Op zaterdag o.a.: Toneelvereniging Herleving Westzaan, Hemlab – Proefjes met Snoepjes!, Bokketocht Krommenie-Assendelft, Jasper van der Veen, Karin Bloemen Solo (foto), Winterparade Concert en exposities bij Zaansgroen en het Weefhuis…

Zondag o.a.: Prentenboekjesfestival, Landelijk Atelierweekend, Simon & Garfunkel popdienst, Middag van het Levensboek, ‘De Kleine Prins’, Alexander Brouwer, ‘Autumn Leaves’, Rauw & Teder, Ar Keltia, Suzanne Havenga, Maria & Nathalia Milstein, Popup Choir Singalong ‘David Bowie – Heroes’ en exposities bij Zaansgroen en het Weefhuis…

Verderop deze week: Lezing ‘energetisch reinigen’, PvdAGroenLinks Zaanstad debat, Inspraakavond ‘een eigen vlag voor Koog aan de Zaan’, Alzheimer Café Zaanstad, Openbare bijeenkomst onderzoek rechtsherstel Joodse eigenaren onroerend goed, Special bij De Fabriek en Zaans Ket Popquiz.

Zaterdag 11 november

 • Toneelvereniging Herleving Westzaan speelt in Dorpshuis De Kwaker de voorstelling ‘Foute Scouten’. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Deze zijn per mail (gerda.steenbergen@planet.nl) te bestellen bij Gerda Steenbergen. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Hemlab – Proefjes met Snoepjes! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. Maak van drop een zepige kubus. En met pofmaïs ontdek je op de rolbank alles over zwaartekracht en weerstand. De workshop is van 14.00 – 16.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is op 11/12/18 en 19 november van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
expositie ‘Curiouser and Curiouser’
 • Zes kunstenaars exposeren voor het vijfde achtereenvolgende jaar in het Weefhuis. De kunstenaars zijn: Marsha Metselaar, Nicole van der Heijden, Alan de Geus, Laura van Dijk, Angèle van den Thillart en Jansje Dane. De expositie ‘Jeugdherinneringen’ is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Bokketocht Krommenie-Assendelft vanaf 14.00 uur op 8 locaties. Kaarten kosten € 35,00 en geven recht op 1 Bokbier en 1 hapje in elk deelnemend café. In de avonduren is er op een aantal locaties live muziek. 
 • Jasper van der Veen geeft de cabaretvoorstelling ‘Niet gehinderd door enige kennis’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Karin Bloemen Solo met muziek en conferences uit haar repertoire in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 24,50. Zaanweg 57, Wormerveer. (foto boven)
 • Crescendo Oostzaan en bet Opstaporkest Oostzaan geven onder leiding van Bart Koning een Winterparade Concert in de Grote Kerk in Oostzaan. De Grote Kerk wordt verlicht met honderden lichtjes om alvast in de winterstemming te komen. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Reserveren kan per e-mail (info@crescendo-oostzaan.nl). Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Zondag 12 november

 • Prentenboekjesfestival (van 2 t/m 6 jaar) ‘Dieren in de tuin’ in het Zaantheater. Er worden 2 voorstellingen gegeven: ‘Coco kan het’ en ‘Dikkie Dik & Ik’ om 13.30 en 15.30 uur. Een kaartje voor een van deze voorstellingen geeft toegang tot de speeltuin in de foyer, waar kinderen voor en na de voorstelling kunnen spelen. Kaarten kosten € 13,50. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Zes kunstenaars exposeren voor het vijfde achtereenvolgende jaar in het Weefhuis. De kunstenaars zijn: Marsha Metselaar, Nicole van der Heijden, Alan de Geus, Laura van Dijk, Angèle van den Thillart en Jansje Dane. De expositie ‘Jeugdherinneringen’ is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Expositie Jeugdherinneringen
 • De tiende editie van het Landelijk Atelierweekend. Kunstliefhebbers krijgen door het hele land de kans om binnen te kijken in de werkplaats van een kunstenaar bij hen in de omgeving. In de Zaanstreek is alleen de werkplaats van Haggith van Hees aangemeld als deelnemer. Haar atelier is van 10.00 – 12.00 uur gratis te bezoeken. Locatie: Barndegat 6-8, Zaandam.
 • De Special bij De Fabriek is de voorpremière van de romantische Nederlandse film ‘Rocoo & Sjuul’ met vooraf een Afternoon Tea. Tussen 15.00 – 17.00 is de Afternoon Tea en aansluitend begint de film. Kaarten kosten € 18,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Ook op 18/19 november. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Simon & Garfunkel popdienst bij kaarslicht in de Grote Kerk in Westzaan. De muziekdienst begint om 17.00 uur en de toegang is gratis (collecte na afloop). Locatie: Kerkbuurt 37, Westzaan.
 • Het schrijverscollectief van Humanitas Zaanstreek Waterland organiseert de Middag van het Levensboek. Vanaf 14.30 uur staan vijf recent verschenen levensboeken centraal tijdens een feestelijke bijeenkomst in dorpshuis De Horn. De bijeenkomst is voor iedereen vrij toegankelijk. Locatie: Krommeniedijk 131, Krommenie.
 • in buurtcentrum De Vuister geeft Hans Luiten de lezing ‘Hoe een vakantieland een slagveld werd: de geschiedenis van Joegoslavië’, De lezing is van 11.00 – 12.45 uur en kaarten kosten € 8,00. Reserveren bij De Vuister kan per e-mail (info@devuister.nl). Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
De geschiedenis van Joegoslavië
 • In de Wormerveerse Vermaning wordt de voorstelling ‘Liefste Jan’ gegeven voor kinderen tussen 9 en 11 jaar. De voorstelling begint om 11.00 uur en is gebaseerd op de liefdesbrieven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog van de grootouders van Linda Willemszoon: Jan en Duifje Dupon. Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • In de Vermaning Krommenie wordt door Project Geestdrift de familievoorstelling ‘De Kleine Prins’ (vanaf 6 jaar)gegeven, De wonderlijke reis met poppen, een kijkdoos en muziek begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 13,50 (€ 8,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Locatie: Noorderhoofdstraat 46, Krommenie.
 • Acteur en poppenspeler Alexander Brouwer brengt prachtige prenten uit kinderboeken tot leven in de fysieke theatervoorstelling ‘Hé, wie zit er op de wc?’. De voorstelling bij theater De Kaasfabriek wordt om 11.00 uur en om 14.00 uur gegeven. Kaarten kosten € 8,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • De Zaanse musici Julia Barnes (altviool), Joke van der Bunt (piano) en Damiano Rizzato (fluit) geven het concert ‘Autumn Leaves’ in de Wormerveerse Vermaning. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Damiano Rizzato, Joke van der Bunt en Julia Barnes
 • De band Rauw & Teder met Rock van Zaanse bodem bij Podium de Flux. Het optreden begint om 15.30 uur en kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Ar Keltia sleept bezoekers mee in Keltische sferen in de Zuidervermaning. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Zondagmiddagconcert door Suzanne Havenga met begeleiding op piano door Daan Sanders in de Blijdschap. Het concert begint om 15.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Smitslaan 3, Zaandijk.
 • Een middag met de titel ‘Chanson d’ automne’ door Vocaal Ensemble Intermezzo o.l.v. Frank Hilberink en met Bas Westerhof op het orgel in de Kogerkerk. Het herfstconcert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 12,50 in de voorverkoop (€ 15,00 aan de deur). Reserveren kan door een e-mail te sturen naar reserveren@veintermezzo.nl. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
Vocaal Ensemble Intermezzo
 • Maria & Nathalia Milstein spelen Schubert (deel II) bij de MuziekHaven. Het optreden is van 16.00 – 17.10 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
 • Terug in de prehistorie bij natuurmuseum E. Heimans. Van 13.00 – 17.00 uur kun je met de vrijwilligers van Amathysta terugreizen in de tijd, helemaal terug naar de prehistorie. Kinderen kunnen een mammoetbot beschilderen, een handafdruk maken of een stuk bot uit de ijstijd bewerken. Museumentree is € 4,00 (volwassen begeleiders gratis) en de kosten voor deze activiteit zijn € 3,50 voor kinderen vanaf 3 jaar . Locatie: Thijssestraat 1, Zaandam.
 • Popup Choir Singalong ‘David Bowie – Heroes’ in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Maarten Bos en Tijmen de Koning

Verderop deze week:

Maandag 13 november

 • Lezing ‘energetisch reinigen’ bij de Vereniging voor Parapsychologie. De lezing begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,00. .Locatie: Pinkstraat 14, Koog aan de Zaan.

Dinsdag 14 november

 • PvdAGroenLinks Zaanstad organiseert een een debat in café Groos. Tijdens de grootscheepse woonmanifestatie onder de titel ‘Wij willen wonen en wel nu!’ zijn er verschillende sprekers, waaronder Martin van Rijn, Jelle Beemsterboer en Songül Mutluer. De toegang is gratis. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Inspraakavond ‘een eigen vlag voor Koog aan de Zaan’ in de Kogerkerk. Het verzoek voor een ‘Koogervlag’ wordt door gemeente Zaanstad meegenomen in het feestjaar 50 jaar Zaanstad in 2024. Tijdens de inloopavond van 19.00 – 20.00 uur worden twee ontwerpen gepresenteerd waarop inwoners kunnen reageren. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.

Woensdag 15 november

 • Alzheimer Café Zaanstad in zorgcentrum Het Pennemes. Het thema is ‘Dementie en rechtsbescherming, bewindvoering en mentorschap’. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.
 • Openbare bijeenkomst onderzoek rechtsherstel Joodse eigenaren onroerend goed in het Stadhuis. De gemeente Zaanstad heeft de Radboud Universiteit onderzoek laten doen naar het handelen van de voormalige Zaangemeenten in de Tweede Wereldoorlog. Om 19.00 uur zijn alle geïnteresseerden welkom bij de presentatie over de bevindingen. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
Koeienmarkt op de Gedempte Gracht te Zaandam, rechts de Synagoge met het ronde raam, 1900 (GAZ afb. 91_001772)

Donderdag 16 november

 • De film ’50+ Het Smelt’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Zaans Ket Popquiz in de Bullekerk. Met een team van max. 5 personen kun je je aanmelden. De quiz begint om 20.30 uur. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 17 november

 • Nationale en internationale artiesten strijken weer neer in De Flux voor het tweedaagse festival Blues aan de Zaan 2023. Het festival begint vanavond om 20.30 uur met optredens van Tarn House Renegades en Birdmens. Kaarten kosten € 18,00 in de voorverkoop (€ 22,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Theatervoorstelling “Kostganger” in dorpshuis De Kwaker. De voorstelling begint om 20.15 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Boban Benjamin Braspenning met de muzikale cabaretshow ‘Boompje, Beestje’ bij theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Zaanse Regenboogborrel van 15.00 – 17.00 uur bij Café Teasers. Locatie: Dam 10, Zaandam.

Zaterdag 18 november

 • Sinterklaasintocht in Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan en Zaandam.
 • Tijdens de Sinterklaasperiode kun je in het Zaans Museum een uniek inkijkje krijgen in de Speculaas- en Chocoladefabriek van Sint. Tot en met 5 december kunnen kinderen de bakkers van de Sint helpen met de verpakkingen terug te vinden. Stiften, verf en stickers in de aanslag want de Sint heeft alle handjes nodig om de verpakkingen op tijd te versieren. Kaartjes kosten € 3,50. Locatie: Schansend 7, Zaandam.
 • Hemlab – Proefjes met Snoepjes! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. Maak van drop een zepige kubus. En met pofmaïs ontdek je op de rolbank alles over zwaartekracht en weerstand. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Nationale en internationale artiesten strijken weer neer in De Flux voor het tweedaagse festival Blues aan de Zaan 2023. Het festival begint vanavond om 19.00 uur met optredens van o.a. Nienke Dingemans Band en Ruben Hoeke Band + nieuwe talenten. Kaarten kosten € 18,00 in de voorverkoop (€ 22,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Dit weekend organiseert De Fabriek in samenwerking met Stichting DIDF Zaanstad het allereerste Zaans Anatolië Filmfestival. Er worden vier films vertoond met verhalen die zich afspelen op het Anatolische schiereiland.Losse tickets per film kosten € 10,00 en een passe-partout voor het gehele festival kost € 30,00. Meer informatie, tijden en reserveren kan op de website van De Fabriek. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Collegium Vocale Zaandam en barokensemble Arx Ardens geven o.l.v. Cor Brandenburg een Barokconcert in de Oostzijderkerk. Het concert begint om 17.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (t/m 16 jaar gratis). Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.
 • Weggeefmarkt voor een warme feestmaand bij de Grote Kerk Oostzaan. Kleding, speelgoed, huishoudelijke artikelen, cadeautjes en meer allemaal met gesloten beurs. Voor kinderen is er vanalles te beleven: springkussen, spelletjes, schminken en meer. De markt is van 10.00 – 17.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Operettekoor Bel Canto speelt de hilarisch operette van Gilbert & Sullivan: De Piraten van Penzance. Vanavond om 20.00 uur vindt de première plaats in theater de KunstGreep. Ook te zien op 19, 25 en 26 november. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Theatergroep Assendelft speelt in het Zaans Toneelhuis de première van de toneelvoorstelling “Een van de zeven…”. De voorstelling, met een lach en een onverwachte serieuze wending, begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 12,50. Ook te zien op 19 november om 14.00 uur. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Concerten bij Kaarslicht met Dimitry Ferschtman en Mila Baslawskaja en hun kleindochter Mara Mostert in de kerk van Jisp. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Nieuwe Huys Concerten ‘Voices of the Violin’ met violist Joe Puglia in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via Nieuwe Huys Concerten. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • In het kader van het 50-jarige bestaan doet Massada een jubileumtour en doen ze ook de Wormerveerse Vermaning aan. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • The Rocket Guy komt (opnieuw) naar de Bullekerk met Guy Harris als Sir Elton John. Het concert is een ‘Tribute to Elton John’ en begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
The Rocket Guy
 • Hanneke Bekkers geeft de expositie ‘Van 66 tot 99’ in het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Hanneke Bekkers

Zondag 19 november

 • Sinterklaasintocht in Assendelft, Oostzaan en Wormer.
 • Dit weekend organiseert De Fabriek in samenwerking met Stichting DIDF Zaanstad het allereerste Zaans Anatolië Filmfestival. Er worden vier films vertoond met verhalen die zich afspelen op het Anatolische schiereiland.Losse tickets per film kosten € 10,00 en een passe-partout voor het gehele festival kost € 30,00. Meer informatie, tijden en reserveren kan op de website van De Fabriek. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
Zaans Anatolië Filmfestival
 • Operettekoor Bel Canto speelt de hilarisch operette van Gilbert & Sullivan: De Piraten van Penzance. De voorstelling in theater de KunstGreep begint om 14.00 uur. Ook te zien op 25 en 26 november. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Het Westzijderkerkkoor viert onder leiding van Christiaan Helfensteijn een Evensong in Engelse stijl in de Noorderkerk. De Evensong begint om 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Heijermansstraat 127, Zaandam.
 • Hanneke Bekkers geeft de expositie ‘Van 66 tot 99’ in het Weefhuis. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Hanneke Bekkers
 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Stichting Recital brengt Schuberts Winterreise in de Kooger Vermaning. Het recital van Sytse Buwalda en Steven Faber begint om 15.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage). Locatie: Lagendijk 34, Koog aan de Zaan.
Sytse Buwalda en Steven Faber
 • De Groote Weiver staat geheel in het teken van ‘De Gitaar’. Gitarist Ruben Hoeke komt met zijn voltallige band zijn nieuwe lichting gitaartalenten presenteren. Vanaf 15.00 uur een breed gevarieerd repertoire. Kaarten kosten € 5,00 in de voorverkoop (€ 7,50 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Fabriek Comedy Night: schuif aan voor een komische try-out Stand Up Comedy Show! In de show wisselen 5 tot 7 verse talenten en professionele comedians elkaar af met korte shows. De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 42, Zaandam.
 • Theatergroep Assendelft speelt in het Zaans Toneelhuis de première van de toneelvoorstelling “Een van de zeven…”. De voorstelling, met een lach en een onverwachte serieuze wending, begint om 14.00 uur. Kaarten kosten € 12,50. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Een zondamiddagconcert door Kaskedieze onder leiding van dirigent Jules Bart in de Maria Magdalena kerk in Wormer. Het instrumentale intermezzo wordt gespeeld door Barry Krom op vleugel en Merlijn Vos slagwerk. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 12,50 (incl. pauzedrankje). Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
 • Derde Zondag met expositie Laurien Sneep in de Zuidervermaning Westzaan. Van 12.00 – 16.00 uur kun je een kijkje nemen in het monumentale gebouw en de expositie bezichtigen. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Zaans Symfonieorkest, met Joep van Beijnum als solist, onder leiding van dirigent Jakob Gaede. Het concert begint om 14,30 uur in de Kogerkerk. De toegangsprijs is € 15,00 (kinderen tot 12 jaar gratis). Werken van Beethoven, vioolconcert in D, opus 61 en Symfonie nr. 6 in F, opus 68, ‘Pastorale’. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Het Saense Country Duo (Jim Beekman en Sonja Roubos) treden op in De Vuister. Deze middag wordt door CW Productions georganiseerd voor voor ouderen, mensen met een beperking, gehandicapten, mensen met een kleine beurs, kinderen of nieuwkomers. Het optreden is van 14.00 – 17.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • De Wormerveerse Vermaning en ’t Nut organiseren samen literaire middagen. Vandaag gaat Eva Hoeke in gesprek met Nhung Dam. De middag begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50 (€ 15,00 voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Nhung Dam

Woensdag 22 november

 • Het logeeradres van de Sint in Krommenie is deze week weer te bezoeken. Het Sinterklaashuis is vandaag van 13.00 – 17.00 uur open en zaterdag van 11.00 – 16.00 uur. De toegang bedraagt € 2,50. Locatie: Dr. Kuyperkade 5, Krommenie.

Donderdag 23 november

 • De film ’50+ Moeder Suriname’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Kunsthistoricus Henk Heijnen en streekhistoricus Ron Kouwenhoven geven in de Zuidervermaning een lezing over Claude Monet in de Zaanstreek. De lezing begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Film & Psycholgie bij De Fabriek in samenwerking met Parnassia: ‘Als de nacht maar niet valt’. Na de film is er een nagesprek met de Zaanse regisseur Marc Schmidt. De film begint om 20.10 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Blues aan de Zaan Bonusconcert met de Britse bluesgitarist Laurence Jones bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 25,00 in de voorverkoop (€ 30,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Zaanse Business Talk & More 2023 in de Bullekerk. Tijdens dit initiatief van De Maatschappij en De Corner gaan de aanwezigen, onder leiding van Julia Wouters, in gesprek met schrijver en ondernemer Sander Schimmelpenninck. Onderwerpen als vermogens- en kansongelijkheid en de woningmarkt komen aan bod. De middag is van 14.45 – 18.00 uur (inloop vanaf 14.00 uur) en kaarten kosten € 37,50 (€ 25,00 voor leden van De Maatschappij en De Corner). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Sander Schimmelpenninck

Vrijdag 24 november

 • Het Sinterklaashuis in Assendelft is vandaag van 16.00 – 19.00 uur en morgen van 10.00 – 13.00 uur open. De toegang bedraagt € 2,50. Locatie: Dorpsstraat 370, Assendelft.
 • Middenin de Sinterklaastijd komen toepasselijk twee Spaanse musici naar het kerkje van Markenbinnen. Diana Sanz Pascual (cello) en Pau Hernández (piano) vertolken werken van o.a. Rachmaninov, Schubert en Schumann. Het concert begint om 20.15 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage voor bekostigen concert). Locatie: Dorpsstraat 43, Markenbinnen.
Diana Sanz Pascual en Pau Hernández
 • Een avond vol woorden, taalkunst, poëzie, spoken word, rap en muziek bij BIND. De avond met o.a. Lisa van Tongeren, Jorgen Gario en Marvin Adam begint om 19.30 uur. Locatie: Middenweg 107, Zaandam.
 • Open Podium de Rotonde bij de Groote Weiver. Het Open Podium biedt podiumervaring voor acts op het gebied van o.a. muziek, varieté, poëzie en dans. Iedereen die zijn kunsten wil vertonen is welkom. De avond is van 21.00 – 00.00 uur. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Zaterdag 25 november

 • Sinterklaasintocht in Jisp, Wormerveer en Zaandijk.
 • In Assendelft in het Sinterklaashuis van 10.00 – 13.00 open en is er ’s avonds van 18.00 – 21.00 uur een Sinterklaas lichtjestocht in Waterrijk. In Krommenie is het Sinterklaashuis van 11.00 – 16.00 uur te bezoeken.
 • Hemlab – Helaas Speculaas! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. In het speciale Sint-Test-Lab kunnen kinderen onderzoek doen naar de echtheid van gevulde speculaas, onderzoek doen naar pepernoten en roet maken. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Operettekoor Bel Canto speelt vandaag en morgen de hilarisch operette van Gilbert & Sullivan: De Piraten van Penzance. De voorstelling in theater de KunstGreep begint vanavond om 20.00 uur en morgen om 14.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De tentoonstelling ‘Vilt Veelzijdig’ met een aantal indrukwekkende objecten, die de veelzijdigheid van vilt duidelijk illustreren. Daarnaast zijn 20 exposerende ‘vilters’ aanwezig om meer te vertellen over deze techniek. De tentoonstelling het het Weefhuis is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Café De Melterij organiseert een veiling, waarvan de opbrengst ten goede komt aan Stichting Opkikker. Stichting Opkikker verzorgt Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind, zodat na veel vervelende dagen de leuke dagen toch nét iets langer duren. De veiling begint om 20.00 uur met en er zijn optredens van zangersduo Peter & Arie. Locatie: Wandelweg 76, Wormerveer.
 • Benefiet Rommelmarkt bij scouting Koog-Zaandijk. De rommelmarkt is van 10.00 – 16.00 uur en de gehele opbrengst wordt gebruikt voor de aanschaf van een nieuwe zeilboot. Locatie: Zuiderzoom 84, Koog aan de Zaan.
 • Rob de Vries is, met zijn fotorealistische schilderijen een regelmatig terugkerende gast bij Zaansgroen. Dit weekend laat hij wat oud en wat nieuw werk zien uit de series Herinneringen aan een fijne jeugd, Geef mij maar Amsterdam!, en Nostalgisch Amsterdam. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Het Zaanse Regenboogcafé van 14.30 – 17.30 uur bij Café Biljart Zaanzicht. Een poëzie middag met stadsdichter Lisa van Tongeren en muziek van dj Ozzi. Locatie: Oostzijde 209, Zaandam.
 • Meehelpen met onderhoud Oostzanerveld. De groep vrijwilligers heeft heel hard helpende handen nodig. Staatsbosbeheer zorgt voor gereedschap, handschoenen, koffie, thee en een koekje. Om 09.15 uur wordt er verzameld bij Het Zaanse Hoekje. Locatie: Watering 1, Zaandam.
 • De Culturele Raad presenteert Arthur Japin in de Bullekerk. Deze avond vol verrassingen is van 20.00 – 22.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Arthur Japin
 • Bij het Najaarsconcert van muziekvereniging Concordia Oostzaan word je meegenomen in een wereld in het donker. Het concert ‘In the dark’ begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Jacob Corneliszstraat 22, Oostzaan.
 • De tweede editie van het festival Cirque Mystique op het Hembrugterrein. Het terrein wordt omgetoverd tot een muzikaal circus. Het festival is een mix van elektronische muziek met bijzondere acts is. Een belevingsfestival met onder andere circusartiesten, vuurspuwers en een human discoball. Het festival is vandaag van 13.00 – 02.00 uur en morgen van 13.00 – 23.00 uur. Kaarten zijn te koop vanaf € 44,50. Locatie: Hemkade 16, Zaandam.
 • Beleef de magie van de Winterfair in Krommeniedijk. Vandaag en morgen komen creativiteit en gezelligheid samen bij dorpshuis De Horn. De Winterfair is vandaag van 13.00 – 18.00 uur en morgen van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Krommeniedijk 131, Krommenie.

Zondag 26 november

 • Sinterklaasintocht in Oostknollendam.
 • De Zaanse band Country K fungeert vanmiddag als levende ‘Country Jukebox’ in café het Pand. Voor € 1,00 per nummer speelt Country K country-klassiekers (keuze uit 40 nummers). Het optreden begint om 16.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zuiddijk 7, Zaandam.
Country K
 • Operettekoor Bel Canto speelt de hilarisch operette van Gilbert & Sullivan: De Piraten van Penzance. De voorstelling in theater de KunstGreep begint om 14.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De tentoonstelling ‘Vilt Veelzijdig’ met een aantal indrukwekkende objecten, die de veelzijdigheid van vilt duidelijk illustreren. Daarnaast zijn 20 exposerende ‘vilters’ aanwezig om meer te vertellen over deze techniek. De tentoonstelling het het Weefhuis is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Rob de Vries is, met zijn fotorealistische schilderijen een regelmatig terugkerende gast bij Zaansgroen. Dit weekend laat hij wat oud en wat nieuw werk zien uit de series Herinneringen aan een fijne jeugd, Geef mij maar Amsterdam!, en Nostalgisch Amsterdam. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Rob de Vries – Viewmaster
 • Beleef de magie van de Winterfair in Krommeniedijk. Creativiteit en gezelligheid komen samen bij dorpshuis De Horn. De Winterfair is van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Krommeniedijk 131, Krommenie.
 • StroomLezing David Galjaard & Bert Verhoeff in het Zaans Museum. De documentair fotografen geven een inkijkje in de totstandkoming van de exposite ‘Stroom. De Zaan in beweging’. De lezing begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 16,50 (incl. museumbezoek). Locatie: Schansend 7, Zaandam.
 • De Franklin Beaufort International (FBI) Jazzband treedt op in het kerkje van Krommeniedijk. De jazzband brengt diverse stijlen, eigen arrangementen, verrassende solo’s en hilarische zangpartijen. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
FBI Jazzband
 • De band TJ’s Pretty People geeft een concert in de Wormerveerse Vermaning. Jong talent met een mix van klassiek, jazz en meer. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50 (€ 10,00 voor scholieren en studenten).
 • De Special ‘Callas – Paris, 1958’ bij De Fabriek. Deze concertfilm van bijna 65 jaar geleden wordt tweemaal teruggebracht op het grote doek. De film begint om 14.10 uur en kaarten kosten € 15,50. Ook te zien op 2 december om 19.00 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Rommelmarkt bij buurthuis Het Brandtweer van 11.00 – 16.00 uur. Een tafel reserveren kan door voor 12 november een e-mail (hetbrandtweer@gmail.com) te sturen (kosten € 6,00). De toegang is gratis. Locatie: Breestraat 110, Koog aan de Zaan.
 • Orkest ZFCZaandijk gaat samen met verteller Giovanni Masetti en kunstenares Linda Willemszoon naar het betoverende AVALON. Een land van o.a. elfjes, tovenaars en heksen gaat maar eenmaal open. Om 17.30 uur gaat de poort naar AVALON voor altijd dicht. De voorstelling start om 16.00 uur in de Kogerkerk. Kaarten kosten € 15,00 (€ 2,50 voor kinderen t/m 17 jaar). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Lezing door Rob Hendriks over de Zaanse Pophistorie bij de HV Koog-Zaandijk. De lezing begint om 14.30 uur. Locatie: Lagedijk 34, Koog aan de Zaan.

Maandag 27 november

 • Een nieuwe Vonk Debat met als thema ‘AI: een vloek of een zegen?’ in café De Fabriek. Is AI een existentieel risico of biedt het de samenleving juist volop kansen? Krijg meer achtergrond informatie over kunstmatige intelligentie en praat mee, Het debat begint om 20.15 uur (inloop vanaf 19.45 uur) en de toegang is gratis (aanmelden via website van De Vonk). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
Eerdere editie van het Vonk De Debat

Woensdag 29 november

 • Het maandelijkse koffieconcert van Wouter Harbers. Samen met de Oekraïense accordeonist Oleg Lysenko verzorgt hij vandaag een Oekraïens Herdenkingsconcert. De situatie in Oekraïne vormt het vertrekpunt voor een uur troostrijke klanken. Het concert is van 11.00 – 12.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage na afloop). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De Fabriek verzorgt een eenmalige vertoning van de film ‘Inside Aut’ in samenwerking met het Zaans Autisme Loket. Vooraf zal er een korte inleiding gegeven worden en na afloop is er ruimte om na te praten en vragen te stellen. De film begint om 19.50 uur en kaarten kosten € 1,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor geeft een jubileumconcert in verband met het 40-jarig bestaan van het koor in de Bullekerk. Het concert begint om 19.45 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Zaans Interkerkelijk Mannenkoor

Donderdag 30 november

 • De film ’50+ Rocco & Sjuul’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 1 december

 • 10 Jaar De Flux met Ten-Hut en The Damned & Dirty. Het jubileum wordt vanaf 19.30 uur gevoerd met bands van het eerste uur. De toegang is gratis. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • De Queen tribute band ‘Queen Must Go On’ treedt op in de Bullekerk. De vier bandleden Ward Palmen (zang), Ralph Derksen (gitaar), Geert Horvers (bas), Mick Gravéé (drums) maken voor de echte Queen-sound gebruik van dezelfde instrumenten en versterkers zoals Queen die ook gebruikte. Het staconcert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht

Zaterdag 2 december

 • Sinterklaas komt vanmiddag voorlezen in ‘t Reghthuys. Vanaf 14.00 uur zijn alle kinderen en hun ouders welkom in de Sinterklaaskamer. De toegangsprijs is € 5,00 incl. koffie, limonade en pepernoten. Locatie: Kerkbuurt 35. Westzaan.
 • Hemlab – Helaas Speculaas! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. In het speciale Sint-Test-Lab kunnen kinderen onderzoek doen naar de echtheid van gevulde speculaas, onderzoek doen naar pepernoten en roet maken. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Marianne van Houten geeft de kindervoorstelling ‘Oh, Kom er eens kijken’ bij theater De Kaasfabriek. Een voorstelling vol interactie, verpakte educatie, mooie sinterklaasliedjes en zonder spanning voor Sint en Piet. De voorstelling begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 8,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • De expositie ‘CONNECTED VI’ door Zegers en Hille in het Weefhuis. Eens per jaar nodigt Joanne Zegers (woonachtig in Zaandijk) een voor haar onbekende kunstenaar uit die niet om de hoek woont. Dit jaar nodigde zij de Duitse fotografe Ute Hille uit. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Joanne Zegers – Spanning
 • Jazz in de Winkel 2023 met optredens van Trijntje Oosterhuis, Maite Hontele & NJJO, ZO! Gospel Choir en Zuco 103. Vanaf 15.00 uur wordt nieuw talent en gevestigde namen gepresenteerd op de pop-up locaties Westzijde, Bullekerk, Zaanse Vermaning, Playroom en Fluxus Pasveerzaal. Kijk voor meer informatie en kaarten op Jazz in de Winkel.
 • Op de verjaardag van Maria Callas wordt de concertfilm ‘Callas – Paris, 1958’ van 65 jaar nog een keer op het grote doek getoond. De film begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 15,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Genootschapsdag Historisch Genootschap Wormer in de Stoomhal. Uitreiking van het Jaarboek 2023 aan de leden en expositie van afbeeldingen uit het Jaarboek 2023. Leden en niet-leden zijn allemaal welkom van 10.00 – 16.00 uur. Locatie: Pakhuisplein 44, Wormer.
 • Rafael Calvo Torrico geeft de expositie ‘Syncopische Transities’ bij Zaansgroen. ijn werkproces heeft een constante dynamiek: Veranderend naar het nieuwe om weer terug te keren naar het vertrouwde. Dit in aritmische bewegingen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Ook te zien op 3/9/10 december. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Bob en de Blueband treedt op in de Dorpstaveerne / Koppiebar. Het optreden begint om 21.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Dorpsstraat 350, Assendelft.

Zondag 3 december

 • De expositie ‘CONNECTED VI’ door Zegers en Hille in het Weefhuis. Eens per jaar nodigt Joanne Zegers (woonachtig in Zaandijk) een voor haar onbekende kunstenaar uit die niet om de hoek woont. Dit jaar nodigde zij de Duitse fotografe Ute Hille uit. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Rafael Calvo Torrico geeft de expositie ‘Syncopische Transities’ bij Zaansgroen. ijn werkproces heeft een constante dynamiek: Veranderend naar het nieuwe om weer terug te keren naar het vertrouwde. Dit in aritmische bewegingen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Ook te zien op 9/10 december. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Jazz Inverdan met een optreden van het ‘Spoken Quartet’. Het kwartet bestaat uit Gijs Levelt, Stefan Schmid, Mark Haanstra en Joost Lijbaart. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Spoken Quartet – fotograaf Thomas Huisman
 • Zangeres en cabaretière Mylou Frencken geeft de voorstelling ‘Minnares’ in de Bullekerk. De voorstelling begint om 15.00 uur en kaarten kosten €18,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Mylou Frencken – fotograaf Anne van Zantwijk
 • Royal Opera House: Don Quichot bij De Fabriek. De film begint om 13.00 uur en kaarten kosten € 17,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 6 december

 • Joanne Zegers neemt je in de lezing ‘Kleur’ in het Weefhuis mee in de wereld van kleuren. Ze stipt de betekenis van kleur aan in vroeger tijden en wandelt zo door de geschiedenis van kleuren maken en bekijken. De lezing is van 19.30 – 21.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Lezing Kleur door Joanne Zegers

Donderdag 7 december

 • In het kader van de Internationale dag voor de rechten van de mens komt Sinan Çankaya op uitnodiging van Bureau Discriminatiezaken (BD) Zaanstreek/Waterland naar De Fabriek. Hij vertelt over zijn boek ‘Mijn ontelbare identiteiten’. Voorafgaand wordt de documentaire ‘De Blauwe Familie’, over uitsluiting bij en door de politie, vertoond. Het programma begint om 17.00 uur en de toegang is gratis. Vooraf reserveren is verplicht. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 8 december

 • Dansavond met dj Patrick in de Bullekerk. Van 20.30 – 00.00 uur swingen op muziek uit de jaren ’70 en ’80. Kaarten kosten € 8,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Kerstmarkt met alle decoratie voor de feestdagen bij Kledingbank Zaanstreek. De markt is vandaag van 18.30 – 20.30 uur en morgen van 09.00 – 14.00. Locatie: Inzet 108, Wormerveer.

Zaterdag 9 december

 • Kerstmarkt met alle decoratie voor de feestdagen bij Kledingbank Zaanstreek. De markt is van 09.00 – 14.00. Locatie: Inzet 108, Wormerveer.
 • Kerst- en wereldmuziek met Trio Saen Amare in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Rafael Calvo Torrico geeft de expositie ‘Syncopische Transities’ bij Zaansgroen. ijn werkproces heeft een constante dynamiek: Veranderend naar het nieuwe om weer terug te keren naar het vertrouwde. Dit in aritmische bewegingen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De expositie ‘Overdromen Overdurven Overdoen’ in het Weefhuis gaat Over drie vriendinnen en Over meerdere technieken. Het werk van Judy Arends, Mieke Cosemans en Letty Hesselink is vandaag en morgen van 12.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Overdromen Overdurven Overdoen
 • Terugkeer naar Roots aan de Zaan van een band die in de jaren zeventig middeleeuwse-Renaissance-muziek versmolt met folk en (later) prog rock: Gryphon. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,00 (€13,50 voor jongeren tot 18 jaar). Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).

Zondag 10 december

 • Rafael Calvo Torrico geeft de expositie ‘Syncopische Transities’ bij Zaansgroen. ijn werkproces heeft een constante dynamiek: Veranderend naar het nieuwe om weer terug te keren naar het vertrouwde. Dit in aritmische bewegingen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De expositie ‘Overdromen Overdurven Overdoen’ in het Weefhuis gaat Over drie vriendinnen en Over meerdere technieken. Het werk van Judy Arends, Mieke Cosemans en Letty Hesselink is van 12.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Gemengde zangvereniging Daniël de Lange geeft onder leiding van dirigent Lorenzo Papolo een kerstconcert in de PKN kerk. De kerstperiode ingaan met een gevoel van saamhorigheid: Samen zingen, luisteren en na afloop aan de koffie/thee en kerstbrood. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Kaarten reserveren kan door een mail te sturen naar info@danieldelange.nl. Locatie: Noordeinde, Wormerveer.
Gemengde zangvereniging Daniël de Lange
 • Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek (COVZ) voert in de Bullekerk een Zuid-Amerikaans programma uit met de missen van Ramirez en Palmeri, afgewisseld met twee instrumentale stukken van Piazolla. Het concert begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Winter bij de Poelboerderij met van 10.00 – 15.00 uur o.a. stalletjes, vuurschalen, glühwein en zoldersale. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Maandag 11 december

 • Babel organiseert de jaarlijkse Jaap Schipperlezing in de Bullekerk. Sprekers zijn Klasien Horstman en Arne Lijbers en het thema ‘De gezonde stad’ staat deze keer centraal. De inloop begint om 19.30 uur en de toegang is gratis na aanmelding. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 15 december

 • Stichting Nederlied komt met een theatraal levenslied over 100 jaar Johnny Jordaan naar dorpshuis De Kwaker. De sfeermusical over het leven van Johnny Jordaan begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 23,50. Ook te zien 16 december om 20.15 uur en 17 december om 15.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.

Zaterdag 16 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is op 16/17/23/24/30 en 31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De expositie ‘Van Meuk en Zooi naar Leuk en Mooi’ in het Weefhuis. Deelnemers van dagbesteding van stichting Leviaan Upcyclen sinds enige tijd artikelen. Tijdens de expositie laten zij zien wat er allemaal mogelijk is en beantwoorden ze alle vragen. Ook is er de mogelijkheid om Upcycle producten te kopen. De expositie is vandaag en morgen van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Stichting Nederlied komt met een theatraal levenslied over 100 jaar Johnny Jordaan naar dorpshuis De Kwaker. De sfeermusical over het leven van Johnny Jordaan begint vanavond om 20.15 uur en morgen om 15.00 uur. Kaarten kosten € 23,50 en zij te bestellen via de website van Nederlied. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Rommel(kerst)markt bij buurtcentrum de Bovenkruier. Iedere laatste zaterdag van de maand is de rommelmarkt van 09.30 – 14.00 gratis te bezoeken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Concerten bij Kaarslicht met blaasensemble Amsterdam Wind Quintet in de kerk van Jisp. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 19,00 en zijn per e-mail (reserveren@concertjisp.nl) te reserveren. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Gospelkoor G’Roots treedt op in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten koste € 24,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Gospelkoor G’Roots
 • De folkband Arthur and Friends geeft een kerstconcert bij kaarslicht in de Zuidervermaning. Naast Keltische muziek laat de band ook Scandinavische, Franse en andere folkmuziekstijlen horen, wat tot een veelzijdig repertoire leidt. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Arthur and Friends
 • Het Ontroerend Goed Koor geeft een kerstconcert in de Stoomhal. Het koor wordt begeleid door accordeonisten: Leny van Vuure, Bertie Buis en Anja van de Reep en dit alles onder leiding van dirigente Gerda van Eerde. Het muzikale trio Saen Amare verleent haar medewerking aan het concert. De middagvoorstelling begint om 15.00 uur en het avondconcert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten €17,50 (incl. 1 consumptie). Reserveren kan door een e-mail (info@ontroerendgoedkoor.nl) te sturen. Locatie: Pakhuisplein 44, Wormer.

Zondag 17 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is ook op 23/24/30 en 31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De expositie ‘Van Meuk en Zooi naar Leuk en Mooi’ in het Weefhuis. Deelnemers van dagbesteding van stichting Leviaan Upcyclen sinds enige tijd artikelen. Tijdens de expositie laten zij zien wat er allemaal mogelijk is en beantwoorden ze alle vragen. Ook is er de mogelijkheid om Upcycle producten te kopen. De expositie is van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Harpiste Kirsten van de Hogen geeft een kerstconcert in de Zuidervermaning, Ook is er de opening van een nieuwe tentoonstelling met het thema ‘winter’ van de Zaanse Schilderskring. De middag is van 12.00 – 16.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage voor de muziek welkom). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Kirsten van den Hogen
 • Trio Saen Amare en Carmen Jansen geven een concert in het kerkje van Krommeniedijk. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Reserveren kan door een e-mail (kerkvankrommeniedijk@live.nl) te sturen. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • ‘Muziek op schoot’ is het interactieve concert voor en mét kinderen van 1 tot 4 jaar in de Wormerveerse Vermaning. Voor de dreumesen van 1 – 2,5 jaar is het van 09.30 – 10 uur en voor de peuters is het van 10.15 – 10.45 uur. Kaarten kosten € 5,00 voor kinderen en € 10,00 voor volwassenen. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Diane Johnston zang, Maartje Peek klarinet en Njola Ritzen dwarsfluit 

Dinsdag 19 december

 • De jaarlijkse Orkaan Eindejaars Nieuwsquiz in Café De Fabriek. De tijd vliegt rap richting 2024, maar wat gebeurde er in 2023 in de Zaanstreek? Weet jij nog wat er allemaal is gebeurd, schrijf je dan gratis in met een team van maximaal 5 personen. Inschrijven kan via info@deorkaan.nl o.v.v. ‘OEN’, met daarbij de teamnaam en de naam van de kapitein. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Donderdag 21 december

 • Kerst(koor) voor de deur van de Wormerveerse Vermaning. Het Koor aan de Zaan en Shantykoor Zilt zingen vanaf 20.00 uur a capella een setje met (kerst)nummers en meezingen mag. Er is glühwein en warme choco en de toegang is gratis. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer. 

Vrijdag 22 december

 • Popup Choir Singalong ‘Christmas Singalong’ in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 14,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Folkballades met De Flux op locatie, in de Wormerveerse Vermaning. The Lasses geven een concert met Wintersongs. Het concert begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Kaarten zijn uitsluitend te koop via De Flux. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Zaterdag 23 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is ook op 24/30/31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Nieuwe Huys Concerten kerstconcert ‘Pleidooi voor het Wonder’ door het blokfluitkwartet Brisk in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Theatermijn verzorgt een een Kerstvoorstelling in de Zuidervermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur (voorlopige aanvangstijd en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.

Zondag 24 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is ook op 30 en 31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Maandag 25 december

 • Kerstexpo 2023 van de Zaanse Schilderskring in het Weefhuis. Dit jaar is geen speciaal thema gekozen; de schilders maakten werk naar eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. Voor ieder wat wils, dus. De expositie is tijdens kerst van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Dinsdag 26 december

 • Kerstexpo 2023 van de Zaanse Schilderskring in het Weefhuis. Dit jaar is geen speciaal thema gekozen; de schilders maakten werk naar eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. Voor ieder wat wils, dus. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Woensdag 27 december

 • Oudejaarsexpositie van Ger Zaagsma in het Weefhuis. Naast vroege schilderijen zijn nieuwe werken te zien zien vanaf vandaag t/m 30 december. De expositie is geopend van 12.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Ger Zaagsma – Kleurrijk

Donderdag 28 december

 • Melissa Venema en Marco Bakker spelen in de Bullekerk een Oudejaarsconcert. Ze worden daarbij begeleid door het Noord Hollands Jeugd Fanfare Orkest o.l.v. Lieuwe de Jong en Ruud Luttikhuizen op piano. Ook Dub de Vries zal begeleiden op het orgel. Het 65-jarig jubileum van Dub de Vries als organist en tevens zijn 80e verjaardag wordt eveneens gevierd. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Melissa Venema en Marco Bakker 

Zaterdag 30 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen nog te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zondag 31 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is alleen vandaag nog te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 3 november t/m 26 november is in het Monetatelier de expositie van kunstatelier ‘THUIS met zorg Zaanstreek’ te bezoeken. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door schilderijen van Monet. Daarvoor hebben zij verschillende technieken gebruikt zoals keramiek en etsen. Het Monetatelier is open van vrijdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 14d, Zaandam.

Van 13 oktober t/m 30 november geeft de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars (SOK) de jubileumtentoonstelling ‘Het rijk der fabelen’ in verband met het 25-jarig bestaan van de vereniging. De 16 actieve leden beheersen allerlei technieken en hebben zo ieder hun eigen kleurenpalet. Voor de expositie hebben zij zich laten inspireren door fabeldieren en Mythologie. De expositie is op 2 locaties te bezoeken. In het Bartel Jacobsz Centrum op vrijdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur waarbij een kunstenaar aanwezig is. In theater de KunstGreep van 17 oktober t/m 27 november op maandag t/m donderdag van 09.00 – 17.00 uur en op vrijdag van 09.00 – 12.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 12 / Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Van 27 oktober t/m 30 november is de expositie van Katrien van Klaveren, gecureerd door Kinga Wieczorek Art, te zien bij De Fabriek. De werken zijn gemaakt in corona tijd en geschilderd over on-affe schilderijen op foam, van leerlingen van het Zaanlands Lyceum. Kunstdocente Katrien van Klaveren vond het zonde om dat weg te gooien. Bij alle werken zie je fragmenten van die schilderijen van leerlingen. Het zijn een soort dagboeken geworden. De expositie is te bezichtigen tijdens openingstijden van De Fabriek en de toegang is gratis. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 42, Zaandam.

Van 7 oktober tot 9 december is de nieuwe UNKnowN expo met werk van van Sara van Vliet (1998), Cees Krijnen (1969) en Tim Wunderink (1991) te bezoeken. De tentoonstelling YOLO: The Transience of life is een reminder dat het leven kort en kostbaar is. Het is een oproep om je leven ten volle te leven en het meeste uit elk moment te halen. De galerie is geopend van vrijdag tot en met zondag van 13.00 – 18:00 uur. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.

Van 30 oktober t/m 14 december geven cursisten van André Huisman een expositie bij FuXus Verkadefabriek. Andre Huisman geeft al sinds 1990 teken en schilderles, in verschillende technieken voor zowel jong als oud. De expositie is van maandag t/m zaterdag dagelijks gratis te bezichtigen tijdens openingstijden. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Van 12 oktober t/m 14 januari 2024 zijn de werken van 4 Zaanse kunstenaars te zien in het kabinet van het Zaans Museum. De werken zijn van Kinga Wieczorek, Bert van Santen, Teppo Korte en Jaap Stellaart. De expositie maakt onderdeel uit van het evenement ‘Zaanse Glorie. Verbonden met de wereld’. Meer informatie vind je op de website van het Zaans Museum. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Schommel van Kinga Wieczorek

Van half augustus 2023 tot half januari 2024 exposeert Louis Breeuwer in de Wormerveerse Vermaning. Hij heeft een expositie samengesteld van ‘en plein-air’ gemaakte oudere en recente Zaanse landschappen. De expositie is te bekijken tijdens evenementen en op de dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Van 26 oktober 2023 t/m 5 maart 2024 geeft de Wormerse Marja van Gompel een exposeitie in bezoekerscentrum De Poelboerderij. Van Gompel tekent en schildert al van jongs af aan. Ze heeft gaandeweg een eigen stijl ontwikkelt en werkt met verschillende materialen zoals karton, textiel, kurk en gedroogde planten. Ze gebruikt zowel olieverf als inkt en acrylverf. De expositie is dagelijks van 09.30 – 16.00 uur te bezoeken. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Van 29 september 2023 t/m 31 maart 2024 presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50).Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).

De Zaanwerf – Bert Verhoeff

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl