al jaren op, op de hoogstraat in koog. Dag en nacht denderd hier zwaar vrachtverkeer door de straat 2 kanten op! Menig autospiegel is hier al gesneuveld. Gemeente, de bedrijven, niemand doet er iets aan. Het is nier meer van deze tijd dat zware verkeer door oude woonwijken!!

 • Wullem van der Heijde

  Die elite van de dijk…. Dat zijn de bewoners die te maken hebben met de hardrijders, ook die uit Zaandijk. Die met 60-70 over die die “elite” dijk in een 30km zone vliegen. Inderdaad, handhaven brengt goud geld binnen. Echter handhaven, daar is Zaanstad niet goed in.

 • Ik denk dat er door dat besluit, alleen maar meer ongelukken komen rond het kruispunt Witteveerstraat en de N203.
  Kijk maar eens naar die blinde bocht daar door de flats.
  Als daar lange vrachtwagens in en uit gaan. er gebeuren al te veel ongelukken op dat kruispunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *