Vrij & Willig: Mark Veneman

De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.

Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

Vandaag het woord aan: Mark Veneman

Eigenlijk ben ik min of meer bij toeval bij De Orkaan terechtgekomen. Een jaar of 4 terug ben ik De Orkaan vrijwel dagelijks gaan lezen en de manier waarop er verslag van het nieuws werd gedaan sprak en spreekt mij aan. Ik vind er wel wat van de oude Typhoon (Dagblad voor de Zaanstreek) in terug. Toen de oude loopbrug bij het station in Zaandam werd weggehesen had ik daar wat foto’s van gemaakt en daarvan had ik er een paar naar De Orkaan gestuurd en één daarvan werd ook geplaatst. Sinds die tijd komen er onregelmatig foto’s van mij op De Orkaan, het laatst bij het onderwerp “Lichtpuntje” ten tijde van de avondklok. Ook word ik wel eens gevraagd om foto’s bij evementen te maken of ben ik daar uit eigen interesse bij aanwezig, en altijd heb ik dan een fotocamera en nog veel vaker de smartphone bij me, dus een foto is dan snel gemaakt.

De grote (Orkaan)kracht is dat iedereen kan meedoen, naar eigen talent, vaardigheid en kunnen, hoe bescheiden je bijdrage ook is. Naar mijn idee moet dat vooral zo blijven en zouden nog veel meer Zaankanters mee kunnen doen. En het leert om jouw ogen, oren en neus open te houden; overal is er wel iets te vinden, vaak al voor je eigen deur.

Zelf heb ik regelmatig contact met mensen van RTV Zaanstreek en hun benadering is die van een klassieke radio- en TV omroep, met vaste programma’s op vaste tijden. Voor radio werkt dat, maar TV is veel werk om te maken en de TV programma’s van RTV Zaanstreek duren te lang en zijn traag gemonteerd. De Orkaan denkt vanuit de mogelijkheden van het Internet, het nieuws is er wanneer jij wilt, entertainment kun je ergens anders wel vinden. De Orkaan heeft min of meer onbeperkt “zendtijd” ter beschikking. Bij een omroeplicentie hoort ook een verplichting om daar voldoende aanbod aan content op te hebben. Dat vraagt om een professionele aanpak, vooral een goede redactie en goede regisseurs voor video (ik heb zelf wel eens wat video ge-edit en ik vind het veel werk). Lineaire TV is naar mijn smaak vooral het 8 uur Journaal en rechtstreeks verslag van sportwedstrijden en andere evenementen. On demand werkt voor het andere veel beter… 

Nog iets opvallends: op De Orkaan zie ik advertenties en bij RTV Zaanstreek hoor en zie ik die niet, hoewel de mogelijkheid er wel is… (en RTV Zaanstreek doet maar weinig berichten uit Oostzaan, alsof daar helemaal niets gebeurt…)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *