Tyler ter Meulen blikt terug en vooruit: ‘Ik support tribunalen als het zover is’

Eind november ontvingen we mail van Tyler ter Meulen. De kroonprins van Lokaal Zaans bracht een cryptische boodschap:  

‘De aankomende periode, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, wil ik mij inzetten om een goede campagne te voeren, met een sterke nationale support, om ook in Zaanstad tijdens de volgende raadsperiode gezond verstand terug de Zaanse politiek in te brengen.’ 

Wij belden Ter Meulen omdat we niet precies begrepen wat hij wilde vertellen. We wisten dat hij landelijk lid is van Forum voor Democratie en vroegen hem of hij naar die partij verwees met ‘sterke nationale support’. Dit bleek het geval. Dat leverde ons een scoop op: ‘Tyler ter Meulen wil met LZ naar Forum voor Democratie’. 

Marianne de Boer, die toen nog fractievoorzitter van Lokaal Zaans was* reageerde als door een wesp gestoken en Ter Meulen werd dezelfde avond nog ontslagen

Ter Meulen zat niet bij de pakken neer en hij ging de selectieprocedure in voor Forum voor Democratie met als doel voor deze partij de vehiculum kar te trekken in Zaanstad. 

Gisteren werd bekend dat FvD niet mee zal doen in onze gemeente. Wij belden met Ter Meulen om te vragen naar zijn reactie en naar zijn plannen. 

Ben je erg teleurgesteld? 

‘Ja dat wel. Maar het is een afweging van het bestuur. Zaanstad zou niet optimaal zijn als het gaat om het voeren van een goede campagne ten opzichte van het geschatte resultaat en het kostenplaatje.’ 

De beslissing had dus niets met jou als persoon te maken? 

‘Nee, daarover heb ik geen grammetje twijfel. Toen ik bekendmaakte dat ik voor Forum voor Democratie zou gaan werd ik in groten getale aangesproken door mensen op straat. Ze bedankten me voor het meedoen! Daarom blijf ik graag landelijk politiek betrokken de komende jaren.’ 

Is er geen lokale partij waar jij je bij aan zou willen sluiten? 

‘Nee, absoluut niet! De strijd is groter dan alleen de lokale politiek. De aanval op mensenrechten en burgerrechten: mensen die in vrijheid worden beperkt onder het mom van medische noodzaak. Er is geen weg meer terug als het kwaad eenmaal is geschied. Dit is echt het grootste onrecht dat mensen is aangedaan in mijn levenstijd. En daar wil ik graag tegen vechten.’

Hoe ga je dat doen het komende jaar? 

‘Ik hoop heel actief te zijn binnen de FvD. Op mijn eigen manier. Door mensen om me heen te informeren en wakker schudden. Ik zou bijna willen zeggen ‘op het rechte pad’ brengen.’

Je hebt het over een strijd en over vechten. Hoever mag je gaan in je ‘strijd’?

(Het valt even stil) 

‘Het is een vrijheidsstrijd. Tegen de natuurrechtelijke schending van wat wij zijn. Wat kan je daarin doen? Naar demonstraties toegaan. Dat mensen voelen dat er andere meningen zijn.’

Tribunalen? 

‘Ik snap de verontwaardiging daarover niet. Wat zou het probleem zijn van tribunalen? Als jij je goed hebt gedragen, dan hoef jij je geen zorgen te maken. Ik studeer rechten. Ik support tribunalen als het zover is.’ 

Even terug naar november. Tegen ons vertelde je dat Marianne de Boer en Simone van Otterloo op de hoogte waren van je plannen. Maar zij vertelden dat ze ‘in shock’ waren toen we het hen vroegen. Welke versie klopt?** 

‘Ik werd ‘ontslagen’, maar had mezelf al teruggetrokken. De verontwaardiging was voor de bühne, want ze wisten hoe ik erin stond. Marianne zei zelf nog: ‘als we niet genoeg mensen krijgen voor de lijst dan moet je je bij Forum aansluiten. Ander is het zonde van je talent. In mijn bijdrage knikten ze altijd goedkeurend. Pas op het moment dat ik er niet meer bij wilde horen zeiden ze dat ik extreem was geworden.’

Waarom wilde je er niet meer bij horen dan? 

‘Dat ging vooral om het feit dat ze zich niet hard genoeg opstelden voor het corona-standpunt.’ 

Je hebt het over vrijheid, maar probeert iedereen nogal dwingend te overtuigen van jouw standpunten. Hoe reageren mensen in je omgeving daarop? 

‘Mensen om me heen denken hetzelfde.’ 

* Inmiddels is Marianne de Boer overgestapt naar Democratisch Zaanstad (DZ) en is besloten dat Lokaal Zaans niet mee zal doen aan de komende verkiezingen. 


** Reactie Marianne de Boer

“We hebben op een gegeven moment gezegd: ‘als jij je met je standpunten op het gebied van klimaat en corona meer thuis voelt bij Forum, moet je dat doen. Maar niet onder de naam Lokaal Zaans. Dat soort landelijke punten hoort bij ons niet thuis. Dan moeten wij je ontslaan als steunfractielid.”

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Jan Nijkamp

  “Ik studeer rechten” dat is geruststellend. Zal wel goed zitten dan………

 • Liam de Haas

  Waarom krijgen fascisten van FvD een podium bij de orkaan?

 • De Orkaan

  Wij hebben minder moeite met het aan het woord laten van een voormalig steunfractielid in Zaanstad over het niet doorgaan van zijn plan om via FvD aan de verkiezingen mee te doen dan met het gebruik van het woord ‘fascisten’ voor politieke tegenstanders.

  • Liam de Haas

   FvD tikt de meeste zo niet alle kenmerken van fascisme aan, ter Meulen is toch echt lid van FvD. Daarom gebruik ik het woord fascisten, niet omdat het een politieke tegenstander zou zijn.

   “If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.”

   Overigens zouden we volgens mij allemaal tegen fascisme moeten zijn, maar dat kan aan mij liggen…

   • De Orkaan

    Het fascisme zoals dat in de jaren ’20 in Italië ontstond had totaal andere kenmerken: anti-parlementair met inzet van grof geweld (brandstichting, moord) tegen politieke tegenstanders anti-democratisch (tegen persvrijheid dus).

    Mensen die over het fascisme (of verwijzingen naar WO II) maken geen historische analyse (daar hebben ze meestal geen kaas van gegeten) maar proberen politieke tegenstanders verdacht te maken.

    Maar het gaat natuurlijk om iets anders. De Orkaan mag ‘geen podium’ bieden aan FvD. Een pleidooi voor het inperken van de persvrijheid dus. Tja, dat vinden wij dan weer een dingetje.

    • Liam de Haas

     FvD is anti-parlementair en het geweld zijn de leden steeds meer mee aan het flirten. Ze zijn ook anti-persvrijheid, de NOS is “fake news”, de hele mainstream media is niet te vertrouwen, alleen de kanalen die zij zelf aanbieden zijn betrouwbaar, een zeeuws statenlid dat om een verbod op het AD roept etc.

     Er zijn genoeg historische en solide analyses over waarom FvD fascistisch is, simpel googlen en dan vindt je ze wel.

     Persvrijheid is een groot goed en het staat jullie vrij om het wel te doen, maar het staat jullie ook vrij om het niet te doen. Ik stelde alleen maar de vraag waarom.

     En nogmaals, het gaat erom dat FvD fascistisch is, niet omdat het politieke tegenstanders zouden zijn. Ik noem echt niet elke partij die een “politieke tegenstander” is fascistisch en ik vraag me ook niet van elke “politieke tegenstander” af waarom zij de pers ze een podium geeft, maar als het aankomt op fascisme vraag ik me dat wel af.

 • Frank Kempers

  Het is helaas (nog steeds) alom geaccepteerd dat het ene deel van de bevolking zich kwetsend mag uitlaten over het andere.
  Je bedenkelijke gelijk willen halen ten koste van je medemens maakt een sterk tegengeluid noodzakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *