Vrij & Willig: Thijs de Gooijer

De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.

Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

Vandaag het woord aan: Thijs de Gooijer

‘Toen ik mijn eerste stukjes schreef over de cacao in de Zaanstreek werd ik benaderd door mensen die in deze industrie gewerkt hadden of nog steeds werkzaam zijn. Naarmate de serie vorderde werd duidelijk dat er veel emotie zat. Zij vonder het prachtig – waren soms tot tranen geroerd – om te lezen hoe er werd gewerkt in de fabrieken, in de havens, de losse ploeg, de vreselijke branden, de omstandigheden vroeger in de molens… dankzij de Orkaan hadden ze een soort spiegel en uitlaadklep gevonden. 

Dan raak je steeds meer betrokken bij de Orkaan net als die lezers. Ik ben ontzettend blij dat ik daar een steentje aan kan bijdragen.

Wat ik mooi vind is dat, waar en wie je ook bent, je altijd een kan reactie geven. Ben je het er mee eens of oneens… groen of rijp… het maakt niet uit, zolang je het fatsoenlijk houdt. Op de TV of radio hoor en zie je soms dingen die bezijden de waarheid zijn of waar bewust dingen worden weggelaten. Mensen kunnen niet dan reageren. Ook heb ik de indruk dat de Orkaan sterk is in de objectieve en onafhankelijke verslaggeving. Dat laat in Nederland nogal eens te wensen over.

Als De Orkaan de uitzendrechten zou krijgen, kunnen we nog meer mensen aan het woord laten. Niet alleen bestuurders, politici of woordvoerders. Nee, de gedachten van mensen uit de maatschappij, agenten, burgers, zorgpersoneel en noem maar op. Diverse meningen en invalshoeken. Nog meer betrokkenheid bij elkaar en de maatschappij. Dat geldt voor allerlei zaken, publieke vraagstukken, sport, cultuur, belastingen, misstanden(!)… Een beetje zoals De Orkaan nu al doet, maar dan breder uitgebouwd op een gezonde basis.’

Thijs is ook de schrijver van deze boekjes:

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *