Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: het Asielzoekerscentrum aan het Rustenburg in Zaandam.

Wat? Waar? Wanneer?

In 2015 vroeg het COA aan Zaanstad een plek om asielzoekers voor een ‘langere periode’ te huisvesten. In juni 2016 bleek het voormalige UWV-gebouw aan het Rustenburg (Saendenborch) uitverkoren te zijn om voor 10 jaar 500 asielzoekers te huisvesten. De raad ging in meerderheid akkoord, de buurt volgde schoorvoetend. In september 2017 zou het centrum open gaan.

Bijna een jaar en flink wat onderzoek later (maart 2017) bleek het allemaal niet nodig te zijn. Zaanstad bleef met een onbetaalde rekening van een ton achter. In dezelfde maand ging de asielzoekersboot in de Achtersluispolder dicht.

In 2020 deed het COA opnieuw een beroep op Zaanstad. Dat wordt gehonoreerd. Op de plek waar de boten voor asielzoekers ooit lagen, komen opnieuw boten voor asielzoekers…

Ook in Assendelft kwam een tijdelijke opvang. Deze asielzoekers zijn later een weekje bij Taets ondergebracht en zitten nu in Purmerend. Vanaf februari van dit jaar worden ook vluchtelingen uit de Oekraïne opgevangen in Zaanstad.

En wat nu?

Voor het voormalige UWV-gebouw zijn nu nieuwe plannen gemaakt voor een woontoren met ruim 200 appartementen.

Wat kwam er niet?

Dit dus. Van de buitenkant zijn geen impressies. Alleen voor de verbouwing van de binnenkant zijn tekeningen gemaakt.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…