De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.

Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

Vandaag het woord aan: Jan-Kees Emmer

Vrijwilliger of hobbyist?

De Orkaan is een machtig medium. Machtig op twee manieren: Machtig in de zin van mooi, maar vooral machtig vanwege de impact die het medium in een paar jaar tijd heeft weten op te bouwen.

Gedreven door vrijwilligers is het een geduchte horzel geworden voor de zittende Zaanse machten. En dat is goed. Want journalisten houden mensen en vooral bestuurders scherp. Of het nu gaat om het agenderen van klein leed als een scheve stoeptegel of het ontmaskeren van een wethouder met een scheve schaats.

Niet dat De Orkaan het enige medium is die dit soort kwesties aan de kaak stelt. Er zijn er meer die de macht controleren. En ook dat is goed. Hoe meer media hoe beter. Pluriform heet dat.

In deze tijd waarin de kranten het moeilijk hebben, en redacties krimpen, zie je media transformeren van brullende leeuw naar een papieren tijger. Minder machtig dus. En dat is zonde want een goed functionerende pers is de zuurstof voor de democratie.

De Zaangemeentes zien dit in en dragen al sinds jaar en dag bij aan het in stand houden van een lokale omroep. Een omroep die gebaseerd is op het medialandschap van twintig jaar geleden. Een omroep met een dure zendmast voor radio en een eigen tv-kanaal op de kabel. Kortom een omroep met hoge kosten, al is het alleen maar omdat er tienduizend euro per jaar wordt afgedragen aan auteursrechten voor de muziek die wordt gedraaid op de loze uren. Euro’s die niet worden besteed aan journalistiek. Euro’s waarvan de Zaanse samenleving dus weinig beter wordt, omdat het niet bepaald Zaanse muziek is die de ether in wordt gestuurd.

De lokale omroep wordt gedreven door vrijwilligers. Of is het woord hobbyist hier beter op zijn plek? Immers, wat draagt een operaprogramma bij aan de Zaanse samenleving? Of wat helpt een hardrockuurtje bij het oplossen van een lokaal probleem, anders dan dat de betrokken plaatjesdraaiers een uurtje hun hobby hebben kunnen beoefenen?

En toen was daar opeens De Orkaan. Gemaakt door Merel en Piet en omringt door tientallen vrijwilligers die betrokken zijn bij de Zaanstreek en daar het beste mee voor hebben. Soms met een journalistieke achtergrond. Soms ook niet maar dan helpen Merel en Piet je op weg. Bij de Orkaan wordt geen geld verspild aan hobby-uurtjes. Bij de Orkaan is elk artikel raak. Of het nu bij het volgen van de Zaanse politiek is, of het onder de aandacht brengen van de culturele activiteiten in onze mooie streek.

In de zeven jaar dat De Orkaan nu bestaat heeft het medium zich genesteld tussen de grote jongens met de betaalde redacties. Niet om die te ondermijnen, maar om die te versterken. Zonder winstoogmerk. Op eigen kracht.

Dat mag niet verdwijnen. En daarom is het nodig dat De Orkaan een licentie krijgt. Om het fundament onder de Orkaan te versterken. Omdat een samenleving met een betekenisvol pluriform medialandschap een gezonde samenleving is. 

De politiek staat voor de keuze: Houdt de lokale omroep de gelegenheid om tienduizenden euro’s aan hobby-uurtjes en bumarechten te verbranden? Of hebben ze lef om gemeenschapsgeld te steken in een innovatief efficiënt opererend medium dat hen bij gelegenheid een spiegel voor houdt. 

Kortom: Valt de keuze op de hobbyist of op de vrijwilliger? Ik weet het wel.

Jan-Kees Emmer

  • Mediastrateeg bij Trusted Media
  • Lid Programma Bepalend Orgaan van De Orkaan
  • Ooit adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf
  • Ooit correspondent in de Verenigde Staten
  • Ooit verslaggever Koninklijk Huis
  • Ooit verslaggever De Zaanlander
  • En altijd: Zaankanter