Verkadevilla, Zaandam (23 ‘nieuwe’ monumenten #8)

Sinds 19 februari is Zaanstad 23 gemeentelijke monumenten rijker: arbeiderswoningen, houten huizen, een kerk, een Vermaning, een begraafplaats, kantoorvilla’s, fabrieken, scholen, een pastorie, een boerderij en een voormalige burgemeesterswoning.

De Orkaan fietst ze in deze weken allemaal langs, zet ze op de foto en op de kaart en plaatst de toelichting erbij over het hoe en waarom van de monumentale status. (En we vullen het aan voor zover dat mogelijk is.)

Provincialeweg 220, Zaandam (Verkadevilla)

“Het ontwerp van A.M. de Rouville de Meux in traditionalistische stijl heeft esthetische kwaliteit en is een kenmerkend voorbeeld van zijn oeuvre. Het huis is gebouwd als dienstwoning bij het fabrieksterrein van Verkade.

De fabriek aan de Westzijde van de Zaan is zeer belangrijk geweest voor de Zaanstreek. Het huis is als woning voor Jacobus Verkade en zijn familie gebouwd en heeft als zodanig dienst gedaan van 1938 tot 1959. Het is een sprekend voorbeeld van een directeurswoning uit de periode van het Interbellum bij een fabriekscomplex.”

De Verkadevilla – ook wel villa Westerweide – is de laatste jaren vooral in het nieuws geweest vanwege de onduidelijke toekomst. Het pand stond leeg, werd gekraakt en weer verlaten en staat nu weer leeg. In 2017 werd de Verkadevilla aan de Provincialeweg in Zaandam ‘vooraangewezen’ als gemeentelijk monument.

De villa komt in een nieuwbouwwijk, aanvankelijk zou die geheel om de villa heen gebouwd worden, maar in de nieuwste plannen zou ook de Europese School daar kunnen komen.

Wij maakten in 2018 een filmpje.

2015, villa in de steigers
Jaartal onbekend, Gemeentearchief (foto Wim de Jonge)
de villa in 2018.
2021

Bekijk hier de hele lijst of zoek ze hieronder op de kaart.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *