204 appartementen in Saendenborch

In het gebouw Saendenborch, het voormalige UVW-kantoor op de hoek van het Rustenburg en de Stationsstraat in Zaandam, worden 200 appartementen gebouwd.

Het kantoorpand zelf wordt getransformeerd tot appartementengebouw, op de binnenplaats moet een nieuwe woontoren van 70 meter hoog (21 verdiepingen) komen.

De woontoren wordt daarmee ongeveer even hoog als de naastgelegen Saentoren.

nunc architecten

Het kantoorpad van 7.000 m2 staat al leeg sinds 2017. Het was in 2016 korte tijd in beeld als mogelijke opvanglocatie voor asielzoekers. In 2017 zag het COA af van die plannen.

Het ontwerp is van het Zaanse architectenbureau Nunc.

Op 4 en 7 juli zijn er inloopbijeenkomsten voor de buurt van 19.00 tot 21.00 uur in het gebouw zelf.

UPDATE: Zaanstad meldt dat het allemaal huurappartementen worden met minimaal 30 procent sociale huurwoningen. Ook komen er 56 zogeheten short-stay appartementen “voor tijdelijke verhuur (maximaal 6 maanden) aan bijvoorbeeld studenten, expats of personen die dringend woonruimte ter overbrugging nodig hebben, zoals bij een scheiding. Het plan is om een groot deel van deze woningen te realiseren in een woontoren achter de bestaande bebouwing. Op de begane grond is ongeveer 900 m² ruimte voor voorzieningen.” In grootte variëren de appartementen van 44 m2 tot 127 m2.

In de nieuwsbrief staat overigens dat het ‘waarschijnlijk allemaal huurwoningen’ worden, parkeren wordt geen probleem (maar wel duur):

De verwachting is dat de nieuwe situatie niet zal leiden tot extra autoverkeer in de directe omgeving. Parkeren gebeurt op eigen terrein (ondergronds) of in de naastgelegen parkeergarage bij de Saentoren. Bezoekers kunnen parkeren in de Q-park Hermitage; deze garage ligt dichtbij en heeft met meer dan 900 plaatsen ruim voldoende parkeerplaatsen beschikbaar.

Op de begane grond is ongeveer 900 m2 ruimte voor voorzieningen. “Hier kan bijvoorbeeld een sportschool komen of een gezondheidscentrum en/of horeca.”

nunc architecten

Volgens de nieuwsbrief van Saendenborch is de locatie ook in beeld als mogelijke opvanglocatie van vluchtelingen uit Oekraïne.


Advertentie

Deel dit artikel:

13 reacties

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *