Voormalig zusterhuis Wormerveer gekraakt

Het lijkt rustig op het Sluispad. Bij de voormalige polikliniek, waar nu Parnassia is gevestigd met haar FACT methodiek, zijn enkele werklui bezig met de aanleg van het glasvezelnet voor bedrijven.

Ineens stappen de twee Wormerveerse wijkagenten voorbij.

Door: Kees Klinkenberg

De grondwerkers volgen met hun ogen de twee mannen in het blauw met de bekende gele hesjes. Zij inspecteren het pand met huisnummer 36. Ooit was dat het zusterhuis. Nu maakt het een desolate indruk. Lakens voor de ramen en op de voordeur is een raampje afgeplakt met ducktape. In het pand zijn volgens meldingen een tweetal krakers.

Op de bovenverdieping staat een beeldscherm hetgeen zou kunnen betekenen dat er inderdaad iemand woont. Officieel staat het Parteon-pand leeg. Eerder verschenen de appartementen op Woonnet, maar werden daar na korte tijd van af gehaald. Volgens ingewijden vanwege aangetroffen asbest.

De beide agenten kunnen weinig anders dan het pand op te nemen, te constateren dat er mensen in aanwezig zijn en vervolgens gaan zij verder de wijk in. De glasvezelspecialisten doen allerhande aanbevelingen hoe het pand snel te ontruimen. De agenten zien het anders:

‘Dat klinkt aantrekkelijk, maar helaas werkt het niet zo eenvoudig in dit land. Dit gaat nog een hele klus worden.’

Een korte blik op de geschiedenis van het pand. Op 6 juni 1959 de nieuwe polikliniek geopend door zuster Ruysaard. Al drie jaar eerder was het zusterhuis Appendix door wethouder Van der Laan in gebruik gesteld. In 1956 werd de nieuwe polikliniek met een zusterhuis ’De Appendix’ op het Sluispad gebouwd en zusterhuis, later kraamcentrum zou worden gesloopt. Het kraamcentrum werd in 1984 gesloten waarna de vier verloskundigen van dit kraamcentrum (de dames Derksen, Juffermans, Pien Minnesma en Van Seggelen) de verloskundigenpraktijk Zaanstreek-Noord hebben opgericht.

In 2003 werd gesproken over het sluiten van de polikliniek en zou er een nieuwe poli komen in Saendelft. De bewoners van Wormerveer en omgeving waren fel tegen de verplaatsing. In 2010 is Poli Saendelft geopend.

Nog verder terug in de tijd leert dat op 17 mei 1904 de openbare aanbesteding plaats had van een nieuw te bouwen gemeentelijk ziekenhuis dat onder leiding van architect Hiddink gebouwd werd en op 2 februari 1905 officieel geopend.

De twee krakers vertoonden zich gedurende de inspectie niet.

zusterhuis wormerveer

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Willem Neeft

  De oude kraamkliniek is ook gekraakt geweest weet ik mij te herinneren

 • Erik Esteie

  Ik ben benieuwd hoe lang dit pand al leeg staat?

  Als het langer dan 12 maanden leegstaat dan kan de gemeente een bestuurlijke boete opleggen en eisen dat het verhuurd word(als ik het tenminste allemaal goed begrijp)

  “De gemeenteraad kan bij verordening bepalen dat een bestuurlijke boete kan worden opgelegd ter zake van overtreding van de artikelen 3, eerste lid, en 7, derde lid. De gemeenteraad stelt bij verordening het bedrag vast van de bestuurlijke boete die voor de verschillende overtredingen kan worden opgelegd van ten hoogste het bedrag dat is vastgesteld voor de derde categorie, bedoeld in artikel 23, vierde lid, van het Wetboek van Strafrecht.”

  https://wetten.overheid.nl/BWBR0003403/2018-06-13

  • Rob Dekker

   Al jong leerde ik dat wat niet van jou is dat je er met je handen af moet blijven. En dat lijkt mij ook heel normaal. Als uk dit lees krijg ik heel erg de neiging om aan de spullen van de krakers te komen. Maar ja…zit niet in mijn opvoeding.

 • Kees Klinkenberg

  Het pand staat sinds eind december 2019 leeg zo blijkt uit de Parteon woningmutatie. Er moet een asbest inventarisatie plaatshebben. Dat is – aldus een zegsvrouwe van Parteon – een standaard procedure.

 • jos pruijser

  In grote lijnen ben ik het met Rob Dekker eens, echter:

  Geen enkele overheid heeft in de afgelopen 50-60 jaar de woningnood op kunnen-
  of willen lossen. Wachttijden lopen nog steeds op, soms tot meer dan 10 jaar.
  Jongeren willen een eigen leven opbouwen, dat is een normale, menselijke behoefte. Los van je ouders zelfstandig worden of zijn. Één van de voorwaarden daarvoor is een plek om te wonen. Als overheden het niet op kunnen brengen daar
  adequaat op in te spelen is wat mij betreft het absolute eigendomsrecht niet meer heilig. Zolang andere woningzoekende niet direct gedupeerd worden juig ik
  het opkomen voor jezelf toe. Kraken is dan ook een protestactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *