Ton de Swart: Ik stem vóór het Cultuurcluster

Op woensdag 20 juni mogen wij* onze stem laten horen over de komst van een Cultuurcluster naast station Zaandam.

Wordt het een ‘Ja! Graag!’ of een ‘Nee! Doe maar niet!’?

Om jou te helpen een goede afweging te maken, is De Orkaan deze week een vrijplaats voor de meningen van voorstanders en tegenstanders.

Dit is de opinie van Orkaan-lezer Ton de Swart

Ik stem vóór het Cultuurcluster

Aanstonds moeten wij onze mening gaan geven over het al dan niet laten bouwen van de Cultuurcluster (CC) naast het hoofdstation van onze gemeente Zaanstad. Ik pleit ervoor om door iedere stemgerechtigde inwoner VOOR te laten stemmen.

Waarom?

Laten we eens oprecht kijken naar onze ‘grote’ culturele mogelijkheden. Het Zaantheater, De Fluxus (op drie plaatsen in Zaanstad), Filmhuis de Fabriek, Poppodium De Flux en de Bieb. Veel meer hebben we eigenlijk niet in Zaanstad.

Of wilt u de kerken die nu wat zaken hosten ook meetellen? Dat lijkt mij geen goed plan; voordat je het weet zal er zo’n gebouw moeten worden opgekocht en gerenoveerd moeten worden om aan de eisen van deze tijd te voldoen. Daarnaast valt iedere vorm van religie, of de uitingsplaatsen ervan, buiten de beslissingsbevoegdheid van een stadsbestuur.

De overige (oude bekende) locaties zijn al enige tijd gesloten en daarom is er op het gebied van bijvoorbeeld rock/pop niet veel meer te vinden in deze alsmaar groeiende gemeente. Ik ben hier zelf zo’n 25 jaar geleden komen wonen en zie steeds meer stadse dingen die mij bevallen. Geen dorpse gedachte, laten we met open vizier de toekomst tegemoet gaan. Met de komst van deze CC, geen grijze doos maar een gebouw wat speciaal gebouwd wordt voor de mogelijkheden die erin plaats gaan vinden, geheel in Zaanse stijl (o.a. de klokgevel ingang) zal het maar even pijn doen. Alleen als het gebouw opgeleverd wordt dient er een bedrag betaald te worden en dat zal wel even slikken zijn.

Nieuwbouw & verdere kosten

Laat ik direct vermelden dat ik niet veel verstand heb van het tot stand komen van de bouwkosten maar dat het een aardig bedrag is (volgens tegenstander Rosa ± 45 miljoen) dat staat buiten kijf. Natuurlijk kost zo’n stuk nieuwbouw een rib-uit-het-lijf maar qua onderhoud, energielabel en bereikbaarheid is het natuurlijk geheel naar de eisen van deze tijd. Gaan we kijken naar de bestaande locaties waar ‘wat cultureels’ gebeurd dan voorzie ik op termijn grote uitgaven die, uiteraard, nooit in enig budget zijn opgenomen. Het te bouwen verzamelgebouw CC krijgt wél een apart regeltje op de begroting, daar moet dus nagedacht worden over de kosten door de gemeenteraad.

Vergeet daarbij niet dat zo’n nieuw gebouw zeker en vast zuiniger zal zijn dan al die bestaande locaties, een oude school, een oude kerk, een gehuurde oude fabrieksruimte etc. bij elkaar. Met de komst van de CC zijn we veel meer klaar voor de toekomst, net als vele Inverdan projecten die onze stad een nieuw aanzicht en gebruik geven. (TIP! Wellicht dat er nog een boutique-hotel ingetekend kan worden, dan kunnen de onderhoudskosten daaruit gefinancierd worden)

Bereikbaarheid en ligging

De ligging van de CC, pal naast het station, midden in het centrum en op een terrein waar tóch geen woningbouw toegestaan is/wordt, is natuurlijk perfect te noemen. Bezoekers uit de aanpalende steden kunnen naar de CC met de trein. Hoe milieuvriendelijk wil je het hebben? Een CC op het Hembrugterrein vind ik een zeer verleidelijk alternatief. Maar dan zal de overgrote meerderheid van de omliggende steden wél met de auto komen. Het Hembrugterrein kenmerkt zich niet als ‘goed bereikbaar met het openbaar vervoer’, ‘wel veel parkeerplaatsen’. Moet ik u vertellen hoeveel fijnstof & CO2 dat met zich meebrengt in deze, toch al zeer, vervuilde gemeente?

Helaas weet ik ook dat er al dat er op dit moment veel verweer is tegen bijvoorbeeld woningbouw op dat terrein. Mochten die organisaties alsnog naar de rechter stappen om hun gelijk te halen dan ben je ineens 5 jaar verder voordat het Hembrugterrein aantrekkelijk wordt voor mensen. Of nooit, als de organisaties in het gelijk worden gesteld…

Afsluitend

Dit cultuurcluster zal uiteindelijk voordeliger worden voor de gemeente. Het gebouw is nieuw en zal niet direct veel onderhoud nodig hebben, daarnaast is er met zo’n nieuw gebouw te voorspellen wat het kost per jaar. De bestaande locaties hebben dat niet, nu weer een kleine renovatie, volgend jaar ineens het dak etc. Daarbij kunnen we ineens weer leuke bandjes, popartiesten, rockconcerten etc. gegeven worden in Zaanstad. Het gebouw is zó ontworpen en gebouwd dat het geen overlast geeft aan de omgeving dus ook geen geluidsoverlast. Ga eens naar een optreden in Q-factory in Amsterdam, je kunt er onder de dertig euro pp. een concert van bekende artiesten en bands bijwonen. Dan begrijp je dat zo’n gebouw gewoon bij iedere stad hoort. Begin nu niet over de hoge kosten van Q-factory en de verliesgevende start in het verleden. Van die fouten is geleerd en is het nu een cultuurgebouw geworden die bij de buurt hoort. Laten we eens kijken naar de exploitatie hiervan en beseffen dat cultuur geld kost, ons geld. Alleen dan kun je zien dat de Cultuurcluster er moet komen.

Ton de Swart


Reageren? Graag! (en volgens de regels) maar als je een uitgebreide reactie hebt kan je die ook mailen dan plaatsen wij hem in deze opinie-rubriek.

Lees hier alle bijdragen op de Vrijplaats Referendum.

* Stemgerechtigde inwoners van Zaanstad

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Ton van Harlingen

  Allemaal drogredenen van Ton de Swart, maar er is wel een patroon in zijn logica te vinden. Politici van een bepaalde signatuur willen de cultuurtempel naast het gemeentehuis hebben: Ze willen de cultuur NAASTEN, d.w.z. onder controle brengen, in hun macht brengen en er politieke munt uit slaan. Dat is ook de reden dat Ton de Swart de kerken wil ausradieren, want dat zijn de enige instellingen die de politiek niet slaafs volgen en die niet onder het laatste gezag van de democratie vallen. Plato zei het al: het eindstation van de democratie is de tirannie. Welnu, als men vóór die cultuurtempel naast het gemeentehuis stemt, weet men wat men te wachten staat.

 • van Olffen

  Helemaal mee eens ik denk als je de kosten van exploitatie en onderhoud over een langere tijd gaat berekenen dat het nieuw te bouwen cc vele malen goedkoper is dan in de oude panden te blijven. De discussie gaat alleen maar over de nieuwbouw maar nergens kom ik antwoorden tegen wat de oude panden kosten en gaan kosten aan onderhoud en verbouwingen wil ze goed aanpassen aan de gebruiker.

  • Willemsen

   Dat is zeker een punt. Doch als je dan toch bezig bent zal je ook moeten kijken wat het kost als het met die cultuurcluster helemaal niet meer loopt. Staat er straks een gloednieuw gebouw leeg (gechargeerd uiteraard. Als je wat individuele (oude) gebouwtjes hebt kan je soms eentje afstoten als het helemaal niet meer gaat.

 • Rienk Spiekstra

  Met hoeveel drogredenen kun je iemand verwijten drogreden te gebruiken in ee zijn betoog ?

  • Ton van Harlingen

   Het “naasten” van de cultuur is écht een linkse politieke karaktertrek; de recente wereldgeschiedenis staat bol van huiveringwekkende voorbeelden. De geestesgesteldheid van de betrokken politici is die van Kaïn, die de eerste was die een stad stichtte met de daarbij behorende cultuur (Genesis 4).

   • Dingetje

    Ach hou toch op met je bijbelonzin. Dat is echt geen argument voor deze politieke kwestie

    • Ton van Harlingen

     Geen argument? Door de gehele Bijbel heen is de stad ofwel de staat een belangrijk thema. Het begint al met Kaïn in Genesis, die een stad sticht en de geschiedenis eindigt in Openbaring met het Nieuwe Jeruzalem. Daar kan je wel wat leren, bijvoorbeeld dat die eerste stad de expressie is van Kaïn’s misdadige spiritualiteit. Kaïn was namelijk op de vlucht voor God; zijn stad was een schuilplaats, een ommuurde vesting, zoals de gesteldheid van zijn geest. Daar mag geen ander geluid gehoord worden dan het zijne. Dat dreigt nu ook in Zaanstad door het naasten, het onwettig in beslag nemen, van de cultuur door de politiek (politiek is van het Griekse polis, dat stad betekent).

 • hans valk

  Geachte redactie.

  Mocht ik vorig jaar in uw kolommen, dat ik de cluster een schitterend ontwerp vond met veel Zaanse spitsvondigheden. Gewoon een schitterend ontwerp. Je zou bijna zeggen een mooi hebbeding voor Zaanstad.

  Ik heb toen geschreven; we hebben het geld er niet voor. Het is niet sociaal en niet christelijk van het CDA en CU (zij moeten beter weten), tegenover die mensen die in de schuldsanering zitten en eten van de voedselbank. Er zijn veel dringender zaken. Wordt het niet tijd voor een zakenkabinet?

  Soms denk je: wat heb je nou aan zo een Gemeenteraad die voor de echte belangen moeten opkomen voor hun kiezers?

  En dan op die plek, waar die cluster gedacht is. Welke ouder stuurt daar zijn of haar kind naar die plek. Dan is de Burcht een betere plek.

  Dat is de plek voor het volk waarvoor het was bedoeld.

  Zou bidden om wijsheid hier nog een kans maken?

  Met vriendelijke groet,

  Hans Valk architect

  mauvestraat 124

  1506 jl zaandam

  tel. 075-6.31.17.07

  email: hans.valk@kpnplanet.nl

  • Cees

   Kunst is geen halszaak. Mooie architectuur ook niet. Schulden en honger zijn dat wel. Dus eerst alle nood de wereld uit. Maar als dat betekent dat er helemaal ruimte is voor verbeelding, voor architectuur die kan inspireren tot nieuwe zelfontplooing, ontmoeting en een gelukkige stad een beetje dichterbij brengt: “what are we fighting for?’ Zoals Churchill antwoordde op een voorstel om staatskunst te verkopen om WO2 te financieren. Zaanstad heeft al heel vaak cultuur laten sloffen. Zaanstad verdient het dat wordt geïnvesteerd in cultuur en gebouwen zoals het cultuurcluster. Zet de verbeelding aan! In Zaandam en ook in andere dorpen.

 • Egbert Visser

  Babbels Live in Krommenie en evenementen bij Verkade en het Hembrugterrein hebben laten zien dat er met relatief weinig middelen prachtige concerten gegeven kunnen worden en dat de Cultuurcluster helemaal niet nodig is in Zaanstad. Wat moeten wij met een groot poppodium voor een paar duizend man naast het Station? Waar laten de bezoekers hun auto? In de nabije omgeving zullen mensen een parkeerpek gaan zoeken want de parkeergarage onder de Hermitage is te kleinJa, het idee zal wel zijn dat bezoekers met de trein zullen komen anders bouw je dat ding niet naast het station, Geluidsoverlast is ook niet te vermijden als er honderden mensen tegelijk het pand verlaten,.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *