VVD en GroenLinks (Ja! Echt!) willen vuurwerkvrije buurten

Tussen de VVD en GroenLinks gaapt een diepe politieke afgrond. Inhoudelijk zijn de verschillen groot, en sinds de voor GL desastreus verlopen formatie, is de liefde er niet groter op geworden.

Een terugkerend strijdpunt is het vuurwerk. Romkje Mathkor (GL) pleit al jaren voor een verbod en de partij zet elk jaar het Meldpunt Vuurwerkoverlast in, VVD-woordvoerder Harm Jan Egberts daarentegen wilde tijdens het laatste traditionele wel/niet-verbod-debat bijna zelf een vuurpijl in de raadszaal afsteken (bij wijze van spreken dan).

Daarom hebben de partijen samen het initiatief genomen om de vuurwerkoverlast terug te dringen.

Daarom hebben de partijen samen het initiatief genomen om de vuurwerkoverlast terug te dringen.

Daarom hebben de partijen samen het initiatief genomen om de vuurwerkoverlast terug te dringen.

Voor de zekerheid schrijven we het maar drie keer op. Zelf moesten we het voorstel drie keer lezen voordat we het geloofden. De namen onder het voorstel: Romkje Mathkor (GroenLinks) en Harm Jan Egberts (VVD). De verschillen tussen de partijen zijn groot schrijven ze zelf:

“Er zijn partijen die de traditie in ere willen houden en belang hechten aan de sociale aspecten en vrijheid van een ieder om de jaarwisseling op hun wijze te vieren. Anderzijds zijn er partijen die de negatieve kant van het afsteken van vuurwerk dermate zwaar laten wegen dat zij pleiten voor een algeheel verbod. De VVD-Zaanstad behoort bij de eerste genoemde categorie partijen terwijl GroenLinks-Zaanstad pleit voor een drastische inperking van het gebruik van consumentenvuurwerk.”

Maar het probleem is daarbij niet opgelost:

“Voorzichtig mogen wij concluderen dat door voorlichting en bewustwording de overlast van consumentenvuurwerk de laatste jaren enigszins afneemt. Tegelijkertijd lijkt de hoeveelheid illegaal vuurwerk eerder toe dan af te nemen. En handhaving heeft nog geen afdoende antwoord daarop.”

Oplossingen zijn er niet voor Zaanstad:

“De vuurwerkvrije zones die in 2015 waren ingesteld, hebben ook geen echte oplossing gebracht. Het geven van professionele vuurwerk- of lichtshows zou uiteindelijk een uitstekend alternatief kunnen zijn. De kosten daarvoor bedragen echter circa € 40.000 per show. En in Zaanstad zou je zo’n show op meerdere locaties moeten houden. Ook gezien de te verwachten organisatorische problemen lijkt dit voorlopig toekomstmuziek.”

GroenLinks en de VVD zijn in andere gemeenten gaan kijken hoe die er mee omgaan en vonden in Den Haag een werkbaar alternatief: ‘bewonersinitiatieven vuurwerkvrije buurt’ waarbij bewoners zelf een vuurwerkvrije zone kunnen instellen:

“het enige wat de gemeente hoeft te doen is borden verschaffen die aangeven dat het een vuurwerkvrije zone betreft. Er wordt ook niet verwacht van de politie dat ze handhaven.”

In Den Haag waren 18 bewonersinitiatieven die voor het overgrote deel positief uitpakten, Den Haag wil de komende jaarwisseling dit experiment daarom uitbreiden. VVD en GL stellen daarom voor om ook in Zaanstad bewonersinitiatieven voor vuurwerkvrije buurten in te stellen.

Wij vinden de constructieve samenwerking top! Nu nog een A8-A9-initiatief van VVD en SP!

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Zaanse Jan

  Volgens mij geldt er al ruim 364 dagen per jaar een vuurwerkverbod. Probeer daar eerst eens een paar jaar op te handhaven voordat we verder praten.

 • Peter Blokker

  Groen links begint nu toch echt dictatoriale trekken te vertonen met hun dit mag niet meer en dat mag ook niet meer,wij (Groen Links) gaan voortaan vertellen wat er wel en niet mag.

  • De Orkaan

   Bericht wel gelezen eigenlijk? Of kreeg je meteen een rode waas voor je ogen toen je ‘GroenLinks’ las? Misschien gemist dat het over GL en VVD ging en dat er juist helemaal geen sprake is van dat er iets niet mag?

  • Bruce

   Vertellen wat er wel en niet mag is toch kenmerkend voor de overheid, ook in de ideale democratie (wat voor vorm dat precies zou hebben)? Wordt pas een dictatuur als je niet mag stemmen over wie die regels kan maken, er geen kritiek op kan hebben, en een geschil niet aan een onafhankelijke rechter voor kunt leggen. Overdrijven is ook een kunst.

 • Egbert Visser

  Er blijft op deze manier weinig over om bij de volgende verkiezingen op te stemmen ! Ik stem absoluut niet op een linkse partij en de VVD valt nu ook af !
  Ik had van de VVD verwacht dat ze zich zouden inzetten voor een veel strenger beleid tegen het vroegtijdig afsteken van vuurwerk
  Vuurwerk afsteken moet altijd blijven maar de wet kan wel iets aangepast worden. Verbied het knalvuurwerk.
  Het in bezit hebben van en het handelen in zwaar illegaal vuurwerk moet veel zwaarder bestraft worden, zet dit desnoods in de wapenwet.
  De politie en handhaving moeten in de laatste weken van december andere prioriteiten stellen en het vroegtijdig afsteken van vuurwerk en de daarmee gepaard gaande criminaliteit – voorrang geven op andere zaken.
  Met het actief opsporen en straffen van degenen die vroegtijdig vuurwerk afsteken moet een signaal aan de jeugd worden afgegeven dat het voor eens en altijd afgelopen moet zijn met de overlast.

 • Arjan

  lichtshows als alternatief voor zelf vuurwerk afsteken.
  Onder welke steen leven deze mensen?

 • Frank Peter

  Laat het vuurwerk afsteken op de twee dagen per jaar met rust. Is traditie en die twee dagen zijn voor iedereen wel door te komen. Misschien zou het een goed idee zijn om op Europees niveau dat achterlijk zware vuurwerk aan banden te leggen. Zolang je in heel Europa nog legaal de véél meer ellende veroorzakende Cobras etc. kan kopen/bestellen blijft het dweilen met de kraan open vwb handhaven.. Verbaast mij overigens wél dat NL blijkbaar het enige land is waar mensen de behoefte hebben om allerlei straatmeubilair op te blazen met dergelijk vuurwerk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *