Rozengracht: fietsenrekken en banken blijven

To verdriet van raadslid Rina Schenk (VVD) gaat wethouder Krieger (VVD) voorlopig niets doen aan het vergroten van de markt op de Rozengracht door fietsenrekken en banken te laten verwijderen.

Schenk had vragen gesteld omdat de ondernemers op de markt volgens haar meer ruime nodig hebben.

Na een artikel op De Orkaan regende het reacties – ook op sociale media – waar de VVD het flink te verduren kreeg. Met name de suggestie van Schenk om fiets aan de westkant van het station te zetten, viel in verkeerde aarde:

“ze snappen het niet bij de VVD. Wanneer je met de fiets boodschappen doet, dan wil je je fiets zo dicht mogelijk bij het verkooppunt kunnen stallen. Die stalling bij het station is dan veel te ver weg (+/- 500 meter van de markt).”

“Er moeten juist meer fietsstal plaatsen bij rondom de markt. Als je minder mobiel bent kun je niet 500 meter lopen naar je fiets.”

“Als ik op zaterdag naar de markt ga, kaasboer, slager, groetenboer, kippenboer, bakker, kan zeggen dat mijn tassen aardig vol zitten. Ben blij dat me fiets dan dicht bij staat. Stel dat deze bij het station moet staan, gaat de markt aan mij voorbij.”

“Zaterdags is er echt weinig fietsenstalling in de buurt van de markt.”

“Het is wel een heel stereotype VVD-redenering. Géén flauw benul hoe het werkt als je met de fiets naar de markt wil.”

“we gaan wel ff met de auto naar de Appie.”

Schenk reageerde door te stellen dat er meer plekken waren om fietsen te stallen: “En het is de bedoeling om andere plekken te creëren.” Zo suggereerde ze de Marktsteeg en het Rustenburg. Op de markt zou dan een terras kunnen komen. De banken konden volgens haar naar de westkant van het station of naar Saendelft (Forbostrook).

Fietsenpakhuis 2

In de reacties en tijdens het Zaanstad Beraad kwam ook het alternatief van het Fietsenpakhuis 2 in het Rozenhof aan bod, Krieger ging uitzoeken hoe het zat, maar: “het is er voorlopig nog niet”

Dat nieuwe fietsenpakhuis zou al in 2017 (!) klaar zijn. Alles duidt erop dat het uitstel te maken heeft het vertraging van de bouw van de Rozengrachttoren. De ontwikkelaar van dat plan (Green Real Estate) is ook eigenaar van de plek waar het nieuwe fietsenpakhuis moet komen…

Rozengrachttoren
Fietsenpakhuis
Deel dit artikel:

11 reacties

 • E. Renkema

  Zitten er dan toch nog verstandige mensen bij die VVD?

 • Piet Davon

  Beetje dom van Rina. Trouwens typisch VVD Zaanstad, alles vanuit vervoer met de auto redeneren.

 • Marcel van Kampenhout

  Grappig, hè! Eerst zegt mevrouw Schenk dat de fietsenstallingen weg moeten en pas later, na alle ophef hierover, komt ze op de proppen met andere (on)mogelijkheden voor fietsparkeerplekken. Het was dus gewoon een ondoordachte oprisping van een aandacht nodig hebbende politicus. Lawaaibomenhout heet dat.

 • Hanneke Tonkens

  Mooi plan voor die Rozengrachttoren, ziet er goed uit!!ik hoop dat het gaat lukken.

  • Mischa Bosveld

   Beter slopen ze de hele Rozenhof, al jaren lange leegstand, casino mag daar wat mij betreft ook wel weg. Plan daar desnoods woningen en niet op een deel van het plein. Wie dat verzonnen heeft, heeft een steekje los.

 • Rina Schenk

  Uit de reacties op het vorige artikel blijkt dat veel mensen de markt graag willen houden. Dan moet dat wel rendabel zijn voor de marktondernemers. Het is het verzoek van de marktondernemers zelf om meer ruimte te creëren voor als de non food ook weer mag staan. Dus ik kom op voor de belangen van de mensen die hun brood willen verdienen op de markt. En ik ga zelf graag op de fiets naar de markt. Dus geen rare oprisping en ook niet ondoordacht. Voor de fietsen kun je een andere plek zoeken voor de markt zelf is dat bijna niet te doen. Jammer dat het fietsenpakhuis in de Rozenhof er nog niet is. Ik ga uitzoeken hoe dat zit. Het werk van een raadslid is om belangen af te wegen. En niet vanuit 1 perpectief te reageren.

  • Marcel van Kampenhout

   Maar dat deed u nu juist eerst wel, vanuit één perspectief te reageren! U wilde namelijk eerst alleen de bankjes en stallingen daar weg hebben en bood pas in reactie een onwerkbaar alternatief, namelijk de veel te krappe Marktsteeg, aan.
   Nee, boven uw reactie staat een veel beter voorstel van Mischa Bosceld: de Rozenhof plat. Ik vul dat aan: Haal minstens dat deel eruit, dat de Rozengracht nu doorsnijdt. Dan hebben de marktkooplui meteen meer ruimte en kan dat nu unheimisch donkere, doodlopende stuk flink worden opgeknapt, ten batje van bijvoorbeeld de winkeliers die dan uit de Rozenhof moesten wijken.

 • Martin van Dalen

  Als ze nou op de korte Rozengracht net als vroeger de vers en vis doen, achter C&A en het oude V&D bloemen/planten dan heb je een grote markt met alle ruimte en de loop langs het Rozenhof

 • S.Meijn

  Ben net weer terug van de markt,heb navraag gedaan met wat u verteld mevrouw Ria, hij en zij kunnen zich niet vinden met wat u schrijft mevrouw Ria. Dan het fietsenrek in het kleine straatje. Er staan daar vele fietsen die niet meer breukbaar zijn.Laat men het eerst opknappen of handhaven voor dat je daar weer fietsen kan neer zetten.
  Mevrouw Ria, al met al een beetje onzin verhaal wat u schrijft.

  • Herma Assen

   Er zijn tussen afgelopen donderdag en vandaag ongeveer 4 of 5 gestickerde fietsen (barrels) weggehaald uit de Marktsteeg. Dit is mij vanochtend opgevallen, waarvoor dank. Maar er staat inderdaad nog een aantal fietsen, die al vanaf de zomer niet van hun plek zijn geweest (weesfieten?). Deze houden ongeveer twee derde van de schaarse fietsrekken continue bezet.

  • j Brugemann

   Hier een reactie van een betrokken marktkoopman en lid van de commissie van marktkooplieden.
   Op dit moment staat alleen de food op de markt, ivm de corona regels (alleen essentiële winkels mogen open)
   Als straks de non-food ook terug mag komen, gaat het in verband met de regels omtrent afstand houden niet passen. Daarom was er van de kant van de gemeente toegezegd dat er gekeken zou worden om aan één kant de banken en fietsen stalling weg te halen. Er is tot op heden echter geen enkele actie in deze ondernomen. Daarom zijn wij blij met de vragen van mevr Schenk.
   Als er niets gebeurd komen we straks voor een groot probleem te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *