Kerst is er deze maand overal in de Zaanstreek. Eerder schreven we al over de kerstmarkten waar we helemaal in de kerststemming kunnen komen. Maar er is natuurlijk meer. Wie van kerstmuziek houdt kan zijn hart de komende tijd ophalen. Er zijn traditiegetrouw weer veel kerstconcerten te bezoeken.

Op de redactie van de Orkaan tellen we er maar liefst 26! (Missen we er eentje? mail ze naar agenda@deorkaan.nl.)

Zaterdag 9 december

 • Kerst- en wereldmuziek met Trio Saen Amare in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Zondag 10 december

 • Het Volendams Vocaal Ensemble geeft een kerstconcert in de Maria Magdalena kerk. Voor het kerstconcert is door de Volendammer mannen en vrouwen een speciaal programma samengesteld. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 17,50 euro. Meer informatie en kaarten kopen kan via www.concertenwormer.nl. Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
Volendams Vocaal Ensemble
 • Gemengde zangvereniging Daniël de Lange geeft onder leiding van dirigent Lorenzo Papolo een kerstconcert in de PKN kerk. De kerstperiode ingaan met een gevoel van saamhorigheid: samen zingen, luisteren en na afloop aan de koffie/thee en kerstbrood. De middag begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Kaarten reserveren kan door een mail te sturen naar info@danieldelange.nl. Locatie: Noordeinde 20, Wormerveer.
Gemengde zangvereniging Daniël de Lange

Dinsdag 12 december

 • Op initiatief van Menorah-Zaanstad worden alternatieve kerstsongs van Ingewikkeld Kind uitgevoerd bij BIND op het Hembrugterrein. Ingewikkeld Kind is een project van singer-songwriter Roeland Scherff. Korte passages uit de bijbel worden afgewisseld met hedendaagse popsongs. Soms zacht en zoet maar vaak ook rauw en hard. De bar gaat om 19.30 uur open en de uitvoering begint om 20.00 uur. Er is geen vaste toegangsprijs, wel wordt een zelf te bepalen bijdrage gevraagd om de kosten te dekken. Locatie: Middenweg 107, Zaandam.

Woensdag 13 december

 • Feestelijk kerstconcert op woensdagmiddag met Wouter Harbers in de Bullekerk. Het concert begint om 14.30 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage na afloop). Kaarten vooraf reserveren kan via de Bullekerk. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 15 december

 • Harmoniecorps Tuindorp zet de traditie voort en geeft o.l.v. dirigent Bert Willemsen een kerstconcert in de Maria Magdalenakerk. Met kerstmuziek in verrassende arrangementen, maar ook prachtige concertwerken, zoals Compostela en een gepassioneerde tango. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis (deurcollecte na afloop). Locatie: Kalf 162, Zaandam.
 • Jeugdharmonie NUEVO geeft een kerstconcert in de Kogerkerk. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 10,00 (€ 5,00 voor kinderen tot 14 jaar. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.

Zaterdag 16 december

 • Kerstconcert door A-capellakoor Cantabile o.l.v. dirigent Margreeth van Vlierden-Ofman. Organist Bas Westerhof en de vocale solisten van het trio ‘Tri Voci’ zorgen voor een afwisseling in de Kerstsfeer. Het Kerstconcert in de Kogerkerk begint om 16.00 uur en de toegang is gratis (collecte na afloop). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
Kogerkerk
 • Concerten bij Kaarslicht kersteditie met blaasensemble Amsterdam Wind Quintet in de kerk van Jisp.. Het quintet brengt de kerstsfeer in de Jisperkerk met het programma Klinkende Kerst Kado’s. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn per e-mail te reserveren. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Kerstconcert bij kaarslicht door folkband Arthur and Friends in de Zuidervermaning. Naast Keltische muziek laat de band ook Scandinavische, Franse en andere folkmuziekstijlen horen, wat tot een veelzijdig repertoire leidt. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Arthur and Friends
 • The Christmas Experience, het Nederlandse kerstorkest bij uitstek, bij theater De KunstGreep. De kerstshow begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Fanfareorkest Onderling Genoegen en pop- en jazzkoor Go4Singing! uit Krommenie geven een kerstconcert in de Nicolaaskerk in Krommenie. De middagvoorstelling begint om 16.00 uur en de avondvoorstelling om 20.00 uur. Kaarten kosten € 12,00 en kunnen gereserveerd worden op de website van Onderling Genoegen. Locatie: Kerkplein 1, Krommenie.
 • Carols from Scratch-dag bij FluXus. Een gezellige dag vol (kerst)sfeer en zingen voor mensen mét maar ook zonder koor ervaring. Deelname aan de scratchdag start om 10.00 uur en de eindpresentatie is van 16.00 – 17.00 uur. Deelname kost € 32,50. De eindpresentatie bezoeken is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • Het Ontroerend Goed Koor geeft een kerstconcert in de Stoomhal. Het koor wordt begeleid door accordeonisten: Leny van Vuure, Bertie Buis en Anja van de Reep en dit alles onder leiding van dirigente Gerda van Eerde. Het muzikale trio Saen Amare verleent haar medewerking aan het concert. De middagvoorstelling begint om 15.00 uur en het avondconcert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten €17,50 (incl. 1 consumptie). Reserveren kan door een e-mail (info@ontroerendgoedkoor.nl) te sturen. Locatie: Pakhuisplein 44, Wormer.
Ontroerend Goed Koor

Zondag 17 december

 • Kamerkoor Amphion zingt o.l.v. Tijmen van Tol klassieke koormuziek en kerstliederen in de Kalverkerk. Met muzikale werken van o.a. Tallis, Part, Gjeilo, Macmillan, Whitacre, Brahms en Reinberger. Het concert begint om 14.00 uur en de toegang is gratis (met deurcollecte na afloop). Locatie: Kalf 162, Zaandam.
Kamerkoor Amphion
 • Harpiste Kirsten van de Hogen geeft een kerstconcert in de Zuidervermaning, Ook is er de opening van een nieuwe tentoonstelling met het thema ‘winter’ van de Zaanse Schilderskring. De middag is van 12.00 – 16.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage voor de muziek welkom). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Kirsten van den Hogen
 • Kerstconcert met Trio Saen Amare en zangeres Carmen Jansen in het kerkje van Krommeniedijk. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Reserveren kan door een e-mail (kerkvankrommeniedijk@live.nl) te sturen. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.

Maandag 18 december

 • Kerstconcert vanaf 19.00 uur in de Vermaning Krommenie. Kaarten kosten € 4,00 en zijn alleen aan de deur te koop. Locatie: Noorderhoofdstraat 46, Krommenie.
 • Collegium Vocale Zaandam en organist Jan Hage geven een Carols concert in de Oostzijderkerk. Met het concert ‘Festival of Lessons and Carols’ wordt het bestaan als cantatekoor helaas afgesloten. Het allerlaatste concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 17,50 aan de deur) en gratis voor kinderen t/m 16 jaar. Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.

Woensdag 20 december

 • Kerstconcert in de Pasveerzaal bij FluXus-locatie Muziekschool. De avond start om 18.30 uur met het kinderconcert. Daarna volgt de rest van het programma en de entree is vrij (collecte na afloop). Locatie: Westzijde 148, Zaandam.

Donderdag 21 december

 • Kerst(koor) voor de deur van de Wormerveerse Vermaning. Het Koor aan de Zaan en Shantykoor Zilt zingen vanaf 20.00 uur a capella een setje met (kerst)nummers en meezingen mag. Er is glühwein en warme choco en de toegang is gratis. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer. 

Vrijdag 22 december

 • Flux op locatie met een sfeervol concert met Wintersongs door The Lasses in de Wormerveerse Vermaning. Speciaal voor de kerstperiode hebben The Lasses een programma samengesteld met winterse liedjes uit de folktraditie. Het concert begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 18,00 aan de deur). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Popup Choir Singalong ‘Christmas Singalong’ in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 14,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Christmas Singalong
 • Concert in Kerstsfeer met Bel Canto bij theater De KunstGreep. Het Seniorenkoor, het Popkoor en het Jeugdkoor zingen vandaag en morgen vanaf 20.00 uur een afwisselend repertoire in kerstsfeer. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Zaterdag 23 december

 • Concert in Kerstsfeer met Bel Canto bij theater De KunstGreep. Het Seniorenkoor, het Popkoor en het Jeugdkoor zingen vanaf 20.00 uur een afwisselend repertoire in kerstsfeer. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Nieuwe Huys Concerten kerstconcert ‘Pleidooi voor het Wonder’ door het blokfluitkwartet Brisk in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.

Tekst: De Orkaan Redactie, bronnen en afbeeldingen: verschillende organisatoren kerstconcerten, foto boven: Orkaan Archief.