De Sint heeft de Zaanstreek verlaten en de kerst staat voor de deur. Dat betekent dat de gezelligste dagen van het jaar er weer aan komen. Vanaf deze week kun je alvast helemaal in de kerststemming komen. En dat begint met het ontsteken van de Kaaijkster!

Kleed je warm aan, trommel je leukste vrienden op en ga slenteren op één van de zeven (of alle!) kerstmarkten. Of ga naar één van de vele kerstactiviteiten die in de Zaanstreek worden georganiseerd.

Hieronder een overzicht van de kerstmarkten en andere kerstactiviteiten die bij de Orkaan bekend zijn. (Missen we er eentje? mail ze naar agenda@deorkaan.nl.)

Kerstmarkt bij Kledingbank Zaanstreek

Kledingbank Zaanstreek organiseert op vrijdag 8 december van 18.30 – 20.30 uur en zaterdag 9 december van 09.00 – 14.00 uur een kerstmarkt met alle decoratie voor de feestdagen. De opbrengst komt volledig ten goede aan Kledingbank Zaanstad. Iedereen is welkom en de entree is gratis. Locatie: Inzet 108, Wormerveer.

Wintermarkt Kogerkerk

De jaarlijkse Wintermarkt vindt op zaterdag 9 december plaats in de Kogerkerk. In de monumentale kerk is van 10.00 – 16.00 uur weer van alles te koop zoals zelfgemaakte handwerken, kerstdecoratie en vetpotjes voor vogels. De opbrengst gaat naar het restauratiefonds van de kerk. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.

Wintermarkt Kogerkerk

Rondom de kribbe van Greccio

Met Kerstmis is het 800 jaar geleden dat Franciscus van Assisi (1181-1226) het kerstverhaal zichtbaar maakte voor de bevolking van het Italiaanse bergdorp Greccio. De kerststal van Franciscus bestond uit een kribbe met stro en een levende os en ezel. Deze levende kerststal wordt als grondslag gezien van de kerststaltraditie met beelden. In de Bonifatiuskerk wordt op zaterdag 9 december aandacht geschonken aan 800 jaar Kerststal. Naast de jaarlijkse verkoopexpositie ‘Het kerstverhaal uitgestald’ is er dit jaar ook een kleine expositie met kerstgroepjes uit verschillende culturen. De middag is van 13.00 – 16.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Oostzijde 14, Zaandam.

Optuigen van de kerstboom in Oost-Knollendam

Op zaterdag 9 december wordt vanaf 09.00 uur de kerstboom op het dorpsplein in Oost-Knollendam weer opgezet. Iedereen die wil helpen is van harte welkom. ’s Middags wordt vanaf 17.00 uur de kerstperiode op een gezellige manier ingeleid. Met een kerstborrel tijdens het aansteken van de lichtjes in de boom.

Kerstmarkt Krommenie

De winkeliersvereniging van Krommenie (Doka) organiseert op zondag 10 december. Met veel kraampjes, een gevarieerd aanbod en entertainment is sfeer en gezelligheid gegarandeerd. Iedereen is van 11.00 – 17.00 uur welkom. Afgelast in verband met storm.

Kerstmarkt Krommenie 2022, foto: Erik van Delft

Candlelight Dienst Vrije Evangelische Gemeente

De Vrije Evangelische Gemeente Wormerveer organiseert een gezellige avond vol kerstmuziek en warm gezelschap. Op zondag 10 december de betekenis van deze tijd van het jaar gevierd met de jaarlijkse Candlelightdienst. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom en om 19.30 uur begint de dienst. Locatie: Hennepad 2, Wormerveer.

Kerst Fancy Fair

Thuis met Zorg organiseert op woensdag 13 december Kerst Fancy Fair. Van 14.00 – 17.00 uur kledingverkoop, 2dehands spullen, kunstmarkt, tombola, hapje en een drankje. Locatie: AG Verbeekstraat 1b, Zaandam.

Kerstbuffet Het Brandtweer

Op vrijdag 15 december wordt in buurthuis Het Brandweer een Kerstbuffet georganiseerd. Van 12.00 – 14.00 uur kan iedereen aanschuiven voor een gezellig samenzijn. Deelname kost € 6,50 (excl. drankjes) en vooraf reserveren kan in het buurthuis of per mail. Op zondag 17 december kun je vanaf 13.30 uur meedoen aan de Kerstbingo. Lootjes kosten € 1,00 per stuk en de toegang is gratis. Locatie: Breestraat 110, Koog aan de Zaan.

Winter Wonderland Kerstmarkt

Van vrijdag 15 t/m zondag 17 december is er een kerstmarkt in de Bullekerk, die voor deze gelegenheid geheel in kerstsferen is gehuld. Op het voorplein staan een grote kerstboom, verschillende foodtrucks en een grote theatertent waar korte voorstellingen worden gegeven. Daarnaast komt er een oude schoolbus, de Pipowagen en een kleine tent voor kinderen. En er komt een poffertjeskraam. De kerstmarkt is te bezoeken op vrijdag van 16.00 – 20.00 uur, op zaterdag van 11.00 – 20.00 uur en op zondag van 12.00 – 18.00 uur. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.bullekerk.nl. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaanse Kerstlichtjes Wandeling

De eerste editie van de betoverende Zaanse Kerstlichtjes Wandeling, waar je de prachtig verlichte straten en huizen van Oud West en de Russische Buurt kunt ontdekken. Op zaterdag 16 december ben je vanaf de schemering tot in de avond vrij om de route te lopen zoals je wilt. Begin (of eindig) bijvoorbeeld bij de kerstmarkt van de Bullekerk of maak een pitstop bij lokale ondernemers als Zaansch Faam. Alle deelnemende huizen zijn te vinden op Instagram van de Kerstlichtjes Wandeling.

Westzaanse Kerstmarkt

Op zaterdag 16 december vindt de Westzaanse Kerstmarkt plaats. In de Kerkbuurt, vanaf de Kerkstraat t/m de Zeilenmakersstraat kan iedereen van 12.00 – 21.00 uur struinen over de markt.

Kerst in de Heemtuin

Op zaterdag 16 december van 16.00 tot 20.30 met met levende kerststal, speurtocht voor kinderen, kerststukjes maken, kerstverhaal, warme chocolademelk, glühwein en snert, live-muziek Hailander. Burgemeester In ’t Veldpark.

RommelKerstMarkt De Bovenkruier

Iedere laatste zaterdag van de maand is er een rommelmarkt in buurtcentrum De Bovenkruier. Deze maand is de markt verplaatst in verband met de feestdagen. Op zaterdag 16 december is er een speciale Kerstmarkt in het buurtcentrum. De markt is van 09.30 – 14.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.

Kinderevenementen in kerstsfeer in Westzaan

Poppentheater Martin Stritzko speelt op zondag 17 december de voorstelling ‘Pietje viert Kerst in Westzaan’ in ’t Reghthuys. De voorstelling is van 14.00 – 15.00 uur en is geschikt voor kinderen van 4 tot 9 jaar. Kaarten kosten € 7,50 en zijn te reserveren via ’t Reghthuys. Een half uur later (om 15.30 uur) start de gratis kinderkerstwandeling door Westzaan. De wandeling gaat vanaf ’t Reghthuys via de Kerkbuurt en het Relkepad naar de stal van Westzaan, vlakbij molen Het Prinsenhof. Daar kunnen kinderen met warme chocolade en wat lekkers luisteren naar een kerstverhaal. De kinderen zijn uitgenodigd om, net als de Wijzen uit het Oosten, een cadeautje mee te nemen voor het kindje in de kribbe. Deze cadeautjes worden geschonken aan de Voedselbank. Deelname aan de kinderkerstwandeling is gratis. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.

‘Pietje viert Kerst in Westzaan’

Levende kerststal bij Kinderboerderij ’t Weidje

Kinderboerderij ’t Weidje viert weer kerst met een levende kerststal op zondag 17 december. Van 15.00 – 18.00 uur is er kerstmuziek, een Koek en Zopietent en kunnen kinderen kerstspelletjes doen en een sfeerlichtje maken. Spelletjeskaart van € 3,50 zijn te koop bij het winkeltje. Locatie: Spatterstraat 105a, Wormer.

Levende kerststal kinderboerderij ’t Weidje

Kerststallentocht Oostzaan

Op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 december Kerststallentocht in Oostzaan. De start is tussen 17.00 en 18.30 uur bij het ‘witte kerkje’ in Oostzaan en voert via diverse tuinen met kerststallen. De tocht eindigt in de Grote Kerk die tot 20.00 uur open is.

WinterLichtjesWandeling Jagersveld

Op zaterdag 23 december kan tussen 17.00 – 21.00 uur de Lichtjestocht worden gelopen door recreatiegebied het Jagersveld. Tijdens de wandeling van zo’n 2 kilometer kan het hele kerstverhaal op een bijzondere manier beleefd worden. De wandeling is geschikt voor jong en oud en deelname is gratis (incl. warme chocolademelk en poffertjes). Bij het startpunt kun je je tussen 17.00 – 20.00 uur aanmelden voor de wandeling. Locatie: Kuilpad 1, Zaandam.

WinterLichtjesWandeling Krommeniedijk

Dorpshuis de Horn en de kerk van Krommeniedijk organiseren op zaterdag 23 december een WinterLichtjesWandeling. Langs de route zijn woningen versierd met kerstlichtjes en andere -versieringen. Op verschillende plekken worden hapjes of drankjes uitgedeeld en live muziek gemaakt. Onderweg kom je van alles tegen zoals verlichte steltlopers, straattheater “Op de Dyck”, de dorpsomroeper, verlichte wagens en leuke plekjes om een foto (selfie) te maken. Ook voor kinderen is er vanalles te doen. Deelname aan de wandeling kost € 10,00 (€ 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar). Bij de start krijgen de deelnemers een stempelkaart, waarvoor men bij 12 locaties iets lekkers krijgt. Locatie: Uitweg, Krommeniedijk.

Het Foute Kerst Feest

Het Wapen van Wormer organiseert op zaterdag 23 december Het Foute Kerst Feest. Trek je foute kersttrui aan en ga vanaf 20.00 uur dansen op muziek uit de jaren ’90. De toegang is gratis. Locatie: Zandweg 34, Wormer.

Kerstmusical ‘Herders, Sta op!’

Dorpsvereniging Nova Vita verzorgt met het kerstmusicalteam de kerstmusical ‘Herders, sta op! Op kerstavond, zondag 24 december, wordt de voorstelling om 18.30 en 21.00 uur gegeven in Dorpshuis Oostknollendam. De toegang is gratis en reserveren kan door een mail te sturen. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.

Kerstnachtdienst Wormer

Op zondag 24 december vindt vanaf 22.00 uur een Kerstnachtdienst plaats in de Nieuwe Kerk in Wormer. Het Interkerkelijk Gospelkoor Revival werkt mee aan deze kerstnachtdienst en zal prachtige kerstgospels ten gehore brengen. Iedereen is op kerstavond van harte welkom bij deze dienst. Locatie: Kerkstraat 8, Wormer.

Uitwaaien op Tweede Kerstdag

Heerlijk om tussen alle kerstmaaltijden door even lekker een frisse neus te halen en te genieten van al het moois dat het Wormer- en Jisperveld te bieden heeft. Je wordt verwelkomt met een lekker stuk kerststol. Om 13.30 uur start de excursie vaartocht met gids. Deelname kost € 17,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Vooraf reserveren is verplicht, dat kan telefonisch 075-6219100 of per mail. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Tekst: De Orkaan Redactie, bronnen en afbeeldingen: verschillende organisatoren evenementen, foto boven: Orkaan Archief