Vandaag worden zo’n vierhonderd ganzen in het Vijfhoekpark vergast. En nog een onbekend aantal in het Westzijderveld voorbij de Fronik Buurtboerderij. Al mogen we de term ‘vergassen’ niet gebruiken van de woordvoerder van Faunabeheereenheid Noord-Holland: ‘Wij vergassen niet. Wij werken met CO2’. ‘Vergassen’ zou teveel doen denken aan de Tweede Wereldoorlog.

De grauwe ganzen in het Vijfhoekpark moeten het veld ruimen omdat Schiphol last van ze heeft of kan krijgen. Daarbij zijn er gewoonweg te veel in Nederland.  

De klus wordt geklaard door vaste aannemer Duke Faunabeheer uit Lelystad. Dat doen ze rond deze tijd, omdat de ganzen momenteel in de rui zijn. Daardoor kunnen zij niet vliegen. De jongen krijgen hun eerste veren en ook zij kunnen nog niet vluchten door de lucht. 

De groep wordt bijeengedreven in een kooi, een fuik, van ‘een soort Heras-hekwerk’. Als de kooi vol zit, worden ze in een mobiele gaskar gedreven. Daar doet het koolstofdioxide z’n werk. 

Organisaties als Animal Rights zijn tegenstander de methode met CO2: zij stellen dat het een bijzonder stressvolle en pijnlijke dood is. Er zijn meer diervriendelijke manieren zoals nestbehandeling, maar de woordvoerder stelt dat die niet in het Vijfhoekpark kan worden toegepast omdat dit alleen in binnenstedelijk gebied zou werken. Nu gaan wij niet graag in discussie met woordvoerders, maar Het Vijfhoekpark lijkt ons aardig binnenstedelijk. 

Melchior Mattens van de Partij voor de Dieren had al gehoord van de activiteiten van Duke. Het maakt hem verdrietig. Een aantal mensen van zijn partij proberen nog te redden wat er te redden valt: 

‘Het is verdrietig, pijnlijk. We kijken of we zelf nog wat ganzen kunnen verjagen.’ 

De keuze voor vergassen vindt hij een slechte: 

‘Dit is kortetermijndenken. Nestbehandeling merk je pas na verloop van tijd. Maar dit is een keuze die de Provincie dus niet maakt.’

De plek die achterbleef in het Vijfhoekpark.
Het vanghok in het Westzijderveld zit vol en is afgesloten.

Door: Merel Kan, informatie Faunabeheereenheid Noord-Holland, PvdD, Animal Rights, Orkaan-dossier, foto Melchior Mattens

4 juni in de middag, Vjfhoekpark gansloos (Aaf Aafjes)