Vergunning voor opvang vluchtelingen Oekraïne in Saendenborch (oude UWV-gebouw) (& audio 🔈)

In het leegstaande kantoorgebouw Saendenborch (voormalige UWV) aan het Rustenburg in Zaandam, worden voor een periode van maximaal drie jaar 450 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen.

Zaanstad heeft voor de verbouwing een omgevingsvergunning afgegeven.

De eigenaar van het pand wil op den duur het gebouw verbouwen naar woningen en shortstay-appartementen. Maar omdat het bouwen van nieuwe woningen enkele jaren duurt en het pand tot die tijd leeg staat, is het geschikt om te gebruiken als tijdelijke noodopvang volgens Zaanstad. Bij de presentatie van de plannen werd uitgegaan van twee tot drie jaar, de vergunning is voor drie jaar verleend. “De duur is afhankelijk van hoe lang de oorlog duurt” aldus de gemeente.

Het Rijk betaalt alle kosten die hiermee gemoeid zijn, dat gaat onder meer om de verbouwing die nodig is.

Cruiseschepen in november weg

In Zaanstad worden nu ongeveer 300 vluchtelingen opgevangen. Dat gebeurt onder meer op twee riviercruiseschepen aan de Havenstraat en in het oude schoolgebouw Et Buut in Zaandam. De opvang aan de Havenstraat stopt in november van dit jaar. Burgemeester Hamming zei eerder dat in Zaanstad nog eens 700 plekken nodig zijn. Op 16 december 2022 en 19 april van dit jaar zijn er inloopbijeenkomsten geweest terwijl de buurt ook een brief heeft gehad over de tijdelijke opvang.

Belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit kunnen binnen zes weken een bezwaarschrift indienen. Dat moet dus voor 26 juni (in de Officiële medededeling staat dat het eerder moet, maar wij gaan er vanuit dat dat niet klopt).

COA

Het gebouw was in 2016 in beeld voor de opvang van 500 asielzoekers door het COA. Die zouden maximaal 10 jaar daar gehuisvest worden. Een jaar later bleek dat het gebouw niet nodig was. Zaanstad:

“Het plan dat toen is gemaakt, is als basis genomen voor de noodopvanglocatie voor Oekraïners. Het gebouw wordt verbouwd naar kamers van ongeveer 40-45 m2, verdeeld over drie verdiepingen. De kamers worden gedeeld door 4 tot 6 personen. Er komen gemeenschappelijke ruimtes, zoals gedeelde woonkamers, toiletten, douches en een keuken waar vluchtelingen zelf kunnen koken.”

Na de verbouwing is er plek voor maximaal 450 personen. Het verbouwen duurt ongeveer 6 maanden.

Lees ook:

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Ben aangenaam verrast dat er een opvang komt voor 3 jaar. En nu maar hopen dat het een beetje vlot verloopt. want velen zeggen wel dat ze achter goede opvangplekken zijn, maar als het puntje bij het laat je komt dan niet bij hen in de straat, wijk, dorp of gemeente. succes met het project.

 • hans van rheenen

  Mij wordt verteld dat de Zaanstadbestuurders ware meesters zijn in het maken van plannen, die vervolgens lang blijven liggen, worden veranderd of niet kunnen worden uitgevoerd en telkens in een andere versie weer opduiken totdat …. de hele situatie opnieuw moet worden beoordeeld en het spelletje weer bij af begint. Soms blijkt zelfs dat niemand op de hoogte was van nieuwe regels, of intussen een wet weer is veranderd.

  “We gaan het meemaken”, zeggen de Zaankanters standaard inmiddels en bedoelen daarmee “eerst zien, dan geloven”.

 • Dit is al eerder een optie geweest in de jaren 2016.
  De gemeente zaanstad was voor om deze mensen op te vangen. de vrijwillegers ook gewoon het is een mooie plek om deze mensen welkom te heten.
  En wat doet het COA zij blazen het af.
  Mij reactie was dat is de meest domme beslissing die ik in jaren gehoord heb.
  En daar stond ik niet alleen in.
  Ik hoop dat de bouw snel kan beginnen de nood is hoog voor de opvang voor de tijdelijke bewoners in zaanstad.

 • Ersel zengin

  Wacht.. toen Syriers erin zouden komen werden massaal bezwaren ingediend bij de gemeente.

  Oekraniers komen er nu wel in iedereen blij.

  Tja… zegt genoeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *