Vacantie aan zee (#1): groeten uit Egmond

Toen je vacantie nog met een c schreef, buitenlandse reizen voor bijna niemand waren weggelegd en de fiets het belangrijkste vervoermiddel was, gingen Zaankanters vooral in eigen provincie op vakantie. 

Wijk aan Zee, Bakkum en Egmond waren populaire bestemmingen. En dat zijn ze nog steeds. Waarom naar Aruba, Thailand of Kreta als de mooiste stranden ter wereld om de hoek zijn?

Vakantie betekende vroeger vooral vakantie in een tent of huisje – of in een merkwaardige mengvorm: het tenthuisje. Behalve op kampeerterreinen in de duinen werd ook op het strand van Egmond en Wijk aan Zee gekampeerd. In Egmond waren er ook ‘vacantiekolonies’ waar bleekneusjes uit de grote stad op krachten konden komen. 

De komende dagen ansichtkaarten op De Orkaan van de ‘Zaanse Noordzeekust’. Ze komen uit het familiealbum van Orkaanredacteur Piet Bakker. De oudste ansichtkaarten dateren uit het begin van de vorige eeuw.

Vandaag het kampeerterrein in de duinen van Egmond aan Zee (noord). Zaanse bedrijven als Verkade en Bruynzeel hadden daar huisjes. Als Verkade-bakker kon mijn opa daar ook gebruik van maken. In de jaren rond 1960 bracht ik mijn eerste vakanties in Egmond door.

kampeerterrein Egmond aan Zee, jaar onbekend, uitgave: mej. A. Belleman, Voorstraat 116, Egmond aan Zee.
Deel dit artikel:

18 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Ook Wessanen had daar huisjes.
  Machtige tijd gehad daar als kleine mannetjes !

 • Rina Rietvink

  Cacao de Zaan had daar ook vakantie huisjes. Je mocht ze niet langer als één week huren. Was altijd gezellig.

  • Marion Brinksma

   Wij huurde altijd een huisje in de Bergstraat.en een strandhuisjes.wij komen al 68 jaar in Egmond.dit jaar weer groot feest ons moeder wordt 90 jaar 23 oktober. hopen dat alles goed gaat het is een hele leeftijd gr van de 4 zusjes

  • Hannie Kleij

   Ook mijn vader werkte bij cacao de Zaan. Vanaf 1960 elk jaar naar Egmond. Gingen we dan echt maar een week? Volgens mij bracht een paard en wagen onze bagage naar de huisjes.( de korrel, de Astra, de Zaan en de Luna??). Buiten wc’s, die mijn vader, samen met een ook daar vakantie vierende collega regelmatig moest repareren en die heel spannend waren. Soms stiekem over het bruinzeel terrein lopen als je bij de winkel was geweest, want daar groeide gras. Dat was veel makkelijker dan al dat mulle zand van de paden eromheen. Er kwam een pony kar met ???? De koddebeier met zijn zwarte hond… super spannend. Wat kon die man snel van het ene naar het andere duin komen! In de duinen verdwalen, samen met mijn nichtje en door iemand van een groentetuintje weer op het goede zandpad gebracht worden…. En elke dag een groot ijsje met slagroom bij de Italiaan in het dorp. Super leuke vakanties. Al zal het voor mijn moeder niet meegevallen zijn! Geen stromend water, maar een grondwaterpomp en de eerste keer hoog zwanger. Daarna jaarlijks met 5 kinderen.

 • Honigh (ZBB) personeelsvereniging, had daar 4 huisjes. We konden via mijn vader Die daar werkte, een huisje huren. Daar jaren met mijn kinderen de vakanties doorgebracht. Super vakanties waren dat, mijn ouders brachten onze spullen en de kinderen met de auto.
  Mijn man en ik gingen dan op de fiets naar Egmond. Alle vrijheid voor de kinderen, want de huisjes stonden midden in de duinen. Huisje de Kapmeeuw, stond wat hoger, prachtig uitzicht over de duinvallei. Ik heb heimwee als ik er aan denk.

  • Ans Van gelderen

   Albert heijn had er ook een paar huisjes
   Daar mochten personeelsleden met lichamelijke of geestelijke problemen twee weken vertoeven met hun gezin.
   Hele leuke herinneringen aan.

 • Bert Valk

  In mijn vroegste jeugd was dit ook één van mijn vakantieplekken. Mijn vader werkte in de jaren vijftig bij Hille koek en beschuitfabriek en dat bedrijf had ook 2 of 3 huisjes in het duingebied. Ik herinner me dat de chef van mijn vader ons daar naar toebracht in zijn mosgroene Morris. Begin zestiger jaren sloot de fabriek van Hille in Zaandam en zijn de huisjes verkocht aan de Amstel Brouwerij. Mijn vader regelde die transactie en als dank werd er bij ons een ouderwets houten kratje Amstel pils bezorgd. De huisjes lagen in de zogenaamde duinen van Six, die toebehoorde aan de familie Six. Geert Mak heeft een aantal jaren geleden een boek geschreven over dit Amsterdamse geslacht.

 • Marjan Heger

  Het gemeentelijk havenbedrijf in Amsterdam had ook twee huisjes genaamd vrijheid en blijheid. Een aantal keren geweest in mijn jeugd. Sindsdien verknocht aan Egmond, nu woon ik er.

 • Hans Heering

  Egmond is prachtig. Ruim een halve eeuw geleden kwamen mijn vrouw en ik er al. In september gaan wij ook met onze kinderen en kleinkinderen naar Egmond aan Zee. Dan zijn wij 50 jaar getrouwd en dat gaan wij daar lekker vieren. Wij verheugen ons er al op.

 • E. Kwakman

  Hadden een huisje van Albert Heijn het heette Boffie en Cinderella namens van de koffie die ze toen verkochten in de jaren 1955

 • Egmondonline.nl heeft nog steeds veel van deze vissershuisjes te huur staan van de fam. Gul. Die ook het strand schoonmaken

  • Frieda Kok

   Hahaha, wij brachten daar ook fantastische vakanties door, maar we hadden geen problemen hoor! Alles ging mee in een vrachtwagen, wij mochten in de bak zitten, wat een avontuur!
   Cinderella heette het huisje met een waterpomp en een schommel, bramen plukken en na het eten nog naar het strand om de zon in de zee te zien zakken, zo bijzonder

 • Mijn Vader werkte voor Verkade voor vele jaren, en voor dat we in 1954 naar Canada gingen hebben we veel meet vakantie geweest in Egmond aan Zee in de oude bunkers van de Duitsers die Verkade had omgebouwd tot vakantie woningen!
  Mijn vader’s naam was Piet Vink en hij is overleden in 1992.
  Ik was 15 toen we naar Canada gingen maar ik heb erge goede herrinneringen van die tijd op het strand. Even de duinen over en zo bij de zee !
  ( sorry my Dutch is a little rusty )

  • Rob van der Meulen

   Leuke reactie! Er is een boek in voorbereiding over de vakantiehuisjes. We zijn op zoek naar verhalen van vroegere gebruikers. Graag zou ik u willen bellen om te horen wat u zich kunt herinneren. Met vriendelijke groet, Rob van der Meulen 06-57588316

   • Wilfred Scherpenzeel

    Mijn opa en oma kwamen daar vanaf 50-er jaren. Mijn opa werkte bij de British Tabaco op het Prinsen eiland. Wij waren daar tot ver in de 80-er jaren. Heb aardig wat tijd in de duinen doorgebracht. Soms sliepen we daar met 8 mensen. Heerlijk relaxed daar. Wij hebben een PWN familie kaart en zijn vandaag weer via de weg naar de camping (waar vroeger de Toko was) langs de huisjes de duinen ingegaan.
    Ik zou direct zo’n huisje kopen als er 1 vrij komt.

  • Best mijnheer arie vink..had uw vader in de jaren zestig een klein grafisch bedrijf of drukkerij in zaandijk..mijn vader werkte in de jaren zestig bij vpiet vink in zaandijk als lithograaf en kwam ik daar dikwijls over de vloer

 • rob boere

  Mooi die foto’s van de “Zaanse”vakantiebestemmingen aan de kust. Zijn er ook nog
  foto’s op te duiken van Bakkum?
  De eerste kustvakantie maakte ik door in het Troelstra-oord in Egmond aan Zee. Ik was een jaar of tien en we gingen met Opa en Oma! Het zal in 1949/1950 geweest zijn.
  Ook hier de vraag: zijn er foto’s?

 • Jaap Meeuwsen

  Mijn opa en oma Rem hadden in Egmond ook een strandhuisje, vele vakanties daar doorgebracht.
  Ieder jaar weer een klus dat opbouwen en afbreken.
  1 kraan op het strand dus melkbus met water vullen.
  Avontuur bij storm en springvloed !
  Voor kinderen is er volgens mij niet mooier hoor.
  En eten ? Zand skuurt de maag zeun.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *