In het leegstaande kantoorgebouw Saendenborch (voormalige UWV) aan het Rustenburg in Zaandam, worden voor een periode van maximaal drie jaar 450 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen.

Zaanstad heeft voor de verbouwing een omgevingsvergunning afgegeven.

De eigenaar van het pand wil op den duur het gebouw verbouwen naar woningen en shortstay-appartementen. Maar omdat het bouwen van nieuwe woningen enkele jaren duurt en het pand tot die tijd leeg staat, is het geschikt om te gebruiken als tijdelijke noodopvang volgens Zaanstad. Bij de presentatie van de plannen werd uitgegaan van twee tot drie jaar, de vergunning is voor drie jaar verleend. “De duur is afhankelijk van hoe lang de oorlog duurt” aldus de gemeente.

Het Rijk betaalt alle kosten die hiermee gemoeid zijn, dat gaat onder meer om de verbouwing die nodig is.

Cruiseschepen in november weg

In Zaanstad worden nu ongeveer 300 vluchtelingen opgevangen. Dat gebeurt onder meer op twee riviercruiseschepen aan de Havenstraat en in het oude schoolgebouw Et Buut in Zaandam. De opvang aan de Havenstraat stopt in november van dit jaar. Burgemeester Hamming zei eerder dat in Zaanstad nog eens 700 plekken nodig zijn. Op 16 december 2022 en 19 april van dit jaar zijn er inloopbijeenkomsten geweest terwijl de buurt ook een brief heeft gehad over de tijdelijke opvang.

Belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit kunnen binnen zes weken een bezwaarschrift indienen. Dat moet dus voor 26 juni (in de Officiële medededeling staat dat het eerder moet, maar wij gaan er vanuit dat dat niet klopt).

COA

Het gebouw was in 2016 in beeld voor de opvang van 500 asielzoekers door het COA. Die zouden maximaal 10 jaar daar gehuisvest worden. Een jaar later bleek dat het gebouw niet nodig was. Zaanstad:

“Het plan dat toen is gemaakt, is als basis genomen voor de noodopvanglocatie voor Oekraïners. Het gebouw wordt verbouwd naar kamers van ongeveer 40-45 m2, verdeeld over drie verdiepingen. De kamers worden gedeeld door 4 tot 6 personen. Er komen gemeenschappelijke ruimtes, zoals gedeelde woonkamers, toiletten, douches en een keuken waar vluchtelingen zelf kunnen koken.”

Na de verbouwing is er plek voor maximaal 450 personen. Het verbouwen duurt ongeveer 6 maanden.

Lees ook: