De Dam in Zaandam wordt op de laad- en lostijden (tussen 06.00 en 12.00) verboden voor doorgaand voetgangersverkeer. Het college van B&W heeft hiertoe besloten omdat ondernemers die ’s morgens parkeren op de Dam overlast van voetgangers ervaren.

Verkeerswethouder Gerard Slegers ziet de afsluiting als een logisch vervolg op eerdere maatregelen: “we hebben daar ook al de fietsenrekken verwijderd, terrassen laten uitbreiden, corona-steun verleend, de precario-belasting kwijtgescholden en scooters geweerd. Dus dit lijkt me niet zo’n grote stap.”

Wethouder Stephanie Onclin (Economische Zaken): “Als hard-werkende ondernemers last hebben van voetgangers grijpen we in. Zo doen we dat in Zaanstad! De ondernemer is het levensbloed van onze samenleving. Daar is de Zaanstreek groot van geworden. Voetgangers kunnen best een paar uur per dag een beetje inschikken.”

Alleen voetgangers die een geldige reden hebben om op de Dam te verblijven – bijvoorbeeld als ze uit hun geparkeerde auto stappen – mogen op de Dam lopen. Voor anderen zijn omlooproutes over de Beatrixburg en het Rustenburg op borden aangegeven.

De woordvoerder van burgemeester Hamming zegt vanaf vandaag te gaan handhaven: “dat is getest op bakfietsmoeders, dus voetgangers bekeuren is een peulenschil. We beginnen met waarschuwen maar later gaan we echt bekeuren”.

“mensen die over de Dam lopen op de verboden uren houden zich in beginsel niet aan de regels die daar gelden. Lopen op de Dam mag dan niet. Borden geven aan dat dit niet mag. Dit begint bij gedrag en respect voor andere verkeersdeelnemers. Iedereen kan een rol spelen in verkeersveiligheid op straat. Door je aan de regels te houden en vooral door oog en oor te hebben voor andere verkeersdeelnemers.”