Waarheen? Gluren bij de buren, NK Living Statues, Kunst Festival Smile…

Vandaag o.a.: 2de Kans Kunst bij Zaansgroen, De Polder draait door, voorstelling  ‘2 Changes, 2 Stories’, Gluren bij de Buren (foto), NK Living Statues, Biodiversiteitsdag Heemtuin, De Zaanse Big Band, Specials De Fabriek, Wormerlands kampioenschap Jeu de Boules, Kunst Festival Smile, rondleiding Hembrugterrein, Twiske Jazz aan het water, Rioja Zomertour en Kunstcollectief Kwadrant in het Weefhuis…

Verderop deze week: Lunchcafé buurtcentrum De Vuister, Zomerschool 2023 met gratis workshops, Zaanse Zomertoer, Fabrieksklassieke ‘Fitzcarraldo’, Optimist on Tour bij de Zaanse Schans.

Zondag 2 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 8, 9, 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Festival Spijkerboor / Starnmeer – De Polder draait door! De laatste dag van een weekend vol sport, spel, muziek, eten en drinken. Meer informatie op de facebookpagina De Polder draait door.
 • Eindvoorstelling ‘2 Changes, 2 Stories’ door RDC Studios bij theater De KunstGreep. De voorstelling wordt vanmiddag twee keer gegeven. De eerste is van 13.00 – 15.00 uur en de tweede van 16.30 – 18.30 uur. Kaarten kosten € 15,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Fotografe Anjo Kan opent vandaag om 11.15 uur haar expositie met een serie botanische foto’s (haar handelsmerk) in het Bartel Jacobsz Centrum. De expositie is nog t/m 31 augustus te bezoeken. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Kunstcollectief Kwadrant geeft een expositie in het Weefhuis. De kunstenaars van Kwadrant zijn Margreet Dijkstra, Marja Nieuwendijk, Els Smit en Cathrien Sturm. De expositie is van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Kerkdienst ter herdenking van de afschaffing van de slavernij om 10.00 uur in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Bianca Groen Gallant, achterkleindochter van een tot slaaf gemaakte vrouw in Suriname, spreekt over ‘hoe verder na de afschaffing van de slavernij’. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Excursie vaartocht door het Wormer- en Jisperveld. Voormalig burgemeester Peter Tange die vertelt over het roemrijke verleden van Wormer en Jisp. De vaartocht begint om 13.30 uur en deelname kost € 17,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Locatie: Veerdijk 106, Wormer.
 • Amateurkunstfestival Gluren bij de Buren met optredens verspreid over 48 tuinen in Zaanstad. Tijdens het festival treden lokale amateurkunstenaars tussen 13.00 – 18.00 uur op in de openlucht. Alle optredens zijn te bezoeken op basis van vrijwillige bijdragen en reserveren is niet nodig. Alle deelnemende tuinen en acts zijn te vinden op de website Gluren bij de Buren. (foto boven, fotograaf Mel Boas)
Gluren bij de Buren – fotograaf Sven Menschel
 • Voor de eerste keer vindt het Nederlands Kampioenschap Living Statues voor professionals in Zaandam plaats. De 40 beste living statues van Nederland strijden om de titel “Nederlands Kampioen”. Van 13.00 – 17.00 uur staan de living statues in het centrum en op de route staan ook Kids Statues. De prijsuitreiking begint vanaf 17.30 uur in de Bullekerk. Locatie: centrum Zaandam.
 • Biodiversiteitsdag van 10.00 – 16.00 uur in de Heemtuin. Er vinden excursies plaats, waarbij gezocht wordt naar allerlei dieren en planten. Deelname aan de biodiversiteitsdag is gratis (een bijdrage wordt op prijs gesteld). Locatie: Heijermansstraat 74, Zaandam (Burgemeester In ’t Veldpark).
 • De Zaanse Big Band geeft o.l.v. Sebastian Ohms een optreden in buurthuis De Pelikaan. Het optreden is van 15.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Kervelstraat 185-A, Krommenie.
De Zaanse Big Band
 • De Special bij De Fabriek is vanmiddag ‘Previously Unreleased: Les Pires”. Deze film-in-een-film volgt een regisseur tijdens het maken van een drama over probleemkinderen. De film begint om 19.10 uur en kaarten kosten € 10,50. Ook te zien op 2 juli om 14.10 uur en 5 juli om 20.00 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • De Special bij De Fabriek is ‘Lagu Lagu’ met nagesprek. De Moluks pop- en jazz-zangeres Jessica Manuputty heeft een plaat gemaakt met traditionele Molukse lagu lagu muziek. Eenmalige vertoning inclusief Moluks hapje. Regisseur Joost Schrickx is aanwezig voor een nagesprek. De Special begint om 17.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • In het kader van de Werner Herzog tentoonstelling in EYE vertoont De Fabriek drie weken lang drie films van de gevierde regisseur. De Fabrieksklassieker ‘ Aguirre, der Zorn Gottes’ begint om 17.10 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Wormerlands kampioenschap Jeu de Boules tussen Odiz Frogs (Kalverpolder), Nova Boules (Wormer), Knolboules (Oostknollendam) en Butje 13 (Neck-Wijdewormer) in Wijdewormer. De eerste wedstrijden beginnen rond 10.45 uur op het sportcomplex van de Sportstichting Wijdewormer. Locatie: Sportlaan 2, Neck.
 • Ontmoetings- en tourrit voor motorrijders door de Zaanstreek. Vanaf 10.30 uur wordt er verzameld bij Huis te Zaanen (Wijn te Zaanen). Tussen 11.30 – 12.00 uur begint de tourrit van zo’n 40 – 50 km. Na afloop is er een lunch bij Huis te Zaanen. Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Zaanweg 94, Wormerveer.
 • In het gebouw van het Apostolisch genootschap wordt het Kunst Festival Smile gehouden. Het festival is voor kinderen van 5 tot 21 jaar en bestaat uit verschillende kunstvormen. Het doel is om kinderen te inspireren hun talent verder te ontwikkelen. Het festival begint om 14.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Oostzijde 82, Zaandam.
 • Papiermolen de Schoolmeester is het startpunt van een hardloopronde. De loop is 5 en/of 10 km en er is een kinderloop van 2,5 km. De start is om 10.30 uur en deelname kost € 5,00 (€ 2,00 voor de jeugd). Inschrijven kan alleen op de dag zelf vanaf 09.00 uur. Locatie: Guispad 3, Westzaan.
 • Rondleiding met gids op het Hembrugterrein. De rondleiding is van 11.00 – 12.30 uur en eindigt bij Artzaanstad met een gratis kopje koffie of thee. Deelname kost € 11,50. Locatie: Kanonnenloods 14, Zaandam.
 • ‘Twiske Jazz aan het water’ met The Quinted. De vijf muzikanten brengen Jazz, Bebop en tophits. Het optreden bij Twiske Haven begint om 14.00 uur en de toegang is gratis (consumptie verplicht). Locatie: Noorderlaaik 4a, Oostzaan
 • Rioja Zomertour langs vijf horecapunten aan de Zaan. De Zomertour begint om 14.00 uur. Op vertoon van een RIOJA-Zometertour-kaart kun je bij elke locatie genieten van een glas rioja en smaakvolle hapjes. Op alle locaties is livemuziek. Deelname kost € 40,00.

Verderop deze week:

Maandag 3 juli

 • Lunchcafé van 12.30 – 14.00 in Buurtcentrum De Vuister. Deelname kost € 4,50 en aanmelden kan bij Hedy Merck (telefonisch op 0611000064 of per mail). Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • Zomerschool 2023 vanaf vandaag t/m vrijdag 7 juli. Dagelijks worden er 2 workshops aangeboden. Deelname aan deze workshops is gratis. Kijk voor informatie over de workshops en aanmelden op de website van Zaankanters voor Elkaar. Locatie: Pieter Lieftinckweg 2, Zaandam.
 • Bewonersavond parkeerbeleid Zaanstad-Noord in partycentrum De Admiraal in Assendelft. Gemeente Zaanstad vraagt bewoners mee te denken bij de uitwerking van het toekomstige parkeerbeleid in Zaanstad. De inloop is van 19.00 – 19.30 uur en de avond duurt tot 21.00 uur. Aanmelden kan door een e-mail te sturen.

