Volgens de VVD moeten de bankjes en fietsenrekken van de Rozengracht verdwijnen. Dan is er meer ruimte voor de markt, vooral als de non-food kramen weer terug komen.

Die banken moeten sowieso weg omdat er een Rozengrachttoren wordt gebouwd. En fietsers kunnen aan de westkant van het station in de nieuwe stalling parkeren volgens Rina Schenk van de VVD.

De partij heeft al eerder over de ‘verruiming’ van de markt vragen gesteld en wil nu weten of B&W actie gaan ondernemen op de bankjes en de rekken: “Ze staan er nog steeds.”

UPDATE 5 februari: de banken en fietsenrekken blijven voorlopig.

De ondernemers hebben afgesproken om maximaal 8 meter ruimte in te nemen, maar ze willen dat dit “op termijn terug gedraaid wordt”. Minder ruimte voor ondernemers leidt tot minder omzet volgens de VVD.

De partij stelt dat het eigenlijk al is toegezegd:

“In juni is ambtelijk overleg geweest waarbij het weghalen van de bankjes en de fietsenstalling voldoende ruimte oplevert om alle ondernemers weer met hun volledige assortiment op de markt te kunnen laten staan. Helaas is er daarna geen actie meer geweest om de ondernemers tegemoet te komen.”

De nieuwe fietsenstalling bij het station “biedt veel ruimte voor fietsen zodat het weghalen van de stalling op de Rozengracht niet voor een tekort aan stallingsruimte kan leiden”.

Rina Schenk vraagt ook hoe het college “de markt tegemoet gaat komen als de Rozengrachttoren gerealiseerd is en er nog minder ruimte beschikbaar is.”

Vanavond komt de zaak aan de orde in het vragenuur in het Zaanstad Beraad. Live online vanaf 19.00 uur.