De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.

Zeker de helft van onze nieuwsberichten komt tot stand op basis van inzet van Orkaankrachten die zich betrokken voelen. En we vormen samen een gemeenschap die ervoor zorgt dat feest en verdriet – en alles daartussen – zichtbaar wordt. Het is geweldig wat er in zeven jaar vanuit de lucht is ontstaan.

Het gaat letterlijk om honderden mensen die tips, foto’s, documenten, aanvullingen, columns, verhalen, fotoreportages, video’s, podasts en ander materiaal aanleveren. We laten een aantal aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap.

Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

Vandaag is het woord aan Bas Sommeijer:

‘Het is een dagelijks ritueel. In de ochtend nieuws vergaren via papieren en digitale kranten. In dat rijtje staat standaard ook de Orkaan. Op mijn mobiel staat zelfs ‘De Orkaan app‘, een browser link op het bureaublad. Ik weet niet meer precies wanneer ik de Orkaan ben gaan volgen, maar het is al een lange tijd. En volgen sloeg op een geven moment om in bijdragen, doordat er met tips iets werd gedaan.

Een gemeente moet bestaan uit drie pijlers: de bedenkende macht (burgemeester en wethouders), de controlerende macht (de raad) en de uitvoerende macht (de ambtenaren op het gemeentehuis). Ik vind dat daar eigenlijk nog een 4e pijler bij hoort en dat is de journalistiek. En het is erg belangrijk dat die journalisten de gemeente kennen en de geschiedenis hiervan. Zo kunnen ze kritische en soms ongemakkelijke vragen stellen. Op dat moment is dat misschien minder prettig voor de gemeenteraad, maar je kan er alleen maar beter van worden. En dat is goed voor de gemeente.

Voordat De Orkaan bestond was de Zaanse journalistiek een meer ja-knikkende organisatie. Journalisten die vaak niet uit de Zaanstreek kwamen en de geschiedenis niet kenden, volgden wat er in het gemeentehuis gebeurde mondjesmaat. Dat was geen gezonde situatie. De Orkaan vloog in dat gat. Als je iets via de officiële kanalen meldt duurt het lang voordat het wordt opgelost, als het al wordt opgelost. Maar als het belangrijk genoeg is, komt het op de Orkaan, krijgt het aandacht en dat kan helpen. 

Maar wat net zo belangrijk is, is de positieve aandacht die gegeven wordt aan kunst, maatschappelijke initiatieven, muziek en evenementen zodat je ziet hoe de Zaanstreek leeft. Al die bijdragen van Zaankanters als Ruth, Martin, Anneke, Danielle, Sjors, Thijs… zorgen voor verbinding met de streek en haar bewoners. 

De Orkaan geeft de gewone en toch bijzondere Zaankanter een podium om te laten zien wat hen bezighoudt. Een lach in de vorm van een 50woordenfoto, oog voor een strontvlieg, je bandje of kunst in de weekendeditie Waarheen? Altijd inspringen op de actualiteit. Zoals het complete aanbod van Zaans to Go om al tijdens de eerste coronagolf de restaurants te steunen. Je ziet Zaanstad van grote hoogte, ontdekt geheime plekjes en volgt de avonturen van Hoendini en de paaltjes.

We maken De Orkaan met veel, maar Piet en Merel steken veel tijd en geld in. De Orkaan is een paar maanden geleden een stichting geworden. Dat geeft een veilig gevoel. Toch zou een club die zo hard werkt – van hot naar her rijdt om op locatie foto’s en filmpjes te maken maar ook te editen, berichtjes schrijven en als het geplaatst is alle reacties te moderaten – beloond moeten worden. Niet om er rijk van te worden, maar om te kunnen investeren in (jonge) reporters die betaald en opgeleid kunnen worden. Of om dieper in de dikke dossiers te duiken die nu moeten blijven liggen. 

Geld moet je in mensen steken die daarmee een salaris verdienen en niet in apparatuur of locaties. Door gebruik te maken van YouTube voor video en SoundCloud voor de podcast ben je ook toekomstbestendig want de jeugd luistert niet of nauwelijks naar de radio of kijkt tv.’