Dinsdag 4 juli

 • Zaanse Zomertoer voor informatie en ontmoeting van 13.00 – 17.00 uur bij Dorpshuis De Kwaker. De Zaanse Zomertoer brengt informatie over wonen, gezondheid, ontmoeten en bewegen bij u langs in de wijk. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.

Woensdag 5 juli

 • In het kader van de Werner Herzog tentoonstelling in EYE vertoont De Fabriek drie weken lang drie films van de gevierde regisseur. De Fabrieksklassieker ‘Fitzcarraldo’ begint om 14.50 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Optimist on Tour meert aan bij de Zaanse Schans. Overdag komen er basisschoolleerlingen van groep 5 t/m groep 8 kennis maken met kanovaren, zeilen & suppen. Na schooltijd (op 5, 6 en 7 juli) en op zaterdag (8 juli) is er ruimte voor alle kinderen uit de omgeving om gratis kennis te maken met de watersport. Kijk op de website van Optimist on Tour voor meer informatie en inschrijven. Locatie: Kalveringsdijk 25, Zaandam

Vrijdag 7 juli

 • De Bullekerk en Lab-44 slaan onder de titel Zaans Ket hun handen ineen voor een Buiten Film Festival op twee locaties. Het tweede onderdeel van het Zomer Filmfestival is ‘Im Westen nichts Neues’ bij Lab44. Een indrukwekkende Duitse oorlogsfilm. De film begint om 22.30 uur en kaarten kosten € 7,50. Tip: neem zelf je stoel mee, dan weet je zeker dat je een zitplek hebt. Reserveren kan via de website van de Bullekerk. Locatie: Middenweg 44, Zaandam (Hembrugterrein).
 • Dennis A-Tjak en Rogier Oversteegen geven de expositie ‘Duetten’ bij het Weefhuis. De expositie is vandaag van 15.30 – 18.00 uur en op zaterdag/zondag van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Expositie Duetten
 • Muziektheatergroep Släpstick (voorheen bekend onder de naam Wereldband) geeft de voorstelling ‘Schërzo’ bij de Bullekerk. Een eigenzinnige, wervelende en hilarische kijk op klassieke muziek. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 26,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Harm Hoeve geeft een orgelconcert in de Grote Kerk in Westzaan. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Er is wel een collecte ten behoeve van het orgelfonds. Locatie: Kerkbuurt 37, Westzaan.
 • Iedereen wordt van harte uitgenodigd om samen het Offerfeest te vieren in zorgcentrum Pennemes. Activiteiten zoals henna painting, schminken, muziek en meer. Afsluitend wordt er een (halal) barbecue geserveerd. De middag is van 16.00 – 19.00 uur. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.

Zaterdag 8 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 9, 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Hemlab – Lekker? Frisdrank onderzoek! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. Begin met een onderzoeksvraag, maak een hypothese, doe je onderzoek en trek je eigen conclusie. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.  
 • Dennis A-Tjak en Rogier Oversteegen geven de expositie ‘Duetten’ bij het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Een tweede editie van de Zaanse Natuurmarkt met uitreiking van de Zaanse Natuur & Landschapsprijs bij het Darwinpark. Van 11.00 – 16.00 uur zijn een groot aantal Zaanse verenigingen, organisaties en stichtingen die zich bezighouden met de natuur in de Zaanse omgeving aanwezig. Er zijn verschillende activiteiten en kinderen kunnen zich op allerlei manieren vermaken. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Imkerij Guisveld houdt vandaag en morgen open dagen in de bijenstal die te bereiken is via de doorgang onder het spoor van station Wormerveer. De imkers staan van 10.30 – 16.15 uur klaar om bezoekers alles te vertellen over het houden en verzorgen van honingbijen. Er is ook een honingproeverij. Locatie: Frans Marspad / Guisveld (naast Saenden).
 • Na een succesvol indoor bierfestival komt er voor het eerst een Outdoor bierfestival bij brouwerij Hoop. Er zijn van 14.00 – 21.00 uur verschillende brouwerijen aanwezig, maar ook een DJ en zijn er verschillende spellen. Kaartjes kosten € 18,50 (incl. 4 muntjes). Locatie: Lagedijk 69-73, Zaandijk.
 • Boekenmarkt Kledingbank Zaanstreek van 09.00 – 16.00 uur. Boeken kosten € 1,00 en de opbrengst komt volledig ten goede aan Kledingbank Zaanstreek. Locatie: Inzet 108, Wormerveer.
 • Comité Engewormer 375, IJsclub Nova Zembla en STG Zaanstreek organiseren voor de skeelerliefhebbers de 8e Omloop van de Enge Wormer. Een combinatie van de Oomssport-cup, wedstrijden voor de jeugd en een toertocht. Sport-Wethouder Rick Ossendorp geeft het startschot om 17.00 uur, waarna de verschillende groepen tussen 17.00 – 17.32 uur starten. Het start/finishdoek hangt voor de deur van Manege Veldt. Locatie: Engewormer 25, Wormer.
 • Clean up on Tour komt naar de Zaanse Schans. ’s Morgens tussen 10.00 – 12.00 uur en ’s middags tussen 14.00 tot 16.00 uur gaan groepen van maximaal 16 deelnemers het water op om afval te verzamelen. Samen met een instructeur ga je op een SUP board aan de slag om al het zwerfafval te verzamelen, van blikjes tot plastic zakken.  Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich gratis inschrijven via de website Clean up on Tour. Locatie: Kalverringdijk / Schansend, Zaandam.
 • In de Jisperkerk wordt van 10.00 – 15.00 uur een zomermarkt georganiseerd speciaal voor boeken (waaronder veel kunstboeken), lappen en curiosa. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • De Nederpop coverband De Heeren van Haerlem geeft een optreden in de Bullekerk. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
De Heeren van Haerlem

Zondag 9 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Dennis A-Tjak en Rogier Oversteegen geven de expositie ‘Duetten’ bij het Weefhuis. De expositie is van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Documentaire over Zaanse bluesman Frank van Pardo in de Bullekerk. De film begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 10,00. De gehele opbrengst van de film gaat naar het goede doel (Energy4all.nl). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Imkerij Guisveld houdt een open dag in de bijenstal die te bereiken is via de doorgang onder het spoor van station Wormerveer. De imkers staan van 10.30 – 16.15 uur klaar om bezoekers alles te vertellen over het houden en verzorgen van honingbijen. Er is ook een honingproeverij. Locatie: Frans Marspad / Guisveld (naast Saenden).
 • Een MAAK ‘T! workshop in het Zaans Toneelhuis voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Het thema van de workshop is ‘Slapstick theater’. Kinderen leren in deze workshop op een grappige manier toneelspelen, door fysiek te overdrijven. De workshop is van 14.00 – 16.30 uur en deelname kost € 10,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Alexander Broussard & Friends bij Podium de Flux. Vanaf 20.30 uur wordt het nieuwe album ‘Unfinished Business’ live gepresenteerd met een zinderend concert. Kaarten kosten € 17,50 in de voorverkoop (€ 22,50 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
Alexander Broussard
 • ZFC Zaandijk organiseert het Zomer Muziek Festival. Een Zaandijks Zomerfestival, georganiseerd voor en door Zaandijk(ers). Het festival is van 13.00 – 17.00 uur en staat in het teken van kunst, cultuur en lokale producten. ZFC Zaandijk en andere muzikale Zaan(dijks)e gezelschappen treden op. De toegang is gratis. Locatie: Dr J.J. van der Horststraat 2B, Zaandijk.
 • Zomer Rommelmarkt van 15.00 – 20.00 uur bij Het Brandtweer. De toegang is gratis. Locatie: Breestraat 110, Koog aan de Zaan.
 • Bij het museum van de A.R.G. geeft Hans Walrecht om 14.00 uur een lezing over de iconische jager de ‘Spitfire’. Locatie: Genieweg 1, Heemskerk (Fort Veldhuis).
 • Oldtimer Replica Club Assendelft (ORCA) organiseert een Oldtimerfestival in Assendelft. Locatie: Dorpsstraat 350, Assendelft. Meer informatie is op dit moment nog niet bekend.
 • ‘A Lovely Afternoon in the Parc’ met het Margriet Eshuijs Popkoor in het Wilhelminapark. Het optreden begint om 14.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.

Woensdag 12 juli

 • Inloopbijeenkomst project Taandijk van 19.00 – 20.30 uur bij Gemeentewerf steunpunt Noord. Deze avond kun je het voorontwerp project Taandijk zien en vragen stellen. Locatie: Serooskerkestraat 76, Krommenie.

Vrijdag 14 juli

 • De zevende editie van Foodfestival aan de Zaan in Wormerveer. Het grootste openluchtrestaurant van de Zaanstreek van 16.00 – 22.00 uur met ruim 80 foodtrucks, muziek en kindervertier. Locatie: Zaanweg, Wormerveer.
 • Foodtruckfestival Hoppaaa! Wormer van 14 t/m 16 jul op de Groene Wig in Wormer. Het festival is open van 15.00 – 21.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Balk, Wormer.
 • Brouwerij Piek is nu ongeveer een jaar bezig met het brouwen van bier. Hun verjaardag graan ze groots vieren met de lancering van twee nieuwe bierstijlen: de Joet (SMASH IPA) en de Rug (Tripel). Tussen 17.00 – 19.00 schenken zij hun bier gratis bij Grand Cafe Klinker. Locatie: Dorpsstraat 454, Assendelft.
 • De provincie, Staatsbosbeheer en Recreatieschap Twiske – Waterland heropensamen met Stichting Kalverpolder op feestelijke wijze het Schanszichtpad in Zaandam.
 • Zaanse 80’s & 90’s met Honeybadger & MOERSTAAL bij Podium de Flux. De avond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 10,00 in de voorverkoop (€ 12,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
Honeybadger & Moerstaal

Zaterdag 15 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Hemlab – Lekker? Frisdrank onderzoek! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. Begin met een onderzoeksvraag, maak een hypothese, doe je onderzoek en trek je eigen conclusie. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.  
 • ZaanFolk Festival in het Wilhelminapark Wormerveer (’s middags) en bij Café de Melterij (’s avonds). Het festival begint om 13.00 uur met een hoofdpodium, een kleiner – open – podium en een balfolk podium. Bands die optreden zijn o.a. The Old Time String Band en De Band Zonder Toekomst. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
ZaanFolk Festival
 • Historische rondleiding bij Fort Krommeniedijk. De rondleiding is van 13.30 – 14.45 uur en deelname kost € 7,00 voor volwassenen / € 3,00 voor kinderen. Locatie: Lagendijk 22, Uitgeest.
 • Festival Krommeniedijk vanaf 16.00 uur. Op het veld naast en achter het Dorpshuis start de dag met activiteiten en spelen voor de jeugd, Jeu de boules, IJs verkoop, Springkussen en Straat theater. Vanaf 17.30 uur zijn er optredens van de Cobra coverband en Noordersluis band. Locatie: Krommeniedijk 131, Krommeniedijk.
 • De drie Oostzaanse muziekverenigingen Crescendo, Excelsior en Concordia laten op het Kerkplein in Oostzaan van zich horen als afsluiter van het muziekseizoen. Het concert begint om 13.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Het jaarlijkse Zaanse vrijwilligersfeest bij de Groote Weiver. Zaankanters voor Elkaar en de gemeente Zaanstad organiseren dit feest elk jaar en deze keer is het thema jaren 70/disco. Het feest is van 19.30 – 23.00 uur. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • De Tribute To The Cats Band treedt op in de Bullekerk. De band bestaat uit Thoom Veerman, Nico Tol, Harmen Veerman, Michel de Haan en Jan Veerman en wordt versterkt door ‘jonkies’ Cees Veerman, Larry Koning en Marcel Veerman. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. UITVERKOCHT
Tribute to the Cats Band

Zondag 16 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden vandaag van 13.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De FLUX Popschoolbands hebben voor de zomervakantie keihard naar de presentatie toegewerkt. Van 14.00 – 19.00 uur vindt het Flux Popschool zomerfeest plaats bij FluXus. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.
 • Ron van de Aar geeft de lezing ‘De aanslagen op Hitler’ bij Fort Veldhuis. Tussen 14.00 – 16.00 uur vertelt Ron hoe het kon gebeuren dat de aanslagen veelal zijn mislukt. Locatie: Genieweg 1, Heemskerk.

Dinsdag 18 juli

 • Pianist Nicolas van Poucke heeft David Kuyken, zijn leraar uit het Conservatorium van Amsterdam, uitgenodigd om een schitterend programma voor twee piano’s uit te voeren bij de MuziekHaven. Het optreden is van 20.00 – 22.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.

Woensdag 19 juli

 • In de zomervakantie kun je aan de slag in het MonetAtelier. Tussen 12.00 – 16.00 uur kun je met behulp van schilderstape, papier, acrylverf of wasco maak je je eigen schilderij met Zaanse bruggetje. Deelname kost € 3,50 per kind, inclusief materialen en glas limonade. Locatie: Westzijde 14d, Zaandam.

Donderdag 20 juli

 • Filmtheater De Fabriek en Stichting Monet Zaandam organiseren samen een speciale benefietavond voor het project Monet in Street Art. De documentaire Bomb It 2 wordt vertoond in De Fabriek. Kaarten kosten € 10,50 en de volledige opbrengst wordt gedoneerd als bijdrage aan de muurschilderingen die kunstenaars Piotr Bac(z)ynski en Maciej Gadek in Zaandam gaan maken. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Orgelconcert Jan Hage in de Oostzijderkerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 ( 10,00 voor kinderen t/m 8 jaar). Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.

Vrijdag 21 juli

 • Buurtcamping seizoen 2023 op het terrein van zwembad het Zwet. De ligweide wordt van 21 t/m 24 juli deels omgetoverd tot camping. Meer informatie vind je op de website van de Buurtcamping. Locatie: Sternstraat 2, Wormer.

Zaterdag 22 juli

 • Haltpop 2023 in Topsportcentrum de Koog. Een gevestigd alternatief muziekfestival in de Zaanstreek dat niet alleen podium biedt aan lokaal talent, maar ook aan regionale, nationale en internationale acts. Het festival is vandaag en morgen. Kaarten kosten voor de eerste dag € 10,00, voor de tweede dag € 20,00 en een combi-ticket kost € 25,00. Locatie: Wezelstraat 7, Koog aan de Zaan.

Zondag 23 juli

 • Haltpop 2023 in Topsportcentrum de Koog. Een gevestigd alternatief muziekfestival in de Zaanstreek dat niet alleen podium biedt aan lokaal talent, maar ook aan regionale, nationale en internationale acts. Het festival duurt twee dagen (zaterdag en zondag). Kaarten voor alleen vandaag kosten € 20,00 en een combi-ticket voor beide dagen kost € 25,00. Locatie: Wezelstraat 7, Koog aan de Zaan.
 • Monet Creatief Arrangement. Met Marene Kok (van Gids aan de Zaan) in twee uur over de Oost- en Westzijde in Zaandam wandelen met als centraal onderwerp verf. Bij deze wandeling van ongeveer 3 km kom je ook langs twee Monet in Street Art muren. Aansluitend een uur zelf een Monetje Maken in het MonetAtelier. Deelname aan het arrangement kost € 37,50. Locatie: Westzijde 14d, Zaandam.
 • Zomerconcerten: “Wittgenstein legacy” bij de MuziekHaven. Paul Wittgenstein en Folke Nauta kwamen middenin hun carrière voor een onmogelijke beslissing te staan: opgeven of doorzetten? Het optreden is van 16.00 – 18.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.

Maandag 24 juli

 • Zomerconcerten: Marigold Pianokwartet bij de MuziekHaven. Pianist Mengjie Han bundelt zijn krachten met violiste Ruña ’t Hart, altvioliste Connie Pharoah en cellist Kalle de Bie. Het optreden is van 20.00 – 22.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.

Donderdag 27 juli

 • Zomerconcerten: Salomé door Mathieu van Bellen & Mathias Halvorsen bij de MuziekHaven. Het optreden is van 20.00 – 22.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.

Zondag 30 juli

 • Zomerconcerten: Nathalia Milstein bij de MuziekHaven. Het optreden is van 16.00 – 18.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.

Maandag 31 juli

 • Zomerconcerten: Animato Strijkkwartet bij de MuziekHaven. Het optreden is van 20.00 – 22.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 30 juni t/m 30 juli geeft Willy Korenstra een expositie in het MonetAtelier. Schilderijen in olieverf en viltwerk, het Westzijderveld is de grootste inspiratiebron van Willy. De expositie is van vrijdag t/m zondag van 12.00 – 16.45 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 14d, Zaandam.

Kunst van Willy Korenstra

Van 20 mei t/m 26 augustus is de verkooptentoonstelling ‘Zonder Haast’, gericht op hedendaagse kunst, te bezoeken bij Galerie Staphorsius. De tentoonstelling is geopend op dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. De toegang is vrij. Locatie: J.J. Allanstraat 287b, Westzaan.

Paul van Ernich – Stilleven met broden

Van 2 juli t/m 31 augustus is in het Bartel Jacobsz Centrum de expositie van fotografe Anjo Kan te bezoeken. De expositie bestaat uit een serie botanische foto’s (haar handelsmerk). Openingstijden: zondag van 11.15 – 12.00 uur, iedere derde woensdag van de maand van 10.00 – 12.00 uur, iedere vrijdag van 10.00 – 12.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Anjo Kan

Van 30 juni tot 31 augustus is in Café Fabriek de achtste Zomer Salon te bezoeken. Het jaar 2023 staat in het teken van Johannes Vermeer, één van de bekendste kunstschilders van Nederland. Het thema van deze Zomer Salon is ‘Meer Vermeer!’ De expositie is tijdens openingstijden van Café Fabriek gratis te bezoeken. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Van 28 juni t/m 1 september is de expositie ‘Zomerhuisjes in Egmond’ in te bezichtigen in het stadhuis. De expositie is in de publiekshal te bezoeken tijdens de openingstijden van het stadhuis. De toegang is gratis Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

Zomerhuisjes in Egmond

Tot 1 oktober is in het museum Zaanse Tijd de expositie ‘Koffietijd’ met typisch Nederlandse antieke wandklokken bezoeken. Er wordt aandacht besteed aan het klassieke jaren zeventig-klokkenservies van Nutroma. Mocht je eigen klokkenservies niet compleet zijn, in de winkel bij het museum zijn alle serviesdelen in voorraad – en ook volledige vintage klokkenserviezen zijn verkrijgbaar. De tentoonstelling ‘Koffietijd’ loopt nog tot 1 oktober en is dagelijks tussen 10.00 – 17.00 uur te bezoeken. Kaarten kosten € 11,00 (€ 5,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar en t/m 3 jaar gratis). Locatie: Kalverringdijk 3, Zaandam.

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl

Deel dit artikel:

Een reactie

 • Hessel Meijer

  Living statues in Zaandam.

  Prachtig georganiseerd ,complimenten!
  Maar toch een groot minpunt. Alle roltrappen in de omgeving van het station zijn buiten werking! Ook de lift aan de kant van westerwatering!
  Heel veel ouderen konden de trappen niet op en gingen heel teleurgesteld terug naar huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *