Toen je vacantie nog met een c schreef, buitenlandse reizen voor bijna niemand waren weggelegd en de fiets het belangrijkste vervoermiddel was, gingen Zaankanters vooral in eigen provincie op vakantie. 

Wijk aan Zee, Bakkum en Egmond waren populaire bestemmingen. En dat zijn ze nog steeds. Waarom naar Aruba, Thailand of Kreta als de mooiste stranden ter wereld om de hoek zijn?

Vakantie betekende vroeger vooral vakantie in een tent of huisje – of in een merkwaardige mengvorm: het tenthuisje. Behalve op kampeerterreinen in de duinen werd ook op het strand van Egmond en Wijk aan Zee gekampeerd. In Egmond waren er ook ‘vacantiekolonies’ waar bleekneusjes uit de grote stad op krachten konden komen. 

De komende dagen ansichtkaarten op De Orkaan van de ‘Zaanse Noordzeekust’. Ze komen uit het familiealbum van Orkaanredacteur Piet Bakker. De oudste ansichtkaarten dateren uit het begin van de vorige eeuw.

Vandaag het kampeerterrein in de duinen van Egmond aan Zee (noord). Zaanse bedrijven als Verkade en Bruynzeel hadden daar huisjes. Als Verkade-bakker kon mijn opa daar ook gebruik van maken. In de jaren rond 1960 bracht ik mijn eerste vakanties in Egmond door.

kampeerterrein Egmond aan Zee, jaar onbekend, uitgave: mej. A. Belleman, Voorstraat 116, Egmond aan Zee.