Vergunning voor Mizaan-internaat

Zaanstad heeft de Turkse Stichting Mizaan vergunning verleend voor een islamitisch meisjes-internaat in het voormalige buurthuis De Exter aan het Sluispad in Zaandam.

In december 2017 maakte Zaanstad bekend een vergunning te willen verlenen omdat er “geen gronden [waren] om niet mee te werken aan de aanvraag voor een vergunning.”

Mizaan heeft al een internaat inclusief gebedsruimte voor jongens aan de Oostzijde 28. Het pand aan het Sluispad 35 is in juli 2016 door de curator van Welsaen verkocht aan Mizaan. De stichtng zegt zelf op de website huiswerkbegeleiding te organiseren aan de Oostzijde: “De jongeren volgen lessen (…). Na schooltijd worden ze opgevangen in ons educatiecentrum waar ze onder begeleiding hun huiswerk kunnen maken.”

De Stichting Islamitisch Centrum Zaandam heeft aan de Oostzijde een internaat voor “40 jongens tussen de 12 en 21 jaar oud” aldus Zaanstad. De meisjes worden in het nieuwe internaat na schooltijd opgevangen en slapen daar ook doordeweeks.

Overigens bestaan bij B&W wel reserves en er is afgesproken Mizaan aan te spreken op haar verantwoordelijkheid, bewoners te informeren en de wijkmanager gesprekken aan te laten gaan.

Na gesprekken met de gemeente heeft Mizaan toegezegd “een rol te nemen in het versterken van de wijk en in de samenwerking met andere partijen”. De concrete invulling zal plaatsvinden als het jeugdverblijf op het Sluispad begint. Mizaan heeft wel een opzet gemaakt voor een gezamenlijke agenda om de verbinding met de directe omgeving aan te gaan.

Bij Zaanstad waren ook problemen rond het onderwijs bekend, leerlingen van het internaat kwamen soms sterk vermoeid op school. Centrum Jong zou in gesprek gaan over de vermoeidheid van een aantal jongens, maar dat is nog niet gebeurd volgens Zaanstad. Er is met Mizaan en het onderwijs wel afgesproken dat er een structureel overleg komt.

Inmiddels is er een Bibob-onderzoek afgerond waaruit volgens de gemeente geen feiten naar voren zijn gekomen die het verlenen van een vergunning in de weg staan.

Tegen de vergunning kan door belanghebbenden tot 7 augustus bezwaar worden ingediend.

Foto boven (De Exter) van Google Streetview.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Ton van Harlingen

  De grond om die aanvraag af te wijzen is natuurlijk wel te vinden, maar daar is men in het gemeentehuis niet intelligent of te laf voor. Wel heel jammer, want nu worden meisjes systematisch verstoken van de weg, de waarheid en het leven.

  • De Orkaan

   Als u dan zo slim bent en kennelijk een helder inzicht in De Waarheid hebt, wat zijn die gronden dan?

   • Ton van Harlingen

    Ik heb het niet over gronden, maar dé grond, namelijk Jezus Christus, zoals geschreven staat in 1 Korinthiërs 3:11; een ander fundament is niet gelegd. Het is een weten zoals Pythagoras zijn stelling vond, of een weten in de geest van het Memoriaal van Blaisse Pascal, of van Paulus op weg naar Damascus. Evidentie.

    • De Orkaan

     Amen, u wint! Daar zullen ze bij het stadhuis niet van terug hebben.

     • Ton van Harlingen

      Voor uzelf is het wel hoopvol te weten dat de vroegere hoofdredacteur van De Waarheid, de heer A.J. Koejemans, zijn atheïsme inleverde voor het christelijk geloof en nog vele jaren een verdienstelijk lid was van de Doopsgezinde gemeente te Amsterdam.

    • Willemsen

     En om die Jezus te ontlasten van alle kwalijke eigenschappen van het geloof cq religie heeft men de duivel uitgevonden. Want anders kan je al die geweldadigheden, misgeboorten, armoede etc niet verklaren.

  • Evert Hartog

   Ik ben al jaren verstoken van de weg, de waarheid en het leven. Het bevalt mij uitstekend! Wat een genot, die vrijheid om zelf mijn levenspad uit te kunnen zetten! Een heerlijke zoektocht waar geen einde aan komt.
   Ik kan het iedereen aanbevelen!

   • Ton van Harlingen

    Evert, u gebruikt tweemaal een woord met het suffix ‘-heid’, namelijk waar-heid en vrij-heid. Zulke belangrijke woorden worden ‘Universalia’ genoemd. Daar is in de Middeleeuwen een heuse filosofische strijd over geleverd, die nog altijd niet beslist is. Wat is uw standpunt hierin? Als u daarover niet heeft nagedacht is uw reactie zonder betekenis en niet aan te bevelen.

    • Evert Hartog

     Er zijn dingen die waar zijn bijvoorbeeld in de wiskunde, als het sommetje klopt, maar “de waarheid” is niet universeel maar cultureel bepaald. Vrijheid is dat wat een mens uit eigen wil kan doen, zonder belemmeringen van buitenaf. Maar ik denk niet dat een discussie over deze onderwerpen hier op zijn plaats is.

     • Ton van Harlingen

      Zo’n discussie over waarheid en vrijheid kan hier inderdaad niet gevoerd worden, maar dat zou in de gemeenteraad wel moeten gebeuren, zeker als het gaat om vergunningen aan islamitische instellingen. Maar dat gebeurt niet omdat, zoals ik al eerder zei, men daar de intelligentie niet voor heeft, noch de moed.

 • Willemsen

  Een meisjesinternaat. Weer een stap vooruit. Ik geef alleen niet aan in welke richting die stap gaat.

 • bert_vissers

  Mooi, weer 30 jaar terug in de tijd onder het mom van kultoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *