Waarheen deze week? Orkest 18e Eeuw, Heemtuin, Honig fabriek…

Wekelijks in De Orkaan: de agenda en tips voor uitgaan, kunst, cultuur, tentoonstellingen, optredens, evenementen, films, activiteiten…

Deze week: Orkest van de 18de Eeuw, Fort aan de Ham, Expeditie Zeil en Expeditie Papier, Poelboerderij, Weefhuis, Zaansafari, Zaanpolo, Heemtuin, Wormer Live, Honig fabriek, Helemaal Hollands. Langlopende evenementen in galerie Staphorsius (Westzaan, stillevens), De Kunstgreep (Oostzaan), het Kunstcentrum (foto’s), het Zaans Museum (originele plaatjes uit Verkade-album) en het Molenmuseum (Frans Mars).

De Fabriek: Love and Friendship, Compostella, Of ik gek ben, Elle, The Idol.

We werken alvast een paar maanden vooruit. Tips en suggesties via Twitter, Facebook of mail De Orkaan.

DEZE WEEK

Zaterdag 27 augustus

 • Zaansafari (tot eind oktober elke zaterdag)
 • De Bullekerk: Het Orkest van de 18de Eeuw speelt o.l.v. Gustavo Gimeno Schubert Symphony no. 3 in D major, D.200 en Mendelssohn Symphony no. 3 in a minor opus 56 “Scottish”. Gratis, 20:00.

gustavo

wormer live 27 augustus 2016

waterpolo 27 aug

glenn de koning xxl 2016

Zondag 28 augustus

 • Heemtuin Zaandam: “Komt een plant bij de dokter” over de geneeskracht van planten. Tijdens een rondleiding wordt u gewezen op vele wetenswaardigheden rondom de flora en geneeskunst. Volg de rondleiders in hun witte jassen! Rondleidingen starten om 11.00 uur ‘ s ochtends en 14.00 uur ’s middags. Ze duren ongeveer een uur. De Heemtuin ligt in het Burg. In ’t Veldpark te Zaandam

komt een plant bij dokter in heemtuin Zaandam foto Maaike Amstelveen

 • Honigfabriek. In de Puddingzaal van oude Honigfabriek de Bij, hangen werken van binnenlandse en buitenlandse exposanten. Ook zijn er een aantal kunstenaars uit de fabriek zelf, die hun werk tijdens de expositie tonen. De expositie is samengesteld door Sanne Terweij, samen met bevriende kunstenaar Bortusk Leer. De werken zijn onder andere afkomstig van Bas Berrevoets, Shuby, Pipsqueak Was Here, Luiz Risi, AmsterSam en een flink aantal anderen. Op de facebookpagina van de Food for Thought Art Exhibition is hierover meer informatie te vinden.

affiche Food for Thought Expositie

 • Foodmarket bij De Honigfabriek in Koog aan de Zaan: “smakelijk en gezellig food evenement, met live muziek en de expositie Food for Thought in de fabriek zelf. De toegang is gratis”.
 • Poelboerderij (13.30 uur): Varen door een roemrijk verleden. Een grote ronde over het Zwet naar Jisp en via Bruiloftsloot, Noorderganssloot, Merken en de polder Schaalsmeer weer terug naar de Poelboerderij.
 • De kunstenaars Riejanne Boeschoten, Meg den Hartog, Annelies Jonkhart en Ger Supheert (foto zijn diens werk hieronder) geven een demonstratie van hun werk in Galerie Staphorsius, J.J. Allanstraat 287b, Westzaan. De expositie is open t/m 11 september. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 9 – 17 uur; zondagopening: 28 augustus en 11 september, telkens van 13 – 17 uur.

GerSupheertPleisterwerk, Carcese

 • Fort aan Den Ham voor publiek geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Gebouwd in 1903 voor de verdediging van Amsterdam en het bewaken van de spoorlijn Zaandam-Alkmaar.

fort aan den ham zondag28aug16

Woensdag 31 augustus

Vrijdag 2 september

 • IFIKZ  Festival Industriecultuur Zaanstreek. Expeditie Zeil naar het noordelijk deel van Zaanstad langs locaties waar de ontwikkeling van de zeildoekweverij is te zien. Plekken waar de wevers en de rolreders woonden en werkten. De expeditie, die duurt van 11.00 tot 16.00 uur, begint en eindigt bij het Zaans Museum. (Ook 9/9)

LANGLOPENDE PROJECTEN

T/m 10 oktober: “Geloven in Amsterdam” van de Zaanse fotograaf Friso Kooijman in de Stopera (stadhuis van Amsterdam) naast de entree van het Muziektheater. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00-18.00 uur. U kunt de expositie ook bekijken als het Muziektheater is geopend.  Bekijk foto’s van Kooijman op de website van de expositie

communicantjes

Vanaf 7 september: Gezond Natuur Wandelen in Zaanstad en Wormerland. Elke week gratis wandelingen langs groene routes. Er wordt ongeveer een uur gewandeld in een rustig tempo, waarbij onderweg een of twee keer kort aandacht wordt besteed aan de natuur en het groen in de stad. U hoeft zich niet aan te melden en bent gewoon van harte welkom op de volgende locaties:

 • Elke woensdagochtend om 10.00 uur, vanaf woensdag 7 september: Pennemes, ”De Koffiemolen” aan de Bloemgracht 95 Zaandam. Van hieruit wandel je in de twee aangrenzende parken. (NB dus niet de hoofdingang van Pennemes, maar de ontvangstruimte “De Koffiemolen”).
 • Elke vrijdagochtend om 10.00 uur, vanaf vrijdag 9 september: De Poelboerderij aan de Veerdijk 106 in Wormer. NB We verzamelen bij de Poelboerderij zelf, dus niet op de parkeerplaats.
 • Elke zaterdagochtend om 10.00 uur, vanaf 10 september: Jagersplas, Bistro Bij de plas, Kuilpad 1, Zaandam. Ook rondom de Jagersplas is het prachtig wandelen.

natuurwandelen

Juli/augustus: 1e Zaanse Zomer Salon, de werken van max. 40 kunstenaars worden tentoongesteld aan de mooie hoge muren van Café Fabriek.

zomer salon

18 juni tot en met 11 september. Galerie Staphorsius: de derde editie van Zonder Haast, stillevens van nationale en internationale kunstenaars. Tijdens de tentoonstelling zijn ook decoratieve artikelen zoals nostalgische borden, glaswerk, keramiek, vazen, blikken en klein-meubelen te zien. J.J. Allanstraat 287b, Westzaan, dinsdag tot en met zaterdag van 9 – 17 uur; zondagopening: 19 juni, 28 augustus en 11 september, telkens van 13 – 17 uur.

Aanraad_Willy Jachtstilleven

27 juni 2016 tot 29 augustus: Fotoclub AFV Zaanland exposeert in De Kunstgreep in Oostzaan. Foto’s van de natuur, station Zaandam en de plekken in Zaandam die Claude Monet schilderde in 1871. In de drie vitrines zijn foto’s te zien van Oostzaan en het Twiske. De expositie is iedere werkdag geopend van 9.00 – 17.00 uur (plus openingstijden bibliotheek en tijdens activiteiten in De Kunstgreep).

fotokl jaap kloek

Station Zaandam van Jaap Kloek.

Van 9 juli tot 3 september: zomerexpositie “Goodman-Bell: Inspiring Art Photography” in Het Kunstcentrum.

AJO-105-Goodman-Bel-Andre-Joosse

Vanaf 13 augustus tot eind oktober zijn er elke zaterdag Zaansafari’s: vaartochten in de avond over de Zaan.

zaansafari

Van 14 juli t/t 6 november: Jac.P. Tijsse schreef in zijn voorwoord van het Verkadealbum Waar wij wonen: “Voor wie het natuurschoon in ons land ter harte gaat, kan het wel eens benauwend zijn, bijna dagelijks te horen over schennis van de natuur ten behoeve van nuttigheidsdoeleinden”. In de schatkamer van de Verkade Experience in het Zaans Museum worden de originele aquarellen van de bekende Verkade plaatjes en de daarbij behorende albums te bewonderen.

Waar wij wonen Verkadealbum

T/m 1 januari 2017: Molenmuseum: Midden in het molenpanorama. 75 jaar geleden begon Frans Mars aan het verwezenlijken van een droom: het schilderen van een Zaans molenpanorama. De meer dan duizend molens in de Zaanstreek waren verdwenen. Een enkele molen en wat ruïnes bleven over. Deze zomer laten we in het Molenmuseum zien wat Mars in zijn verbeelding zag toen hij vanaf de plek waar nu het viaduct van de A8 de Zaan kruist naast het gemeentehuis in Koog aan de Zaan uitkeek op zijn onderwerp: de Zaanoever met de molens zoals ze er stonden aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw.

fotos-molenmuseum-RG-009-001-682x388

KOMENDE MAANDEN

Zaterdag 3 september

 • Het Weefhuis: schilderijen van Lous Diekhuis en Marja Tiebout, 11:00-17:00.

Lous Diekhuis en Marja Tiebout

Zondag 4 september

 • Het Weefhuis: schilderijen van Lous Diekhuis en Marja Tiebout, 11:00-17:00.

Lous Diekhuis en Marja Tiebout 2

Oldtimer1 Oostzaan

 • Oostzaan, KunstGreep: in de theaterzaal en Beerlingzaal activiteiten van de Oudheidkamer. In de raadzaal en Hofmanzaal wordt men ontvangen door de Computervereniging. In de theaterzaal liggen de hele middag fotoboeken, die kunnen worden bekeken en van commentaar voorzien. In de Beerlingzaal is een doorlopende film, getiteld De Wandeling van Wil, te zien waar men kan in- en uitlopen. In de raadzaal maakt de CVOO verschillende stands om programma’s en technieken te laten zien. En natuurlijk het nieuwe cursusprogramma. Vanaf 14.15 uur vinden diverse presentaties plaats van de CVOO en de SOO in de Hofmanzaal en de Theaterzaal.
 • Zaanfolk-Sessie, Wormerveer

FolkSessie-ZFF-2016

 • FluXus Doe Dag. Kennismaken met de beeldende, digitale, schrijf-, muziek-, dans- en theaterlessen bij FluXus, en zelf aan de slag. Mini-workshops textiel fusion, portretfotografie, kinderatelier, mini-magazines maken en oude koppen schilderen. De Doe Dag vindt tussen 13.00 en 16.00 uur plaats op de FluXus locatie op de Klaas Katerstraat 7b in Zaandam (onder). Op het buitenpodium dans, theater en muziek. En er is een voorproefje van de familiemusical Code Monet die in 2017 in het Zaantheater staat. Tussen 16.00 en 17.00 uur wordt de Doe Dag afgesloten met een after party en is er live muziek van de docentenband ‘The FluXmatics’ en de Big Band van De Flux Popschool. Een actueel programma op www.fluxus.nl

OPEN-doe-DAG tekening

Maandag 5 september

 • De Fabriek: De Man door Europa, solovoorstelling van Lucas De Man die 17 steden in 8 landen aandeed. Een kaartje voor de voorstelling is gratis, maar het is wel noodzakelijk om een kaartje bij De Fabriek af te halen. Zonder kaartje is toegang niet mogelijk.

demandooreuropa01

Vrijdag 9 september

 • Heemtuin Zaandam: Vleermuizen, 19:30 – 23:00
 • IFIKZ  Festival Industriecultuur Zaanstreek. Expeditie Zeil naar het noordelijk deel van Zaanstad langs locaties waar de ontwikkeling van de zeildoekweverij is te zien. Plekken waar de wevers en de rolreders woonden en werkten. De expeditie, die duurt van 11.00 tot 16.00 uur, begint en eindigt bij het Zaans Museum.

Zaterdag 10 september

 • De Bullekerk, Collegium Vocale Zaandam, J.S. Bach: Cantate BWV 78, “Jesu, der du meine Seele”, 17:00.
 • Zaansafari (tot eind oktober elke zaterdag)
 • Het Weefhuis, Zaandijk: Maarten Giltay Veth, kunstenaar in Amsterdam, heeft vijf kunstenaars om zich heen verzameld die keramiek, stenen en bronzen beelden, fotografie, grafiek, teken- en schilderwerk exposeren.

zes van maarten

 • Open Monumentendagen, met o.a. de Historische Vereniging Wormerveer (HVW) die een rondleiding op de oude begraafplaats aan het eind van de Marktstraat organiseert. De begraafplaats is van historisch belang als lokaal genealogisch archief. De flora en fauna zijn uniek in de Zaanstreek. De bomen op de begraafplaats behoren tot de oudste exemplaren in de Zaanstreek. De rondleiding begint om 13.30 uur.

toegangshek begraafplaats wormerveer

 • Honigfabriek. In de Puddingzaal van oude Honigfabriek de Bij, hangen werken van binnenlandse en buitenlandse exposanten. Ook zijn er een aantal kunstenaars uit de fabriek zelf, die hun werk tijdens de expositie tonen. De expositie is samengesteld door Sanne Terweij, samen met bevriende kunstenaar Bortusk Leer. De werken zijn onder andere afkomstig van Bas Berrevoets, Shuby, Pipsqueak Was Here, Luiz Risi, AmsterSam en een flink aantal anderen. Op de facebookpagina van de Food for Thought Art Exhibition is hierover meer informatie te vinden.

Zondag 11 september

 • Open Monumentendagen
 • Het Weefhuis, Zaandijk: Maarten Giltay Veth, kunstenaar in Amsterdam, heeft vijf kunstenaars om zich heen verzameld die keramiek, stenen en bronzen beelden, fotografie, grafiek, teken- en schilderwerk exposeren.
 • Eindshow van het seizoen 2016 en viering 10-jarig bestaan van Vocal Academy Jozien van Dorst in Podium deFlux.

slide-zangschool-algemeen

Woensdag 14 september

 • IFIKZ  Festival Industriecultuur Zaanstreek. Expeditie Papier papiermolen De Schoolmeester in Westzaan, het Honig Breethuis in Zaandijk en de toeleverancier voor de papierindustrie Tate & Lyle in Koog aan de Zaan. De expeditie start om 11.00 uur en eindigt om 16.00 uur bij het Best Western Zaan Inn Hotel in Zaandam. De lunch is in het Honig Breethuis. (ook op 16/9)

Expeditie Industrie

Vrijdag 16 september

 • IFIKZ  Festival Industriecultuur Zaanstreek. Expeditie Papier papiermolen De Schoolmeester in Westzaan, het Honig Breethuis in Zaandijk en de toeleverancier voor de papierindustrie Tate & Lyle in Koog aan de Zaan. De expeditie start om 11.00 uur en eindigt om 16.00 uur bij het Best Western Zaan Inn Hotel in Zaandam. De lunch is in het Honig Breethuis.

Zaterdag 17 september

 • Het Weefhuis, Zaandijk. Expositie van twee schilders, Erik Zwaga en Jasper van Deutekom, en meubels van meubelontwerper Charlie Kamping.

design weefhuis

Zondag 18 september

 • Het Weefhuis, Zaandijk. Expositie van twee schilders, Erik Zwaga en Jasper van Deutekom, en meubels van meubelontwerper Charlie Kamping.

Maandag 19 september

 •  MOOI Noord-Holland met het evenement OVERMOOI in Zaanstad: spoorzoeken op het Hembrugterrein.

hembrug mooi

Vrijdag 23 september

 • CD-presentatie Ruben Hoek in Paradiso

ruben hoeke

Zaterdag 24 september

 • Roots aan de Zaan: exclusief concert in Nederland van de legendarische Britse folkrock-band Fotheringay, met in de gelederen o.a. topgitarist Jerry Donahue en Fairport Convention/Cat Stevens/Jethro Tull drummer Gerry Conway, in de Verkadezaal van Fluxus

fotheringay

saentheaterfestival

Zondag 25 september

 • Heemtuin Zaandam: Kikkerpad, 11:00
 • Muziekpodium Menno Simons Flaes (Vermaning Wormerveer): Trio Les Amis (mandoline, gitaar en accordeon): Van Vivaldi tot volksmuziek, 15:00

Trio Les Amis

Zaterdag 1 oktober

Vrijdag 7 oktober

 • Grote Zaanse Geschiedenisquiz. Iedere in geschiedenis geïnteresseerde club kan een team samenstellen en kennis over de Encyclopedie van de Zaanstreek spuien op de Grote Zaanse Geschiedenisquiz. Een team bestaat uit minimaal 3, en maximaal 5 personen. Het gaat allemaal gebeuren in de studiezaal van het Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein, Zaandam, na  de officiële lancering – om 15.30 uur – van de ZaanWiki, de digitiale opvolger van de Encyclopedie van de Zaanstreek.

Zaterdag 8 oktober

Zondag 9 oktober

vicki swan

Maandag 10 oktober

 • Hans Kuyper, schrijver van het kinderboek ‘De molens van meneer Mars’ zal tijdens een speciale voorstelling voor scholen in het Zaantheater Frans Mars interviewen.

Zaterdag 15 oktober

Zondag 16 oktober – vrijdag 21 oktober

Zaterdag 22 oktober

Zaterdag 29 oktober

 • Zaantheater (Roots aan de Zaan), exclusief Nederlands concert, van de Schotse zangeres Maggie Reilly en haar band (bekend als de stem van o.a. Mike Oldfield’s wereldhits Moonlight Shadow en To France).

maggie reilly

Zondag 30 oktober

 • Muziekpodium Menno Simons Flaes (Vermaning Wormerveer): Henk Verhoef en Franc Polman, orgel en viool, 15:00

Henk Verhoef en Franc Polman

Vrijdag 11 november

 • Try-out Freek de Jonge, De Kunstgreep, Oostzaan.

freek de stemming

Zaterdag 12 november

Zondag 20 november

 • Muziekpodium Menno Simons Flaes (Vermaning Wormerveer): Nederlands Kodaly Koor o.l.v. Takashi Mizumotu. Het Requiem van Gabriel Fauré en ander werk, 15:00

kodalykoor

Donderdag 1 december

Zaterdag 17 december

Maandag 19 december

 • De Bullekerk, Collegium Vocale Zaandam: A Festival of Lessons and Carols

2017

20 en 21 mei

 • Vocal Invention met ‘Live‘ in Het Zaantheater

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *