VVD, D66 en PVV grootste in Zaanstad, PvdA vierde

De verkiezingsuitslag in Zaanstad volgt de landelijke trend: de VVD werd de grootste met 19 procent van de stemmen, D66 klom naar bijna 15 procent terwijl de PVV licht verloor en 12,4 procent behaalde.

De PvdA bleef op peil in Zaanstad, de partij ging zelfs een half procentje vooruit naar 7,6 procent. Landelijk blijft de partij steken op 9 zetels, net eentje te weinig om PvdA-wethouder Songül Mutluer (10e) een zetel te geven.

De SP verloor (van ruim 10 naar 7,5 procent), Forum voor Democratie verdubbelde ruim naar 5,6 procent terwijl GroenLinks en CDA verloren. PvdD won, Denk ging achteruit.

Van de nieuwe partijen behaalden vooral JA21 (2,3 procent), Volt (1,8 procent), Boerenbelang (0,4 procent) en BIJ1 (1,6) resultaten die bijdroegen aan hun eventuele komst naar de Tweede Kamer.

De opkomst in Zaanstad was 74,1 procent (2017: 79,9 procent).

Bron voor de cijfers: NOS/ANP verkiezingspagina, het zijn voorlopige uitslagen.

Deel dit artikel:

3 reacties op VVD, D66 en PVV grootste in Zaanstad, PvdA vierde

 1. José Goddard schreef:

  Voor de nieuwe partijen corresponderen de percentages in de tekst niet met die in de grafiek. Welke cijfers zijn de juiste?

  • De Orkaan schreef:

   De cijfers van BBB en BIJ1 stonden wel goed in de grafiek, niet in de tekst. Is nu aangepast, dank voor het scherpe opletten.

 2. Sam Huisman schreef:

  Een mooie afspiegeling van Nederland, alles keurig op peil. Behalve de zeespiegel.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.